Ha matekból emelt érettségit akarnék, akkor kell 2 éven keresztül fakt-ra járnom?
Ha most még csak tíz éves vagy mire odaérsz, hogy érettségizz még rengeteg minden változhat a felsőoktatási követelményekben. Ha szereted a matekot akkor mindenképpen vedd fel mert ma elég kifizetődő. (Ismétlem csak akkor ha tényleg szereted). Úgy tudom ma a matek emelt érettségi kötelező az alkalmazott közgazdaságtan szaknál az egyetemen, valamint az elemző közgazdász szakra. (javítsatok ki ha rosszul tudom). Továbbá az emelt matek érettségi hasznos a különböző műszaki, gazdasági, informatikai pályákhoz. A sikeres emelt érettségi továbbá 50 pluszpontot jelent neked a középmatekosokkal szemben. Amennyiben szereted a természettudományos tantárgyakat és gazdasági/műszaki/informatikai/üzleti irányba szeretnél elmenni akkor én javaslom neked hogy tanulj minnél több matekot hogy a legjobbak között legyél és az emelt matek érettségit is. ;)
Egyébként mindenki abból tesz emelt érettségit amit akar. Itt nem a tanult órák mennyisége a lényeg hanem az emelt érettségi követelménynek való megfelelés. Ha gondolod belinkelhetem neked a követelményt közép és emelt szinten de még rengeteg időd van arra hogy elsősorban a megfelelő alapokat rakd le.
Ez egy orbitális nagy baromság, amit fogalmam sincs, hogy honnan vesznek az emberek. Egyrészt, nem kell matekfaktra járnod ahhoz, hogy emelt érettségit tehess matekból (de célszerű), és ha matekfaktra jársz, akkor nem vagy köteles matekból emelten érettségizned.
Az emelt matek arra jó, hogy több pontszámod lehessen az egyetemre való bejutáshoz, feltéve, hogy az feltétele az adott szaknak (például bölcsészkarra nem kell, de mérnökire igen).
Formálisan nem kell hozzá, a szintválasztás meg a fakt független egymástól.
Gyakorlatilag igen, a matek nem az a tárgy, amiből fakt nélkül könnyű lenne felkészülni egy emelt érettségire, szerintem a diákok igen kis része képes erre.
Köszönöm a válaszokat!
Nálunk azt mondták, hogy a választott tantárgynak meg van a követelménye, hogy hány év fakt kell hozzá. (pl.: kémia 2év, ha nem veszem fel, akkor nem érettségizhetek belőle, ha csak utolsó évben, akkor meg valamit kell csinálnom, hogy 2 évnek számítson)
Ez súlyos dezinformáció.
Az érettségire országosan egységes szabályok vonatkoznak. Akkor érettségizhetsz, ha abból a tárgyból a rád vonatkozó tantervi követelményeket teljesítetted. A fakt nem tantervi követelmény, ha előtte volt alapóra. Márpedig matekból mindenképpen volt. Ez olyan tárgyra vonatkozhat, amit eleve csak fakultációként tanítanak.
Hegesztésből egyáltalán nem lehet érettségizni.
10 éve volt utoljára olyan szabály, hogy x évig kell tanulni valamit. Már nem kéne terjeszteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!