Ilyen alapon is letehető a német érettségi?
Üdv.
Gondolkoztam,hogy amikor mi tettük az érettségit mi nem kaptunk kidolgozott tételeket,csak annyit mondtak el,hogy milyen témakörök lesznek a szóbelin stb...
Viszont unokatesómék kapják már idén (11.-be) a német szóbeli tételeket.
Innen jött az az elképzelésem,hogy egy kettes tanuló is,aki sík a némethez,s csak szódogák,kegyelem kettesek által megy át év végén,az is letenné,hiszen ,ha betanulja a tételeket,akkor már csak pár-pár kósza pont kell az írásbelin,hiszen ha szinte hibátlan szóbelit összehoz egy jól kidolgozott ,s jól betanult tételből azzal magas pontszámot kaphat,ilyen alapon pl: a ketteshez szükséges x pont ,viszont a szóbelin annyit összeszed,hogy csak pár pont kelljen az írásbelin,s azt összeszedi elvétve.
Röviden:kidolgozott betanult tételt szóbelin előadja,eladja benne a semmit ,mondjuk lesz 25 pontja ,s 30 tól kettes és az írásbelin meg 5-6 pontot valahogy összeszed,az ilyen alapon betanult tételek eléneklésével 0 némettudással leérettségizhet?
Véleményem szerint szóról-szóra idegen nyelvű szöveget bemagolni nem lehet.
Valamilyen szinten kell értenie az illetőnek azt, amit előad.
Nem tudom, most hogy van a szóbeli, amikor még én vizsgáztam, akkor a tanár gyakran belekérdezett és tudni kellett felelni a kérdésekre, párbeszédszerűen.
A szóbelin mi is csak témaköröket kaptunk, ill. volt ezenkívül még egy párbeszéd jellegű szituáció is, ahol folyamatosan és gyorsan reagálni kellett a tanár kérdéseire.
Nem ismerem a mostani vizsgarendszert, de kétlem, hogy pusztán "betanult szöveg" elmondásával átmegy valaki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!