Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Matek érettségiben hogyan...

Matek érettségiben hogyan kell kerekíteni?

Figyelt kérdés
meg vagyok zavarodva, mert tanárom azt mondta, hogyha nincs külön kiírva, akkor 2 tizedesjegyre kerekítsek de viszont az érettségiben a javítókulcs miután elvezette a két tizedesjegyig a 47,66% ot 48 százalékra kerekítette és nem említett a feladat szövegében, hogy kell kerekíteni csak azt, hogy hány százalék ... ami nekem nem feltétlen egész százalékot jelent. (pont ez van akkor is amikor azt kérdezi, hogy hány méter mert szerintem ekkor ha 7,5m akkor sem 8 at kell írni) de viszont a javítókulcs kerekített és a megjegyzés téglalapba nem írta oda, hogy akkor is jár a pont ha nem kerekített. Szóval ha tudtok segíteni eben akkor köszönöm.

2014. máj. 1. 21:32
 1/5 anonim ***** válasza:

Százalék esetén a 48 már önmagában 2 tizedesjegy, ha jobban belegondolsz. És akkor is, ha nem. :-)

De nincs általános szabály, a két tizedes szokásos, ökölszabálynak jó, azért sose vonnak le pontot, ha te pontosabb eredményt adsz meg, mint ami a javítókulcsban van! Kivéve, ha oda van írva, hogy mennyire kerekített. A mintamegoldásban is kerekítenek valamennyire, ahol nem lehet pontos értéket adni. Szóval fordítva, nem a megoldásba kell beleírni, hogy kerekítés nélkül is jó, hanem a feladatba, ha elvárják a kerekítést.

Ha mondjuk egy térgeometriai feladatról van szó, akkor nem mindegy, hogy 0,234 egység a térfogat, és azt kerekíted, vagy 56242,143 egység. Az utóbbit akár egész számra is kerekíthetnéd, hiszen a százalékos eltérés a pontos értéktől csekély.

Egyre figyelj, hogy a részeredményeket ne kerekíts, csak a végeredményt. A legjobb, ha a részeredményeket a gép memóriájában hagyod.

2014. máj. 1. 21:47
 2/5 A kérdező kommentje:
köszönöm a választ! részeredményenként nem szoktam kerekíteni csak az zavart meg, hogy néztem más javítókulcsot és a közben is kerekít pl pível való számításkor és amikor nem mondja hogy kell akkor is.
2014. máj. 1. 22:24
 3/5 anonim ***** válasza:
Nem tudom, hogy törvényileg szabályozva van-e, de szerintem igen; ha a megoldókulcstól 10%-ban tér el a vizsgázó megoldása, akkor el szokták/kell fogadniuk. Szóval ne a kerekítés legyen a legnagyobb gondod :D Még akkor sem, ha felfelé kerekítesz, amikor lefelé kellene, vagy fordítva.
2014. máj. 1. 23:28
 4/5 anonim ***** válasza:

Az ilyesmire egyáltalán nincs törvény, az egész másra való.

Nem tudom, honnan szeded ezt a 10%-ot, az nagyon jelentős hiba! Az 1% már reálisabb.

2014. máj. 1. 23:40
 5/5 anonim ***** válasza:
A vegso ertek szamit a legkevesbe a levezetes szamit ugyis.
2014. máj. 4. 17:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!