Egy iskolai előadáshoz szeretnék bevinni copyright-os anyagot engedély nélkül (és nem én védettem le). Milyen következményekkel járhat mindez?
És milyen gyakran történik meg, hogy egy kiadó ilyen kis dolgokkal foglalkozik?
És ha kérném a kiadó engedélyét van esélyem, hogy megadnák?
Bevinni be szabad, azt nem tiltja a copyright.
Egyébként sokat segítene, ha pontosabban leírnád, mit akarsz, mert a szabad felhasználás keretében sok mindent meg lehet csinálni egy iskolában, amit máshol nem.
Félek, hogy a copyright-ban ott van a nagy közönség előtti lejátszás- bemutatás- felolvasás tiltása, szóval csak óvatosan.
DE ha részlet, aminek fel van tüntetve láthatóan az eredete, akkor mehet. Így lehet film részleteket is lejátszani, vagy képeket, ábrákat, animációkat bemutatni, bár azt tudnod kell, hogy vannak akik ezt is külön kiemelve tiltják (pedig a részlet közlés a reklámja lenne, de valami miatt így döntöttek).
Persze a legbiztonságosabb, ha külön megszerzed az engedélyt, ami nem annyira egyszerű, de nem is lehetetlen. Nekem már sikerült engedélyeket szereznem, de csak oktatásra.
" És milyen gyakran történik meg, hogy egy kiadó ilyen kis dolgokkal foglalkozik? "
Ez sok mindettől függ. Nyilván más a súlya, ha egy 15 fős csoport előtt teszed, vagy egy 15 milliós nézettségű tévécsatornánál; vagy mondjuk könyvnél egy oldalt idézel, vagy egyben 30 oldalt, vagy csak egy bekezdést; egy filmnél 5 percet ragadsz ki, vagy 30 másodpercet, esetleg 40 percet, szóval más más helyzetek ezek.
Ha feljelentenek érte a nézők, akkor nyilván nagyobb az esélye, de azt bizonyítani is kell, szóval ha csak hang anyag készül róla, akkor a képit nehéz lesz vele bizonyítani, de ha van képi rögzítés, akkor már megégetheted magadat. Szóval tenni kell az ellen, hogy elérjen a kiadóhoz, sokan mondjuk lekapcsolják a lámpákat, így romlik a minősége a képnek, vagy a hangot leveszik, vagy kikapcsoltatják a telefonokat, vagy csak kis részleteket közölnek, vagy elérhetőséget, címet, árat, kiadást stb stb közlik, remélve a reklám pozitív enyhítő hatását.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!