Orvosok, orvostanhallgatók! Ha valaki elvégzi az orvosi egyetemet és utána megcsinálja a szakvizsgát és az adott területen kezd el az egyetemen PhD tanulmányokat, akkor úgy válhat annak a területnek a professzorává?
A szakvizsga egy szakirányú továbbképzési szak (csúnyán: rezidensképzés) elvégzése után szerezett magasabb szakképesítés. Az iskolai végzettségek rendjében tulajdonképpen mellékvágány. Más területen ilyenek a mérnöki diplomára épülő szakmérnöki továbbképzések. A szakirányú továbbképzés nem iskolai végzettséget, hanem speciális szakképzettséget ad.
A Doktori Iskolába való jelentkezésnek nem előfeltétele a szakirányú továbbképzési oklevél (szakvizsga), ahhoz általános orvosi diploma (dr. med.) vagy más egyetemi diploma (MSc, MA, dr. vet...) kell.
Ahhoz, hogy valaki professzor legyen a következő lépések szükségesek:
1. PhD fokozatot kell szerezni, valamelyik doktori iskolában.
2. A PhD után legkorábban 5 évvel habilitálni kell (Habilitációs oklevelet kell szerezni, szintén valamelyik doktori iskolán).
3. Valamelyik egyetem felterjesztése alapján át kell esni a MAB (Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság) habitusvizsgálatán, majd annak kedvező lezárását követően a Köztársaság Elnöke kinevezi a Professzort.
Az egyéb oktatói beosztások feltételeiről nem írtam, így még ezt pótolom:
1. tanársegédként az alkalmazható, akinek van egyetemi diplomája és már megkezdte a PhD képzését (például levelező doktorandusz)
2. egyetemi adjunktus csak az lehet, akinek már van PhD fokozata.
3. Docens az lehet, aki a PhD megszerzését követően teljesíti az adott egyetem docensi publikációs követelményeit.
4. A professzorról már az előbb írtam, itt csak megismétlem, hogy a PhD után Habilitációs Oklevél, majd MAB habitusvizsgálat a feltétele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!