Tudni sszeretném, hogy az érettségi terveim megvalósíthatók-e így, ilyen sorrendben?
Kilencedik: semmi
Tizedik: Informatika
Tizenegyedik: Angol, Spanyol (közép szint)
Tizenkettedik:
őszi érettségi: Spanyol, Angol (emelt szint)
tavaszi érettségi: Matek (emelt szint), Magyar, Töri, Fizika (emelt szint)
Az a tervem, hogy építészmérnök legyek (és később belső építész, és lakberendező).
Pontosan nem tudom melyik egyetem, de Budapesten belül gondolkodom.
Most kezdem majd a 11-diket. Mit gondoltok a terveiről (gondoltam arra, hogy még rajzból is teszek 12-dikben érettségit, de azt még nem döntöttem róla),
és esetleg ki tud ajánlani egyetemet?
Előre is köszönöm a segítséget :) ♡
Ha építészmérnöknek készülsz, akkor minek a 2 nyelvből az emelt érettségi? Plusz pontot nem kapsz érte, ráadásul előrehozottat nem is lehet tenni ősszel, amíg tanulói jogviszony van.
Ha van nyelvvizsgád, 1 felsőfokú vagy 2 középfokú, akkor azért megvan a plusz 40 pontod. Ebben az esetben a 2. emelt érettségiért igazából csak plusz 10 pontot kaphatsz. Addigra meg fogod látni, hogy megéri-e a matekot is emelt szinten teljesíteni? Igaz, kapsz rá 10 plusz pontot, de esetleg azt el is veszíted, vagy még többet is, ha nem sikerül túl jól. A matekot és fizikát mindenképp emelt szinten kell tanulni, de inkább fizika emeltet javaslok, ott kisebb a közép- és emelt szint közötti különbség.
Rajz érettségi felesleges, járj el rajz alkalmassági előkészítőre!
A terveid szerint az informatikát feleslegesen tetted le, persze nem baj, ha megvan!
Ha engem kérdezel, fizikát egyáltalán nem fontos emelt szinten tanulni, persze ártani nem árt. De az emelt matek kötelező, anélkül bele se vágj az építészmérnökibe. A két emelt szintű nyelv szerintem is picit fölösleges, de igazából ahogy érzed. Viszont ha jó pontszámokat akarsz, akkor nem teszel matekból és fizikából is emeltet. Számoljunk csak:
Emelt angol után kapsz egy nyelvvizsgát, emelt spanyol után szintén, ezzel kijön a nyelvvizsgára kapható 40 többletpont. Emelt matekért és emelt fizikáért járna még 50-50, de mivel már csak 60 pontot kaphatsz, így igazából 40 többletpont megy a kukába. Az egyik emeltedért így igazcsak 10 pontot kapsz, ami duplázás esetén azt jelenti, hogy ha több mint 5%-al írsz rosszabbat belőle, mintha középen tennéd le, máris kevesebb pontod lesz. Megsúgom, hacsak nem vagy egy géniusz, aki 100%-ra tudja megírni az emeltet és a közepet is, akkor nagyobb lesz az az eltérés 5%-nál. Tehát jobban jársz, ha az egyik tárgyat középen teszed le.
Építészmérnöknek van rajz felvételi, de az szabadkézi rajz. Célszerű előkészítőre járni belőle az egyetemen. A rajz alkalmassági kizáró tényező, akinek nem sikerül, nem vehetik fel, akkor sem, ha amúgy 500 pontja van.
Nyelvi érettségik: rendben van, hogy emelttel váltod ki a nyelvvizsgákat, de egyrészt nehezebb az emelt (b2-C1 között), mint a sima nyelvvizsga, másrészt pedig nagyon összezsúfolódik minden 12. végére (3-4 emelt és 2-3 közép, plusz a rajz).
Matek kontra fizika emelt: 1 emelt előírás. Mindkét tárgyat emelt szinten érdemes TANULNI. Ami miatt érdemesebb emelt szintűnek a fizikát választani, az az, hogy fizikából sokkal kisebb a színvonalbeli különbség az emelt és a közép között, míg matekból óriási.
Nyugodtan kérdezz, szívesen válaszolok Neked, kb. 15 éve foglalkozom a témával, ráadásul az egyik gyerekem is jövőre fog érettségizni, BME elit szakjára készül -).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!