Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Hogyan álljak neki az emelt...

Hogyan álljak neki az emelt történelem érettségire felkészülésnek?

Figyelt kérdés

Elolvasom a 3 könyvet, továbbá mit javasolnátok még? Fogalmam sincs hogy mikre kéne összpontosítanom, évszámok mennyire fontosak, források gondolom igen

Meg hogy az egész könyvet kívülről kell tudni, vagy mik a lényegesebb részek?

2015. júl. 4. 19:41
 1/9 anonim válasza:
én megnézegetném az eddigi érettségis feladatokat, nem csak a tavalyit, a többit is. biztosan van valami tematikája, és nagyjából rájössz, hogy miból van sok, miből kevés. de talán segítséget, tanácsot kérhetnél a történelem tanárodtól is. biztosa fog segíteni :)
2015. júl. 4. 19:44
 2/9 A kérdező kommentje:
Köszi a tanácsot!:)
2015. júl. 4. 19:49
 3/9 Chok Dee ***** válasza:
100%

Kérdés hogy mi a célod vele, mennyire kell. Én a középszintet tavaly 82%-ra teljesítettem, idén kihagytam szinte egy teljes évet, tettem egy szintemelőt amire az utolsó 1 héten átolvastam pár dolgot és össz. 66% lett. Ha csak a +50 pont miatt csinálod nem kell agyontanulnod magad, ha pl. jogra mennél, vagy olyan szakra ahol az számít hogy közelítsen a 100%-hoz akkor szerintem magántanárhoz is elmehetnél aki segít tematikusan felkészülni. De egyébként ha visszanézed az utóbbi évek feladatait ki fogod tapasztalni hogy a jelen tudásod mennyivel egészítsd ki a jó jegy érdekében.

Évszám pl. az ideiben nem nagyon volt szóval ez sem feltétlen igaz hogy arra kell legjobban ráfeküdni.

Esszéket gyakorold sokat, ha magántanárhoz nem is járnál, kérd meg az iskolai tanárod hogy adjon fel emelt esszéket, meg javítsa is ki hogy tudjon segíteni milyen apróságokon tudsz összeszedni minél több pontot, hisz itt nem csak a lexikális tudásod számít, hanem milyen pontosan, összeszedetten, tömören, lényegretörően tudod leírni azt. Az első fele az írásbelinek ami rámegy a lexikális tudásodra jobban, de ott is a feladatok javában ha először nem is ugrik be 1-2 dolog, rá tudsz jönni, jól rávezetnek 1-1 rövid szövegrészlettel vagy képi forrással.

Összességében én mindenképp az esszéket gyakorolnám de nagyon keményen. A szóbelin meg már csak a kiadott tételeket kell megtanulnod, az elég egyértelmű, főleg hogy meg is tudod venni akár könyvesboltokban kidolgozott szóbeli tételeket. Én is megvettem, az ELTE felvételi bizottsága (talán ez a nevük?) által kiadott könyvet, nagyon hasznos volt.

2015. júl. 4. 19:57
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem nem olyan túl nehéz, ha érdekel a történelem.

Ha olvasgatod a könyveket és csinálgatsz érettségi feladatokat (gondolom nem újdonság, de a neten fenn vannak a komplett érettségi feladatlapok az előző évekről).

A szóbelire vagy netről kell összeollóznod a témaköröket, vagy pedig könyvesboltokban is hozzá lehet jutni az aktuális év kidolgozott témaköreire (értelemszerűen az utóbbit javaslom).

Az évszám pedig az adott érettségitől függ. Én tavaly írtam, ott volt pár az első részben (ahol nem lehet atlaszt használni), viszont az ideiben pedig egyetlen egy volt: az első világháború kitörése.

Szóval nem árt egy kicsit tudni azokat is és nem a véletlenre bízni.

2015. júl. 4. 20:18
 5/9 A kérdező kommentje:
Nagyon-nagyon köszönöm a válaszokat/tanácsokat, megfogadom őket! :) Az esszéktől félek a legjobban, meg talán a szóbelitől. De akkor ezekre fektetem a legnagyobb hangsúly, meg azért persze a többi részre is. Magántanáron én is gondolkozdtam így nyáron, biztos sokat segítene.
2015. júl. 4. 20:24
 6/9 anonim válasza:

Nem olvastam a kommenteket, de a saját tapasztalatomat leírom Neked..

Én mind a 4 könyvet kétszer újratanultam, emellett nagyon fontosak a kiegészítések. Nekünk nagyon klassz töri tanárunk volt, rengetek plusz információt adott át nekünk, amelyek az érettségihez kellettek.Forrásokra azt mondják, hogy fontosak, hát én azokat nem néztem át, mégsem volt gond. Évszámok nagyon fontosak. Egyébként én megcsináltam egy csomó régebbi érettségit, a visszatérő témákat nagyon át kell nézni.Ilyen például a Rákóczi szh, II.József, stb.stb.

Minél hamarabb kezd el, ha jó érettségit szeretnél írni.

Egyebként a szóbeli egyáltalán nem gáz, van minden évben egy füzet, amelyben benne vannak a tételek.Kitartás, és akaraterő kell hozzá, ezt biztosan mondhatom!!!

Sok sikert!

2015. júl. 8. 11:41
 7/9 Chok Dee ***** válasza:
Hát hogy őszinte legyek nem igazán értek egyet az utolsó válaszolóval. :D Én az idei tanévet egyetemen kezdtem (informatika) ahol rengeteget tanultam, csak aztán szakváltás miatt döntöttem az emelt töri érettségi mellett. Őszintén szólva először röhögtem egyet az egészen hogy ez most komolyan ennyi? Ahogy írtam 66% lett ami nyilván nem egy nagy kunszt, de ahhoz képest hogy az utolsó héten pár dolgot átolvastam ezen kívül semmit sem készültem rá, így azért máshogy fest. Úgy álltam hozzá az egészhez mintha életem legkönnyebb ZH-jára mennék be. Nem is paráztam a legkevésbé sem előtte. Minek? Így hogy hála Istennek nem volt semmilyen tanár meg osztálytársaim vagy akárki aki benne van az emelt töris témában hogy szanaszét paráztasson hogy "ez ilyen nehéz - olyan nehéz, ha 1 év alatt napi 25 órát tanulsz az is kevés" így a más hozzáállás kapásból pszichológiailag jobb hatással lesz az érettségidre. Ott van rá a szóbeli mint élő példa: voltak páran akiket ismertem még középiskolából, csak ugye 1 évvel fiatalabbak és ők egyébként is most érettségiztek. Szóval az egyik delikvens kérdezte tőlem hogy "úristen hallod te mennyit készültél?? Én már az írásbelire is sz*rrá tanultam magam most júniusban meg alig volt naponta pár szabad órám, rohadtul izgulok jajj csak lennék már túl rajta". Én a legnyugodtabb hanggal közöltem vele hogy átolvastam 1x a tételeket és kész :D Delikvensünk besült a szóbelin az idegesség meg a stressz miatt. Nekem 48/60 lett a szóbelim. Nem a legjobb, de ennyi tanulással nem is rossz. Akik úgy fognak az elkövetkezendő 1 évben hozzád szólni hogy rohadt nehéz lesz, azok mondanivalóját egyik füleden be, másikon ki... Tanulj rá! Nem mondom hogy ne, a pontok miatt nyilván nem lehet vele viccelődni, viszont ez hogy ennyit kéne rá tanulni egy vicc. :)
2015. júl. 8. 12:19
 8/9 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm! Neked is kedves utolsó. Nekem a legnagyobb bajom az, hogy képes vagyok túlizgulni a dolgokat. De most picit megnyugtattál. Mert azzal, hogy izgulok, jobb nem lesz... max rosszabb:)
2015. júl. 8. 14:17
 9/9 anonim válasza:
Lehet hogy nem értesz velem egyet, de jogra keszülök és nekem nem az volt a cél, hogy meglegyen, hanem hogy a lehető legjobbat hozzam ki belőle.:)
2015. júl. 9. 09:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!