Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Matematika szakra (BSc) kell...

Matematika szakra (BSc) kell emelt szintű érettségi?

Figyelt kérdés
Nem a felvételihez, mert oda tudom, mik a követelmnyek. Van 95%-os közép érettségim, illetve emelt kémiám, szóval önköltségesre valószínűleg felvennének (PTE-TTK). A kérdés inkább a tudásra vonatkozik, mivel pár éve tettem le ezeket az érettségiket, és jövőre felvételiznék. Arra gondoltam, hogy mivel a felvételihez ez elég, inkább csak előtte nyáron járnék el tanárhoz, hogy matekozzunk, átvegyük a nehezebb dolgokat pl. deriválás, integrálás..stb (amiket tanultam, csak már 4-5 éve)

2015. ápr. 2. 12:31
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
73%

Ne is haragudj kérdező, össze-vissza irogatsz mindent. Úgy ne várjál kielégítő válaszokat, hogy felületesen írod meg, mi a helyzet.

Írtad volna meg, hogy tanultál integrálni (habár írásod alapján nem sokat érthetsz hozzá). Azt meg hol a fenébe említetted, hogy ez másoddiploma lenne?!

Honnan szüljem meg, hogy már leraktál valamit? Ha valamit akarsz, akkor írd meg normálisan, hogy mit, mert ha csak ide-oda belekapsz, nem tudjuk kitalálni, hogy mit is akarsz.

Másoddiplomának akármit választhatsz, ami érdekel, ezzel kellett volna kezdeni a kérdést, így teljesen más a helyzet!

Gondolom ez már úgyis munka mellett lesz levelezőn, legalábbis úgy célszerű. Azt is feltételezem, hogy a cég, ahol dolgozol ezt támogatja, nyílván innen származik a másoddiploma ötlete, hisz másképp nem nagyon éri meg.

2015. ápr. 3. 10:06
 12/22 A kérdező kommentje:
Nem a munkahely támogatja stb, mivel még nem vagy 35 felett, diákhitelből fizetném. Érdekes egyébként, hogy egy szakról kérdez az ember, és egyből megjelennek a beképzelt ott tanúló hallgatók, akiknek szent meggyőződése, hogy az a legnehezebb a világon és rajtuk, a kiválasztottakon kívül senki sem tudja elvégezni.
2015. ápr. 3. 11:10
 13/22 anonim ***** válasza:
Még mindig nem világos, hogy mit szeretnél tudni, illetve pontosan mi a célod a kérdéssel a válaszolók szapulásán kívül. Tudsz erre konkrét és értelmes választ adni?
2015. ápr. 3. 11:57
 14/22 A kérdező kommentje:

Már bocsánat, de én nem szapultam senkit. Hadd idézzek: "Nem kell semmiféle különtanár! Felesleges! A deriválást, és integrálást önállóan kell megtanulnod. Igen sok jó, szakirodalom áll rendelkezésedre. Akik matematikusnak mennek ez a minimum. Akinek ehhez tanári segítségre van szüksége, az alkalmatlan erre a szakra.

Amúgy minek akarsz matematika szakra menni?

Írásodból itélve nem érdekel jelentősen, valószínűleg sokat is szenvednél, viszont emelt kémiád van!

A helyedben vegyésznek vagy vegyészmérnöknek mennék. Utóbbival amúgy is könnyebb elhelyezkedni.

Nem neked való a matematikus szak."

Szerintem ez tipikusan egy beképzelt matek szakos hallgató válasza. Lefordítva kb. annyi, hogy te ehhez hülye vagy, menj vegyésznek. Mindegy. Hagyjuk is.

Orvosira is sokan mennek biosz-fizika párosítással, mégis meg tudják csinálni a biokémia szigorlatot, ami azért nem egy sétagalopp. Szóval szerintem matek szakon sem minimum elvárás, hogy minden elsős hallgató tudja csuklóból az analízist, mivel nem kötelező a matek emelt. Ha semmi ismétlés, felzárkóztatás nem lenne, gondolom előírnák matek szakra a matek emeltet. Nyilván könnyebb annak, akinek van emelt tudása, de szerintem erős középszintű tudással sem lehetetlen, csak nehezebb. Különben utánanéztem a tantervnek, és míg BME-n első évben már van analízis, PTE-n csak másodévben tanítják. Ettől függetlenül nem gondolom, hogy a PTE gyengébb lenne. Aki tanulni akar ugynúgy meg tudja tanulni bárhol, minden egyetemen professzorok, docensek, adjunktusok tanítanak, akik nem véletlenül vannak ott, ahol.

2015. ápr. 3. 12:38
 15/22 anonim ***** válasza:
52%

Ne idézzél, már mindenki elolvasta.

Még mindig nem vagy képes megmondani, hogy milyen válaszokkal lennél elégedett, és mit vársz ettől a kérdéstől. Reménytelen vagy, feladom. További jó szórakozást.

2015. ápr. 3. 12:47
 16/22 anonim ***** válasza:

"Szerintem ez tipikusan egy beképzelt matek szakos hallgató válasza. Lefordítva kb. annyi, hogy te ehhez hülye vagy, menj vegyésznek."

Kedves kérdező, az igazság az, hogy melléfogtál, mérnökit végeztem annakidején. És bizony mérnökin is sokan szenvedtek a matek miatt, mert itt érteni is kell a dolgokat, nem elég az, hogy tudunk bizonyos képleteket, abba beírunk számokat, aztán vagy jó, vagy nem...

Pusztán jó tanácsként írtam, hogy igen hasznos, ha már tudsz deriválni és integrálni, ez egyfajta belépő, ha majd bekerülsz ilyen jellegű képzésbe, meglátod úgy is.

Ezek tényleg annyira alapvető dolgok, amit ha valaki nem tud önállóan megtanulni, akkor a továbbiakban garantáltan jelentős problémákkal fog szembesülni, mely problémák a hiányos alapismeretkre gyökereznek vissza.

Az, hogy célszerű lenne vegyésznek/vegyészmérnöknek (nem ugyanaz a kettő) tanulni, pedig arra vonatkozott, ha ez az első diplomád lenne.

Hangsúlyozom továbbra is, hogy teljesen más a helyzet másoddiplománál. Sőt az sem mindegy, hogy az első diplomád miből van, ezt sem árultad el...

Amúgy a matematikusoknál nem merül ki annyiban a dolog, hogy bizonyos dolgokat megtanulnak. Kő kemény definíciókat, tételeket, azok bizonyításait kell jól érteni ezeket egymásra logikusan felépíteni, ill. alkalmazni további problémafelvetéseknél is.

A közép és emelt szintű matek érettségin is alapvetően ez a tény adja a különbséget. Középszinten nem kell semmit érteni, megvannak a képletek, amit kimásolsz fv.-táblából és kalap kabát, mindenkit átnyomnak, nem kell hozzá semmit tudni.

Nyílván 95%-hoz már "ügyesen" kell használni a képleteket, így ez az eredmény valóban nem ad szégyenkezésre okot.

Emelt szinten viszont már kell tudni néhány bizonyítást, ill. érteni a megfelelő gondolatmeneteket.

Ez az ami megkülönbözteti a kettőt. A probléma alapja pedig arra vezethető vissza, hogy akik nem emelteztek matekból, nem ismernek olyan alapvető bizonyítási módszereket(mert középszinten egyszerűen ez nem elvárás) melyek a természettudományos felsőoktatásban létfontosságú.

Összefoglalva röviden, másoddiplomaként nyugodtan belekezdhetsz a matek szakba, de arra készülj fel, hogy a középszintű tudás oda nem elég, még akkor sem, ha ez nem követelmény, mindezt csak jóindulatként mondom.

Azt meg tényleg elárulhatnád már, hogy miből van az első diplomád.

2015. ápr. 3. 14:49
 17/22 A kérdező kommentje:
Teljesen mindegy, hogy milyen szakon végeztél. Erről a kommentedről is ordít a nagyképűség. Úgy állítod, hogy a mérnöki és más "matekos" szakok milyen nehezek, mintha egy orvosi, fogorvosi, gyógyszerészeti, jogi könnyebb lenne.... Bár igazad van. Gondolhattam volna, hogy mérnök vagy. Ők vannak így elszállva maguktól, hogy ott nem elég ám tanulni, érteni is kell. És? Máshol is sokat kell tanulni és érteni is kell. Gondolom te biztos vagy benne, hogy egy orvosi, vegyész stb. diplomát a kisujjadból ráznál ki, mert a "poklok poklát" már megjártad.
2015. ápr. 3. 14:52
 18/22 anonim ***** válasza:

Nem kell emelt érettségi. Mielőtt elkezded a szakot, tanuld meg az alapokat (a középszintű érettségi anyagát + néhány alapdolgot analízisből, algebrából, geometriából...)!

Nehezebb dolognak írtad a deriválást és integrálást, pedig a deriváláshoz nem kell gondolkodni, az integráláshoz pedig csak rutin kell, mindkét téma tanár nélkül megtanulható, ezek lesznek a legkönnyebb dolgok matekon.

2015. ápr. 3. 15:25
 19/22 anonim ***** válasza:

Már megbocsáss, de hol a fenébe írtam, hogy "egy orvosi, fogorvosi, gyógyszerészeti, jogi könnyebb lenne", vagy éppen egy vegyészmérnökit a kisújjamból ráznák ki.

Mert szerinted a matematikusok beképzeltek, a mérnökök meg el vannak szálva maguktól.

Neked mindenkivel valami bajod van. Javaslom menj pszichológushoz, vizsgáltasd ki magadat.

Értelmetlen dolgokat írsz. Nem gondoltam, hogy ennyire sötét vagy, habár igaz, manapság sok idióta elvégzi a főiskolát, szerencsére csak ezeket az újakat, ahova Pista bácsi kiakasztotta a kertkapura hogy "főiskola"...

Szerintem te még azt sem végezted el, csak a szád nagy.

2015. ápr. 3. 15:36
 20/22 A kérdező kommentje:
Mást indoklás nélkül sötétnek titulálni nem vall nagyképűségre. Ezen kívül a "manapság sok idióta elvégzi a főiskolát, szerencsére csak ezeket az újakat, ahova Pista bácsi kiakasztotta a kertkapura hogy "főiskola"" mondat is egy igen szerény emberre vall. Nem vagy beképzelt, ááá nem.
2015. ápr. 3. 15:52
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!