Megéri magyar szakot végezni?
Imádom az irodalmat, mindig is az volt a kedvencem, most felvágás nélkül tényleg én voltam a legjobb belőle az osztályban, írtam is egy 97%-os középszintű érettségit. Most gondolkozom azon, hogy emelteznék egyet, és magyar szakra jelentkeznék a Pázmányon. Megéri szerintetek? A felvi.hu-n olvastam, hogy magyaron belül lehet pl. irodalomtudományra vagy drámapedagógiára szakosodni, és mindkettő nagyon tetszene. Tudom, szokásos szöveg, hogy a bölcsészek majd a Mekibe mennek dolgozni, mert annyira nem ér semmit a diplomájuk, de elsősorban a magyar szakon végzetteket kérdezem, hogy ők hogy érzik, megéri-e, van-e bármi jövője?
Illetve, hogy mennyire nehéz a magyar emelt érettségi? Nagyon más, mint a közép?
(U.i.: nem mentem egyetemre érettségi után, hanem dolgozom egy évet, ezért úgy érzem, fel tudnék készülni a magyar emeltre, ha most kezdem, mert nincs más tanulnivaló mellette)
Előre is köszi a válaszokat!
" Itt vannak a legszínvonalasabb oktatók - ugyanis ők általában a szakterületük (hazai) legelső emberei. "
- Éppen őket bocsájtották el nem olyan régen.
Helló!
Én eddig BA-n minorban tanultam a magyart, most szeptemberben kezdem majd a magyartanári MA-t. Az én tapasztalatom az, hogy egy sima magyar szakkal nem fogsz sokra menni, hiába tanulsz valami szakirányt is mellette. Viszont ha a tudományos világban szeretnél majd dolgozni, s MA-n folytatod, majd doktori iskolát is végzel, akkor természetesen van jövője az alapszakodnak. De önmagában egy BA-s magyar szakos diploma tényleg nem jó semmire sem.
Sokan szokták azt is javasolni, hogy érdemes osztatlan tanári szakon elvégezni a magyart, s így nagyobb esélyed lesz később munkát találni tanárként. S ezután a munka mellett "továbbfejlesztheted" a diplomád magyar szakos részét.
Például nálunk a történész oktatók jelentős része tanárszakon végzett anno, majd tanítás mellett szerezte meg a doktori fokozatot.
Persze ha egyáltalán nem érdekel a tanítás, akkor felesleges magadra erőltetned az osztatlan tanárképzést. Ha pedig biztos vagy benne, hogy alapszak után folytatni fogod az irodalomtudományt vagy a nyelvészetet, akkor valóban érdemes alapszakra menni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!