Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Szerintetek normális hogy már...

Szerintetek normális hogy már nyári gyakorlatra akarnak küldeni?

Figyelt kérdés
15 vagyok, 1 éve járok vendéglátós szakközépbe, és idén nyáron már lesz 2 hét gyakorlat (50 óra). Egyrészt én ezt amikor megtudtam nagyon ideges lettem, hogy elvesznek a nyaramból két hetet, másrészt én úgy tudtam, hogy ilyen idős gyerekeket még nem is szoktak gyakorlatra küldeni, inkább egyetemistáknál szokás ez... Ez mennyire gyakori egyébként? Sok szakközépbe van ez vagy csak a miénk ilyen kedves? Amúgy abból adódóan, hogy még csak egy éve tanulom a pincérkedést (+ még elég béna is vagyok) és alig tanultunk ez idő alatt valamit én szerintem nem igazán fogok tudni ott bármit is rendesen megcsinálni és már most izgulok azon, hogy bénázni fogok stb. Az osztály 95%-a nem is akar és nem is lesz pincér, akkor miért kell ezt? És még pénzt sem kapunk érte...

#szakközépiskola #2014 #nyári gyakorlat #pincérkedés #szakmai gyakrolat #vendéglátós suli
2014. ápr. 25. 23:48
1 2 3
 21/30 anonim válasza:
80%

nem olvastam végig, előre mondom..

teljesen fel vagyok háborodva én is.. tegnap UTOLSÓ nap szóltak, hogy 70 órát melózzunk ingyen a sulinkba, főleg hogy informatikus vagyok. annyit kell csinálni, hogy újra kell tenni a gépeket, meg ki kell takarítani. VICC, főleg hogy ha nem mész évismétlés. aki meg azt mondja majd hasznát veszem, kiröhögöm. egy pc-t 10éves húgom is frankón ki tud takarítani ahogy 'tanultuk' és ugyan úgy újra teszi.

ja ami még viccesebb, az az, hogy leszünk vagy 50en, EGY telepítő cd-vel, kb 100 számítógéphez. ha valaki gépész vagy akármi megértem, de egy kezdő informatikus, ezt már nem vágom. na meg miért a suliba gyakorlatozzak. amúgy is érettségiző osztály vagyunk, mellé szakma, azt meg az teszi le aki akarja, aki nem az nem.

ahogy írtam az elején, tegnap szóltak, tehát az, hogy a Balcsin melózzak, kiesett.. nem keresek pénzt, mert más munkát nem is találtam, így full cinkes nyaram lesz, mert nem szeretem lehúzni a szüleim.

2014. jún. 14. 09:38
 22/30 anonim válasza:

Én is írnék még a témához. 15/f

Szóval egy infó suliba járok, és itt bő 1 héttel nyári szünet előtt közölték hogy 2 hét gyakorlat lesz (70 órába)... oké, ez még nem probléma annyira, mert másként is lehet gyakorlatozni, nem csak az iskola hatáskörében (akár szülőknél is, ha van olyan munkája).

Igazából ezzel az az egy probléma hogy kötelező, ha tovább akar(unk) menni.

Viszont ha pedig nem lenne kötelező akkor kíváncsi lennék mennyien teljesítenék ezt a gyakorlatot (max páran).

Itt mutatkozik meg a rendszer hülyesége:

-Vagy a diák túl könnyelműen kezeli jövőjét

(Miért ne kezelné könnyelműen? Nem akar ő még a társadalomba oly magas szinten beintegrálódni, meg dolgozni)

-Vagy pedig érdekelné (ez biztos ritkább)

Írtak előttem páran. Az egyikőjüket idézem:

"Kivagytok akadva 2 hét gyakorlati időtől akkor mi lesz majd ha rendes főállásban fogtok dolgozni? Mert lehet ott sem fognak megfizetni rendesen, és lehet szabadságod is csak papíron fog létezni, sőt lehet a szerződésben előírt óraszám helyett dupla óraszámban kell dolgozni, és lehet,hogy a főnök ordenáré stílusban fog kommunikálni veled.

Akkor is nyafogni fogtok, hogy erről nem tudtál, nem erről volt szó?

Csak, hogy tud. Ha valami nem tetszik el lehet menni a suliból, ki lehet lépni a munkahelyről.

20-30 évvel ezelőtt 1-2 hónapos gyakorlati idők voltak szakmunkás, szakközép iskolákban is. Akkor is volt pár iskola amelyik nem kért gyakorlati oktatást, de a többségnek mindig is volt gyakorlati ideje. Nem is értem miért vagytok kiakadva ezen, hiszen a gyakorlat is a tanítás része.."

Most attól hogy a munkát még rosszabbnak állítod be mint a gyakorlatot (ami igaz is némelyik munkára) attól a gyakorlat még nem lesz semmivel se jobb és értelmesebb.

És igen el lehet menni a suliból, csak ezzel az a baj hogy

ez az egyetlen lehetőségünk (nagy eséllyel) arra hogy értelmes nekünk tetsző munkával foglalkozzunk a későbbiekben. (Bár az is lehet hogy szar munkát kapunk majd)

Azaz akármennyire is változtatnak az oktatási törvényeken mi a részei leszünk akkor is. (Ezzel azt akarom kifejezni hogy lehet hogy nem vesszük még észre, de a lassú változás

nem olyannyira észrevehető de végeredményben 20-30 év múlva lehet hogy teljesen más lesz az iskolarendszer (olyan mint amit ma nem tolerálnának a diákok)

"Lassú víz partot mos"

*Ez már nem tartozik ide de addig jó az oktatás amíg tanítanak, és nem álcázott módszerekkel nevelnek.

Még azt akartam írni hogy, régen is volt nyári gyakorlat,

akár 1-2 hónapos is, mint írták már. De régebben a más rendszer miatt, másféle szülői nevelés, illetve internet hiánya miatt mindenki nemcsak elfogadta hanem egyet is értett vele. Attól még hogy régen ilyen volt azzal nem lehet igazolni pusztán csak úgy a gyakorlat igazságát.

Én leginkább arra leszek kíváncsi hogy majd a jövőben milyen munkákra vesznek fel amire szükség volt valamilyen tapasztalatra.

2014. jún. 16. 22:28
 23/30 anonim válasza:
13%
nah figyelj ide kérdező nekem egy hónapos most kezdem én kertészeti gyakszin veszek részt ami egy hónapos 2014-június 16-július 11 azaz csak hétvégét pihentem ki és utána máris gyakorlat ráadásul ingyen elvileg kaphatunk tanulói szerződést ha leérettségiztem de mivel hogy átmentem szakmunkás képzőbe emiatt lekelett raknom egy úgynevezett szint vizsgát amiből az lett hogy szeptembertől kapom. szoval nekem ne nyavajog mert lehet hogy ez lesz a munkád nem biztos de majd megszereted! bocsi hosszú szövegért!
2014. júl. 3. 16:58
 24/30 anonim válasza:
71%
Figyelj, minden szakmunkásnak, szakközepesnek van gyakorlata, független attól h mi szeretne lenni vagy mi nem, ezen a szakon vagy akkor ezt a gyakorlatot kell megcsinálnod, az oktatás része, nem iskolától függ, mindenhol van !! Az eddigi kerettantervek szerint, eddig csak 11. évfolyamtól kellett, de az új rendszer miatt, már az elsősöknek is kell, ez van, ez kell ahhoz h tovább léphess, és senkit se érdekel , hogy miért vagy ott, vagy mi akarsz lenni, ennyi, én is ilyen suliba járok, kész végig kell csinálni.
2014. júl. 14. 10:59
 25/30 anonim válasza:
75%
mi az hogy elvesznek 2 hetet a nyáriszünetedből???? ezen vagy fenn akadva?? aki vendéglátozni kezd, annak nem nagyon van hétvégéje
2014. nov. 2. 22:25
 26/30 anonim válasza:
58%
Már nem aktuális gondolom de fogadok te is Gundeles vagy.. én holnap megyek először és nagyon parázom xd ha esetleg látod a kommentem írj már üzit ,hogy milyen volt és miket kellett csinálnod stb. :)
2015. jún. 14. 20:35
 27/30 Yamaiko válasza:
46%
Oké, legyünk öszinték. :D A nyári gyakorlat csak azért van, mert a lusta cigány nem dolgozik, és a magyar dolgozó embernek kell szabadságot adni... De ha a fél cégnek kiadják a szabadságot, akkor nem lesz munkaerő... Ezért ahelyett, hogy a cigányt beküldenék dolgozni akár dupla fizetésért ( Nem mintha dolgozna... ) Beküldik a gyereket... Na most... Én megszoptam a nagyfaszt... És tudod miért? :D Mert ILLEGÁLISAN DOLGOZTAM! Ugyanis az iskola adott nekem egy címet ahol érdeklődöm kellett... Ez egy kis cég volt... És ott félrevezettek, szóval INGYEN MUNKAERŐ VOLTAM további 3 "Gyerekkel" ( 15-16 évesekkel. ) És megbuktam... Kezdhettem előrről az évet... De itt nekem betelt a pohát, és mostmár Angliában tanulok tovább... :) ( Ez 3 éve volt... ) Egy szó mint 100... Magyarország egy putri...
2016. jún. 24. 23:04
 28/30 anonim válasza:
53%

Drága Kérdező!

Vendéglátós szakközépiskolába jársz, te mondtad.

1. A vendéglátás nem csak két hetet vesz el a nyárból, hanem ünnepnapokat, szülinapot, mindent amit el tudsz képzelni. Ha ez neked újdonság, hát nem tudom milyen zárt dobozban laktál eddig.

2. SZAKközép- tehát szakmát ad. Ahhoz, hogy kapj egy szakmát, kell a gyakorlat. Ha ez neked újdonság...

3. Totálisan lényegtelen, hogy akarsz- e ebben dolgozni, vagy nem, te oda jársz, egy vendéglátós suliba, ez a követelmény. Ha az ország összes nemakarokpincérlenni felszolgáló-tanonca összefogna, akkor sem változna semmi.

4. Az iskolában tartott szakmai órák arra vannak, hogy felkészülj arra ami vár, de amúgy semmi köze az "élethez", ott pl. nem kell 40 fokban hosszúnadrágban és ingben egész napokat rohangálni, miközben a legnagyobb parasztra a világon is úgy mosolyogsz mint egy kis tündér. Úgyhogy nem, az önmagában nem elég.

Értem, hogy nem tetszik, és egyébként nem tudom miért nem lehet ezt évközben beépíteni, és miért kell az amúgy is korlátozott számú szabad nyarakat nyirbálni, de EZ VAN. Erről nem szoktak külön szólni, mert mindenki tudja. Az, hogy nálatok ezen többen is meglepődtek, csak azért lehet, mert annyi közötök van a vendéglátáshoz meg úgy összességében a szakmai képzésekhez mint nekem egy traktorhoz (semmi). Az egy dolog, hogy ez eddig is így volt, de ha már egyszer elkezdtél ide járni, jobban is utána nézhettél volna.

Ha meg úgysem érdekel, miért izgat, hogy bénázni fogsz?

2016. aug. 11. 07:13
 29/30 anonim válasza:
#1-es, mi most is 4 hét nyári gyakszin leszünk, és már tavaly is 4 hét volt :D (10.-es tanuló) :
2017. jún. 13. 16:48
 30/30 anonim ***** válasza:

Már évekkel később írok.

Őszintén megvallva nekem csak az a probléma, hogy ez úgy van (jelenleg) 2017-2021-es tanévkeretre, hogy 10. és 11. évben nekünk 4 hét a nyári szakmai gyakorlat. Egyébként kereskedőin vagyok, és engem az akasztott ki, hogy azt mondták egyes tanárok, hogy: "mindegy hányas tanuló vagy ha az nincs meg az olyan mintha megbuktál volna." Na mármost ne tegyenek egyenlővé ezzel a mondattal, olyan diákkal akik egész évben semmit se tanultak, (és emiatt kell pótvizsgázniuk), velem. Meg ez azért gáz érzés mert túl vagyok egy komoly iskolaváltáson. Az iskola ahol kezdtem ami 5 éves volt 2015-től 2020-ig tartott volna a képzés, onnan jöttem át 2017-re, és most 4 éves ez a szak ahova átjöttem, tehát 2021-ig fogom elvégezni. Nem akarok gyakorlatozni, de ha nincs meg akkor kukába kerül ez az immár összesen 5 elvégzett tanévem. És aki nem teljesíti a gyakorlatot, az nem 11. évfolyamtól hanem 9.évtől kell hogy folytassa az egész képzést. Nagyon gáz, mert 21 évesen fogok leérettségizni így is. Tehát én ezért gondolom nagyon szigorúnak, hogy már így is elég későn fogok eljutni az érettségiig, de még lefokozhatnak engem, és az egész iskolában töltött időm felesleges lenne (ha jövőre, azt elvégzem nekem 6 év). Tehát szerintem, ezért durva a nyári szakmai gyakorlat elvégzése.

2020. jún. 21. 17:46
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!