Miért kell kifejezetten templomban ünnepelni október 23-án?
Gyermekeim egyházi fenntartású általános iskolába járnak. A kérdésem arra irányul, hogyan lehet összeegyeztetni az október 23-i megemlékezést a vallásossággal, a hittel.
Nem provokatíve kérdezem, minden válasz érdekel, amit templomba járó vallásos emberek fogalmaznak meg. (Értelem szerint a nem vallásos és nem hívő emberek válaszai itt most nem feltétlenül értékelhetőek, bár tisztelet nekik is kijár természetesen.)
Nem hiszem, hogy kötelező lenne templomba menni.
Ha valaki mégis így gondolja, akkor valószínűleg téríteni akar.
Nyilván tartanak misét, nem az a gond.
A kérdés az volt, hogy miért kifejezetten templomba kell menni?
Írja a kérdező, hogy egyházi suliba járatja a gyerekeit. A miséket meg általában templomban tartják, hát ezért.
(ha állami suliba járnának, akkor nem kéne templomba menni)
OIgen, egyháziba irattuk őket. Nem gondoltam, hogy ha esik, ha fúj, a templomba fognak menni.
Egyházi kontra világi ünnepségek - szerű lett volna a felvetésem. Forradalmi megemlékezés talán nem tartozik szorosan az egyház feladatához. Ha belegondolok, nem is tudom eldönteni magamban, hogy egyáltalán etikus-e megemlékezni egy forradalomról egy templomban. Az etikusságot itt Krisztus tanításainak a szemszögéből próbálom értelmezni több-kevesebb eredménnyel.
Nekem úgy tűnik, több gondolatot visznek be a templomba, mint amennyi esetleg oda való lenne.
Amikor ide írattuk őket, nem gondoltuk, hogy a templomben nem csak hitbeli tanításokkal fognak foglalkonzi, hanem politikai, történelmi, de néha aktuálpolitikaiakkal is. Össze vagyok zavarodva. Ilyen lenne kereszténynek lennem?
Sajnos az egyház aktuálpolitizál is.
Jézus biztos megütközne rajtuk, de ők ezzel nem törődnek.
Ha ez nem tetszik neked, akkor vidd el a gyereked az ünnepségről.
Igen, nekem valóban nem tetszik az, amit írtam. Lelkiismereti problémát okoz.
De nem tudom, mivel ártok többet.
Nem tudom, meddig lehetek magamhoz őszintétle.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!