Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Egyetemen/Főiskolán csak a...

Egyetemen/Főiskolán csak a vizsgákon kapunk jegyet?

Figyelt kérdés
Még nagyon nem vagyok benne a felsőoktatásos témában, de ez érdekelne. Szóval nincs felelés, dolgozat, csak magán a vizsgán kapunk jegyet? Egy tanévben mennnyi vizsga van? Ezek mennyire nehezek? Sok embert meghúznak?

2014. febr. 1. 22:36
 1/7 anonim ***** válasza:
68%
A zárthelyi dolgozatokra (zh) is adnak jegyet. Zh minden tárgyból van (kivétel tesiből, ami 2 szemeszterben kötelező). Vannak tárgyak, amik évközi jegyesek, és vannak, ami vizsgásak. A vizsgák száma a felvett tárgyaidtól és szakodtól függ. Mindenhol van egy szóró tantárgy, ahol 80-90%-os a bukási ráta, erre előre felkészülhetsz. Ha elárulnád, melyik egyetemek mely szakjai érdekel, lehet többet tudnék segíteni :)
2014. febr. 1. 22:44
 2/7 anonim ***** válasza:
70%

Zh-ra is kapsz jegyet, a zh pedig ugyanolyan dolgozat mint ami középsuliban van,csak persze nehezebb :D

Ha a tárgy gyakorlati jegyes, akkor a zh-kat kell perfektül megírni,mert ott két-három zh-ból tevődik össze a félévi jegy.

Van olyan tárgy amiből el kell menni vizsgázni,de az lehet szóbeli vagy írásbeli esetleg mindkettő. Van olyan tanár aki megajánlja a félévi jegyet ,és akkor nem kell menni vizsgázni.

A vizsga száma szakonként változó,nekem 5 vizsgám van/volt, a többi tárgyból gyakorlati jegyet kaptunk. Max. háromszor mehetsz vizsgázni,de a harmadikért már fizetni kell. (1500-2000ft)

2014. febr. 1. 22:52
 3/7 anonim ***** válasza:
91%

Hát alapvetően szoktak lenni:

Beadandók, zárthelyik (szorgalmi időszak alatt írt számonkérések) és vizsgák (szorgalmi időszak alatt írt számokkérések). Ezen túl néha órai munkáért is jár pár pont.

Hogy egész pontosan mire kapod a végső jegyet teljesen tárgy függő:

- van ahol csak vizsga van

- van ahol van zárthelyi(k)/beadandó, amit ahhoz kell teljesíteni, hogy vizsgázhas

- van ahol a zárthelyi(k) és a vizsga átlaga adja meg a jegyedet (általában a vizsga kicsit nagyobb súllyal)

- van ahol csak a zárthelyi(k)re/beadandóra kapod a jegyed

- van ahol kell vizsgázni, de bizonyos feltételekkel lehet kapni megajánlott jegyet

- van hogy beugrót kell írni, hogy egyáltalán beülhess az órára (vagy hogy a jelenlétet elfogadják)

Szorgalmi idószak alatt általában nem szok szóbeli lenni, de vizsgáknál előfordul.

Hogy mennyi és hány az már nagyon szak és tárgyak függő.

Nekem pl. múlt félévben:

Programozás 1: 5 kisZH (10 perces óra előtt) és egy zárthelyi. Aki nagyon jól teljesített kaphatot megajánlott négyest vagy ötöst, különben vizsgázni kellett és a jegyet csak a vizsgára kapták (voltak szorgalmi feladatok amivel a megajánlott jegyedet négyesről ötösre javíthattad). A kisZH-k (ötből háromnak) és a nagyZH-nak is bizonyos szint felett kellett lennie, hogy vizsgázhas ("aláírást kapj").

Szoftver Labor 1: 5 kisZH, voltak szorgalmik pluszpontért és egy nagy házi. A kisZH-k (legjobb 3) és a házi átlagára kaptad a jegyet.

Bevezetés a számításelméletbe: Két zárthelyi volt, amiknek a pontjainak a harmadát vitted. A zárthelyi szóbeli volt, itt nagyon sokakat húznak (egy definiciót vagy tételt rosszul mondasz és repültél). A jegyed a kettő átlagára kaptad (0,4ZH+0,6V). Az aláírásért mindkét ZH-nak kettesnek kellett lennie.

Analízis 1: Két ZH, 30 felett kellett sikerülnie az aláírásért és egy vizsga. A kettő átlagára kaptad a jegyet. (Ha kétszer mész vizsgázni, akkor ha előnyősebb neked, az első vizsga pontszámát számítják be a ZH-k helyett)

Digitális technika 1: 2 ZH volt, 2 beadandó és 6 kisZH. Az összesnek a pontszámára kaptál félévközi jegyet.

Mikro-makroökonomia: Két ZH volt, az elsőnek sikerülnie kellett, hogy kapjál aláírást, a másodikat nem kellett megírni, de ha mindkettő legalább kettes lett, akkor a kettő átlagára kaptál egy megajánlott jegyet, különben (vagy ha nem fogadod el a jegyet) vizsgázni kellet és csak annak a pontszámára kaptál jegyet.

Bevezető fizika: Két ZH-ra kaptál félévözi jegyet.

Nekem így két vizsgám volt csak. A BSZ-n elég sok embert szoktak meghúzni, az analízisből, akik megkapták az aláírást már többnyire át is mentek, de 25% nem is szerezte meg az aláírást. Digitális technikákból nagyon keesen buktak meg.

Tehát nagyon változó, hogy egy tárgynak mik az elvárásai, ezért az első órára érdemes bemenni.

2014. febr. 1. 22:53
 4/7 anonim ***** válasza:
100%
Amit az első írt, az teljesen egyetem függő, nálunk például (PTE-TTK) nem kötelező a tesi. És ZH nincs minden tárgyból, csak a gyakorlatokból, és azokból a kollokviumokból, amiket ki lehet ütni zh-val (írásbeli vizsga). Ha nincs ilyen lehetőség, akkor szóbelizni kell.
2014. febr. 1. 22:54
 5/7 A kérdező kommentje:

Köszi mindenkinek. Nekem még két évem van érettségiig, de már parázok h ezeket megértsem :D . Nem találtam semmi olyan oldalt ahol ezek vannak leírva emberi nyelven, max h milyen bulik mennek...

Ráadásul azt se tudom hova szeretnék menni, milyen irányba.

2014. febr. 1. 23:09
 6/7 anonim ***** válasza:
62%

Nálunk minden tárgyból van zh. A tárgyak kb. 40%-ánál aláírásért megy ez, mert ezek a tárgyak vizsgásak. Esetleg a zh is beleszámít a jegybe, de általában csak kétes jegynél (szóbelinél lehet kétes végülis!).

A tárgyak kb. 60%-a évközi jegyes. Ilyenkor ált. kettő zh van a szorgalmi időszak során. Lehet ez úgy, hogy utolsó előtti gyakorlaton és elméleten 1-1, a gyakorlat ill az elmélet anyagából, lehet külön időpontban 1-1, elmélet és gyakorlat egyben, lehet a gyakorlaton mindkettő elmélet és gyakorlat anyagából és lehet csak a gyakorlat anyagából.

Utolsó órákon, az utolsó, 14. héten pótzh-k vannak.

Egyébként nálunk is vannak beadandók, van, hogy beleszámítanak a jegybe, máskor az aláírásért megy.

Illetve vannak mérési jegyzőkönyvek, ezek 90%-a meg kell legyen az aláíráshoz, vagy az összes.

És nálunk is előfordulnak kis zh-k, amik katalógus zh-k, vagy beugrók, vagy csak arra szolgálnak, hogy képben legyél az előző órával... Ezek általában nem vészesek. Esetleg óra előtt egyszer átolvasod az anyagot, és akkor már biztos tudod.

Műszaki képzési területhez tartozik a szakom. Azért írom ilyen hosszan, mert csak részben műszaki, de a képzési terület az.

De ahogy hallom mindenhol más...

Bölcsészeknél van, hogy 10-en felüli vizsgájuk van, viszont szorgalmi időszakban se unatkoznak a beadandóktól.

Más bölcsészeknek ugyanolyan kevés vizsgájuk van, mint nekünk, mert szemináriumra (gyakorlatra) kapnak jegyet. Nem tudom, ez hogy megy, ezért kellene leírnod, hova készülsz menni... akkor célirányosan lehetne segíteni.

Egészségtudományi karról azt hallottam, ugyanolyan sok zh van, mint a műszakisoknak, tehát brutál sok, viszont sok vizsgájuk is van.

Természettudományi karokról azt hallottam, brutál sok vizsga és VISZONYLAG kevés zh, de sok mérési jegyzőkönyv.

Változó - változó...

Amúgy mindenhol van szívatós tanár, még a legkönnyebb, tényleg büfé karokon is. Mindenhol van pocsékul magyarázó tanár is.

Viszont ha tanulsz, akkor minden sokkal könnyebb, mint a felsőbbévesek állítják. És nem igaz, hogy mindent lehet halogatni. Igen, van, amit lehet, sőt, van, amit egyenesen halogatni éri meg! Viszont van, amit nem árt többször átnézni, akár nemcsak számonkérés előtt. A SAJÁT (!!) ritmusodat kell megtalálnod.

Ha tudod az anyagot, akkor átmész, sőt, jó jegyet kapsz!

Nem egy ISMERŐSÖM (és nem az ismerősömnek az ismerősének az ismerőse, hanem családtag, rokon, barát) kap jó jegyeket nehéz szakokon. BME villamosmérnök, vegyészmérnök, ETK mesterszak levelezőin, család mellett, ELTE TTK, BTK történelem, ezekről vannak ismerősök, és nem állítom ezeket könnyű szaknak. Mégis említettek 4-es 5-ösök.

Én is annyi vagyok, mondjuk mi könnyebb suli vagyunk. De nálunk is van buktató, viszont ha megtalálod a saját ritmusodat (!!!) és nem görcsölsz (!!!!!!) akkor menni fog!

Sok csoporttársam a görcsölése miatt bukik el.

2014. febr. 1. 23:21
 7/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm, hogy ilyen hosszasan magyaráztál, így már kezdem érteni a "rendszert". Már csak a sulikat kellene megtanulnom, hogy értsem a rövidítéseket BME stb.

Még egyszer ezer köszönet :D

2014. febr. 2. 10:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!