Egyetlenegy okot mondjatok kérlek, hogy mi az értelme ennek a sokat magasztalt irodalom- és nyelvtanoktatásnak?
Ahogy előttem már sokan leírták, az irodalom értelmét nem most fogod megérteni. Középiskolában megtanulsz értően olvasni, még akkor is, ha belemagyarázásnak is tűnik az, amit utána mondanak a tanárok. Mindenesetre az irodalom, ha van saját elképzelésed egy versről, novelláról, regényről nagyon sokat ad az életedhez. Én most olvasom Hollós István Búcsúm a Sárgaháztól című könyvét: tanulni lehet belőle, ahogy a Száz év magányból is. Nem a fizikai életedet gazdagítja, hanem a lelki életedet, ha úgy tetszik. A hozzáállásodat a világhoz. A filozófia is hasonló egyébként, bár az sokkal elvontabb...
A nyelvtan oktatásra is szükség van. Az olvasás csak kis részben adja meg a szabályokat egy nyelvhez. Angolt, németet és más idegennyelveket sem csak úgy tanulsz, hogy olvasol és megvan. Előtte megtanulod a szabályokat, különben csak szótárral nem értenél meg egy szöveget szerintem. A nyelvtan órán megtanulsz helyesen írni, jól fogalmazni stb. Ennek a hasznossága meg egyértelmű: még mérnök szakon is jól kell megírni egy szakdolgozatot.
De fiatalka vagy még, hogy ezt tényleg be is lásd.
25/L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!