Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Egyetlenegy okot mondjatok...

Egyetlenegy okot mondjatok kérlek, hogy mi az értelme ennek a sokat magasztalt irodalom- és nyelvtanoktatásnak?

Figyelt kérdés
Komolyan mondom, szabályosan elhányom magam attól, amit tanulnom kell szóbeli érettségire. Nem dac, nem lázadás, pártolom az olvasást. Sokat kell olvasni, az embert bővíti a tudását, valamint megtanul helyesen írni. De mi a fészkes fene ez a sok erőltetett badarság, x-nek ez a lelki tusája, z így nyomorult, a társadalom nem képes befogadni zsenialitását, az y című műve az erkölcsről alkotott véleménye és a kommunizmust elutasítja stb. Szóval tudjátok, ez a tipikus erőltetettség. Miért élvez prioritást ez a tantárgy, mikor a kémia, biológia, fizika sokkal fontosabb és életközelibb? Komolyan mondom, hogy ebben az országban az az erény, ha el tudom mondani, hogy milyen az a Ballasi strófa, meg hogy mi az a hiatustörvény, akkor már művelt és okos vagyok, az nem számít, ha pl. fingom sincs arról, hogy mit tegyek ha pl. gázszivárgást észlelek valahol vagy hogy ha eltévedek egy erdőben, akkor hogyan tudom megállapítani a növények alapján, hogy milyen irányban haladok. Vicc ez az egész, ez az erőszakos magyar kultúrásítás, mikor szerintem másban is ki lehet fejezni, hogy tiszteljük a hazát.
2014. jún. 22. 19:50
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

Ahogy előttem már sokan leírták, az irodalom értelmét nem most fogod megérteni. Középiskolában megtanulsz értően olvasni, még akkor is, ha belemagyarázásnak is tűnik az, amit utána mondanak a tanárok. Mindenesetre az irodalom, ha van saját elképzelésed egy versről, novelláról, regényről nagyon sokat ad az életedhez. Én most olvasom Hollós István Búcsúm a Sárgaháztól című könyvét: tanulni lehet belőle, ahogy a Száz év magányból is. Nem a fizikai életedet gazdagítja, hanem a lelki életedet, ha úgy tetszik. A hozzáállásodat a világhoz. A filozófia is hasonló egyébként, bár az sokkal elvontabb...

A nyelvtan oktatásra is szükség van. Az olvasás csak kis részben adja meg a szabályokat egy nyelvhez. Angolt, németet és más idegennyelveket sem csak úgy tanulsz, hogy olvasol és megvan. Előtte megtanulod a szabályokat, különben csak szótárral nem értenél meg egy szöveget szerintem. A nyelvtan órán megtanulsz helyesen írni, jól fogalmazni stb. Ennek a hasznossága meg egyértelmű: még mérnök szakon is jól kell megírni egy szakdolgozatot.

2014. jún. 24. 16:23
 12/13 anonim ***** válasza:

De fiatalka vagy még, hogy ezt tényleg be is lásd.

25/L

2014. jún. 24. 16:24
 13/13 anonim ***** válasza:
Mondjuk ezt minden tantárgyra el lehet mondani. Mert azért fizikából is milyen életszerűtlen dolgokat számoltunk már. "A feladat számolása közben tekintsünk el a gravitációtól." Meg hogy mekkora lesz a buborék, mire a tenger fenekéről a tetejére ér. Én mindig ötös voltam bioszból, de egyszer, emlékszem, 3-ast kaptam, mert nem tudtam, hogyan emésztenek a tengeri csillagok. WTF? Fizikából, kémiából, ami elvileg hú de gyakorlatias tantárgy... hát csupa hülyeséget tanultunk. Persze lehetne értelmeset: mi ne önts össze mivel, mik a veszélyes anyagok stb. De kémia órán sem ez volt. Kémiai egyenletekre sincs szükség. Meg a matek olyan szintű tudására sem, hogy tanultuk. Minden tantárgyról el lehet ezt mondani. és hangsúlyozom: nem a matek szükségességét vonom kétségbe, mert az egy hasznos tárgy. De tanulja ezeket emelt szinten, akit érdekel. Én egyedül a geometriát tartottam értelmesnek. Az előfordulhat még, hogy házat építek, és ki kell számolnom a telek területét meg iylenek.
2015. jún. 1. 22:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!