Mi alapján húzták meg az idei ponthatárokat az egyetemeken, főiskolákon?
Figyelt kérdés
Nem értem a pontokat, a legtöbb helyen a fizetős és az államilag támogatott szak ponthatára megegyezik, miért lehet ez? Fizetős szakok akkor ezeken a helyeken nem indulnak, vagy hogyan van?2014. júl. 26. 09:50
1/6 anonim válasza:
Utolsó felvett ember pontja a ponthatár. Ha szak nem indul akkor az van odaírva nem ponthatár. Lehet nem akar hallgatói szerződést aláírni vagy már elhasználta állami féléveit így fizetősre kell mennie.
2/6 Hardy Weinberg válasza:
"Figyelem! A jelentkezők számát, illetve teljesítményét megismerve a felsőoktatási intézmények dönthetnek úgy, hogy minőség védelme érdekében a jogszabályi előírásnál magasabban határozzák meg a hozzájuk jelentkező hallgatók számára a minimális ponthatárt! Ebben az esetben az is előfordulhat, hogy egy adott szakon, szakképzésben az intézmény nem használja ki a teljes kapacitását!"
3/6 anonim válasza:
nem mindenki ingyenesre jelentkezik
4/6 anonim válasza:
Mondjuk az biztos nem lehet veletlen, hogy az elore nem meghuzott szakok mindegyikenel ugyanez a helyzet. De az elottem szoloknak igaza van.
5/6 anonim válasza:
Lehet valami olyasmi,hogy a kormany ezekre a szakokra novelte az allami keretet, ezert meg lett szabva egy egyseges szabaly alapjan, hogy keveset vegyenek fel fizetosre, az egyetemi ferohelyek miatt.Masra nem nagyon tudok gondolni. 4.voltam
6/6 anonim válasza:
Őrizni akarják a színvonalt az egyetemek, ahogy a 2-es által beszúrt idézet igazolja. Ugyan egy algoritmus számolja ki a pontokat, de bele lehet nyúlni kézileg is. Így lehet az, hogy ha 60 állami férőhely van és az 59-5ől a 69-es jelentkezőig ugyanannyi pontjuk van a felvételizőknek, az OH vagy az egyetem eldöntheti azt, hogy ezt a 10 ugyanannyi ponttal rendelkező embert mind fölveszi vagy egyiket sem. Egy mostani péda: cseh MA-ra 3 ugyanannyi pontszámú ember jelentkezett, az államilag támogatott helyek száma 1 volt, de mindhármat felvették.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!