Vélemény a magyar egyetemeken tanuló határon túli magyarokról?
Azért ez a megfogalmazás nem egészen az, ahogyan a kérdést tetted fel. Bár valószínűbb, hogy csak én ugrok már rögtön minden támadásra vagy annak vélt dologra, ami a határon túli magyarokat illeti (én magam nem vagyok az). Kikészít a sok marha, aki valami hatalmas reveláció révén eget rengető különbségeket szeretne "feltárni" köztünk (majd ez alapján többségében negatívan megítélni őket).
Ha egyáltalán máshogyan kellene tekinteni a határon túli magyarokra, az csak is egy pozitívabb megítélés lehetne.
Nem ismerem a romániai oktatási rendszert, de úgy vettem észre, hogy egyáltalán nincsenek lemaradva, sőt, sokan örülnek, hogy itt járhatnak egyetemre, ezért még jobban rá is kapcsolnak.
Szeretem a társaságukat, sokat tudnak mesélni olyan dolgokról, amik engem igazán érdekelnek. Emellett sokkal konzervatívabbak, visszafogottabbak, mint mi itt. Oda kevésbé ér el az amerikanizálódás, és többségében szerencsére elzárkóznak a modern politikai irányzatoktól, ami mindenképpen pozitív.
Negatívumot nem igazán tudok mondani róluk, mint "csoportról". Minden embernek vannak hibái, ezek mind megvannak náluk is, de nincs "negatív jellemzőjük", ami jellemző lenne az egész "csoportra".
Én határon túli magyar vagyok, és még csak az egyetemi felvételiről tudok bővebben nyilatkozni.
Szóval, szerintem könnyebb helyzetben voltam a felvételinél, mert itt Szlovákiában ugye kötelező az érettségi szlovák nyelvből, amit természetesen elismert a felvi nyelvvizsgának. Plusz itt nem osztják fel az érettségit középre és emeltre, de pl. idegen nyelvekből (angol, német) olyan nehéz érettségi van, ami a magyarországi emelt szintnek felel meg. Tehát gondold el, hogy mindenki, aki itt sikeresen leérettségizett az magyarországi viszonylatban rendelkezik emelt érettségivel egy idegen nyelvből.
Természetesen itt is vannak gyengébb és erősebb iskolák, okosabb és butább diákok is, az oktatási rendszer pedig kb ugyanaz.
Betévedt ide egy magyar többség között élő román? Ó, szegényke... :)
Nekem jó tapasztalataim voltak: ukrajnai, romániai, szerbiai és szlovákiai magyar hallgatókat ismertem.
Eltérő volt persze az műveltségi spektrumuk, de nem volt rosszabb csak más. Az intelligenciáról nem tudok nyilatkozni, nekem nem tűnt fel különbség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!