Ma ének órákon van audio szerkesztés, mp3 vágás, dj programok használata?
Figyelt kérdés
Szóval még mindig hagyományos énekórákat tartanak, vagy modernizálódott némileg a dolog?2015. aug. 4. 11:21
1/6 anonim 

válasza:

Az audio szerkesztésnek, mp3 vágásnak és a dj programok használatának sincs köze az ÉNEK órához, ezét nem, nincs.
2/6 anonim 

válasza:

Ma énekórán van: jobb(?) esetben némi éneklés, egyébként meg zeneszerzők életrajzának magolása, és 1-2 művük meghallgatása. Illetve, felénk még hatalmas rendetlenség és figyelmetlenség a tanulók részéről.
3/6 A kérdező kommentje:
Pedig a mai fiatalokat jobban érintené és jobban érdekelné ez, szerintem ez nem csak média, hanem igenis ének-ZENE.
És azt gondolom, hogy egy 10 éves gyerek magától is megpróbálkozik ilyen programok használatával, de még érdekesebb lenne, ha az énekzene órák egy részét is hasznosabbá tehetnék ezzel a tanárok.
2015. aug. 4. 12:42
4/6 anonim 

válasza:

A második válaszoló vagyok: már csak az is "'érdekesebb" lenne, ha nem venné minden énektanár életbevágóan fontosnak a tárgyát. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy egyáltalán ne legyen énekóra, hanem sokkal inkább azt, hogy a gyerekeket, fiatalokat nem különösebben érdekli, hogy X zeneszerző, melyik évben hány db és milyen művet írt milyen címmel és milyen sorrendben és stb. Ráadásul, idő sincs bemagolni a témazáró dolgozatra(!!!), mert vannak ennél sokkalta fontosabb tárgyak. Persze az ének-zenének is vannak gyönyörű és érdekes művei, csak sajnos pont azokra nem jut idő, vagy nincsenek tantervben. Nálunk például a musicalekre, operákra konkrétan nem maradt tanóra, pedig azokkal jobban le lehet kötni a fiatalokat, mint a gregorián dalokkal. De rengeteg más is van, ami szerintem például szorosabban kapcsolódik az ének-zenéhez, mint a kérdésben szereplő dolgok (mert azokhoz se felszereltsége nincs az iskolának, se tanár rá, sőt, kétlem, hogy érdeklődés lenne rá-akit érdekel, az úgyis megtanulja önszorgalomból), például lehetne arról beszélni, hogy milyen hatással van az emberekre a zene, milyen érzelmeket közvetít, stb. Sőt, én még olyat is el tudok képzelni, hogy adott stílus korszakának a bemutatása : de nem ám úgy, hogy egy PPT-be másolva egy kép az öltözködésről, meg egy a jellemző épületekről. Sokkal inkább interaktívan, hogy át lehessen élni a korszak hangulatát,kultúráját /játékokkal, előadással, esetleg "divatbemutatóval" vagy az adott országra jellemző sütikkel,dekorációval, stb/. Lehet hülye ötlet, és tudom, erre nincs sem ember,sem anyagi forrás,sem idő, de meg lehetne próbálni "közelebb hozni" az anyagot a diákokhoz. De hamarosan úgyis lesz mindennapi éneklés, az majd tuti megold mindent :D
5/6 anonim 

válasza:

Nekünk amikor volt énekóránk kb senkit nem érdekelt, az énektanár pedig folyton puffogott, hogy "az ilyen hülyék miatt tart itt az ország". Népdalokat kellett volna énekelni, meg zeneszerzőkről tanulni.
6/6 A kérdező kommentje:
Én szerettem az énekórákat, talán jó tanárokat fogtam ki, akik megszerettették velem a komolyzenét is és a népdalokat is. Sosem volt jó hangom, és utáltam mások előtt énekelni, de mégis rámragadt és érdekel, járunk komolyzenei koncertekre időnként és tudok különbséget tenni értékes és értéktelen zene között.
2015. aug. 5. 09:30
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!