Hova felvételizzek?
Az alaphelyzet az hogy még csak 11.-es vagyok, de most hogy a suliban amolyan "érettségitovábbtanulásiegyetemfőiskola" láz van kicsit én is elkezdtem gondolkodni.
Az év végi jegyeim nem túl fényesek, irodalom-nyelvtan egyaránt hármas. Töri négyes, matek hármas, de ezeken emelt csoportba járok, vagyis több óra, több anyag, nehezebb feladatok. Idegen nyelv az angol, az is hármas, de sajnos ez nem tükrözi az igazi tudásomat. A nagyobb baj hogy ez több mint amit én tudok. Az infóm pedig négyes, fizika hármas.
Most infó szakon vagyok de kétlem hogy ebbe az irányba akarok továbbtanulni /lehet nem is akarok/.
Az igazi baj az hogy nem tudom mit akarok. Itthon mindenki folyton mondogatja hogy tanuljak tovább, de hiába mondom nekik hogy nem találok olyan szakot ami bejönne. Vannak amik nem lennének rosszak, de tudom hogy nekem az életben nem lesz 400+ pontom. A realitás talaján mozogva olyan 310-350 pont körülire saccolom magam. Nem vagyok alapjáraton buta csak ami nem érdekel arra nehezen veszem rá magam hogy megtanuljam. Az ilyen önköltséges meg hasonló szakok kilőve, arra nincs pénzünk.
Tehát nem tudom hogy tovább akarok-e tanulni egyáltalán. Az biztos hogy a középsuli után szívesen mennék el itthonról (szerintem ez ebben a korban a "kalandvágy")
Nem tudom mit kéne csinálnom, nekem azzal sem lenne gondom hogy a középsuli után dolgozzak. Egyedül az hogy nem külföldön, mert nyelveket nem beszélek.
Mik azok a munkák, szakmák, amiket érdemes tanulni? Vagy keressek egy büfészakot egyetemen/főiskolán aztán majd lesz valami?
Köszönöm hogy végigolvastad!
Nem könnyű eldönteni 17-19 évesen, mivel foglalkozzon az ember - jó esetben - a következő 40-45 évében.
Szerintem menj el pályaválasztási tanácsadóhoz. Lehetőséged van többek között mindenféle tesztekkel jobban megismerni saját személyiségedet, képességeidet, erősségeidet (nem IQ), kevésbé erős oldalaidat, ami irányt mutathat, hogy milyen terület felé nézelődj. A pályaválasztási tanácsadók hivatalból is rengeteg olyan szakmát, foglalkozásterületet ismernek - ill. mutathatnak neked, amikről esetleg most még nem is hallottál - ergo nem is kelthette fel az érdeklődésed. Információgyűjtésnek magadról és lehetőségekről szerintem mindenképpen hasznos lehet.
"De ez azt jelentené hogy még három évig effektíven "nem csinálok semmit"."
- És akkor mi a s**r van? Ha az átlag várható élettartam 75 év körül van, abba bőven belefér 3 év semmit tevés.
Nem rossz ötletek ezek a tesztek, felvi.hu-n is van egy pár először majd azokkal próbálkozok.
"De ez azt jelentené hogy még három évig effektíven "nem csinálok semmit"."
- És akkor mi a s**r van? Ha az átlag várható élettartam 75 év körül van, abba bőven belefér 3 év semmit tevés."
Nekem nem lenne vele bajom, de a szüleim úgy gondolkoznak hogy ha nem végzek el egyetemet/főiskolát, akkor csórón fogok meghalni. /nem tudom, lehet azért erőltetik annyira a dolgot mert idősebb testvérem az orvosi egyetemre jár?/
Nem tudom, néha úgy érzem hogy faterom bennem látja önmagának a megvalósítását. Amit ő annak idején nem tudott/akart azt majd most én csináljam meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!