Bölcsész és természettudományos/műszaki ellentét?
Honnan jött?
Kíváncsi vagyok mindkét fél gondolataira!
Honnan, honnan?
Honnan jött a bal- és a jobboldal ellentéte?
A homoszexuálisok és a homofóbok ellentéte?
Amit nem érthet az egyik, imádja a másik. Bölcsészként nehéz lehet elképzelni, hogy miért lehet úgy odalenni a frekventált áramkörökért, míg mérnökként nehéz lehet felfogni, hogy lehet ódákat zengeni a homéroszi mondavilágról.
Amit nem értünk, nem akarunk érteni, nem akarjuk megismerni, azzal szemben gyakran alakul ki negatív bírálatunk és könnyedén ítélni kezdünk.
Ehhez hozzátesz az is, hogy míg a mérnökök könnyedebben találnak munkát, mint például a bölcsészek, hisz a műszaki tudás könnyen kézzel foghatóvá válik, míg a bölcsészeknél ez nem feltétlenül van így. Tehát a műszaki végzettségűeknek általában jobbak a lehetőségek, elvileg jobb jövő várhat rájuk. Jobb életkörülményben lenni, vagy több esélyt látni arra, hogy ezt létre lehet hozni, könnyedén lenézővé teheti az embert azok iránt, akinek ez nem feltétlenül jöhet ilyen egyszerűen.
Milyen jól szórakoznak azok az emberek is, akik a kocsiban ülnek, miközben kint esik az eső, és véletlenül (?) lefröcskölik őket.
Valamint a külsőségekkel szemben is gyakran általánosítunk. A bölcsészek a tarisznyások, hippiruhás életművészek (de legalább szexelnek!), míg a műszakisok a szandál-zokni párost kedvelő, nőkhöz sosem ért, állandóan WoW-ozó férfiak (de legalább van munkájuk!).
Két teljesen más világról van szó, és mint általában, itt is ez okozza az ellentéte. Nyitottsággal és elfogadással ezt a helyzetet is könnyen ki lehetne küszöbölni.
(Mindent igyekeztem feltételes módba írni, tudom, hogy kivételek mindig vannak, leegyszerűsíteni próbáltam a helyzetet.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!