Pszichológia mesterképzés?
Félek,hogy nem lesz meg pszichológia alapképzésre a pontom,túl magas még mindig a ponthatár...látom,hogy van pszichológia mesterképzés is,de semmit sem tudok róla.Ezek érdekelnének
-milyen alapszakot kell elvégezni hozzá?
-mi a különbség az alap ill. mesterszakot végzett pszichológusok között?
-mi a véleményetek az ELTE pszichológiáról?
Pszichológia mesterszakra csak pszichológia alapszakról mehetsz, direkt így van kitalálva (ezzel küszöbölik ki azt, hogy nem osztatlan a képzés, amire egyébként nagy szükség lenne). Ehhez hozzátartozik az is, hogy az alapszakos diplomával lényegében nem mész semmire, ugyanis még csak pszichológus végzettséged sem lesz - "viselkedéselemző" lesz a papírodra írva. Tehát ha wc papíron kívül másra szeretnéd használni a diplomádat, muszáj elvégezned a mesterképzést is. Itt már eleve vannak szakirányok, amelyek közül választanod kell a jelentkezésnél.
Az ELTE pszichológiát tudom ajánlani, én oda járok, és nagyon szeretem. Ezen kívül a Károli nagyon jó még, ez a kettő a legszínvonalasabb és egyikkel sem tudsz mellélőni. A legnagyobb különbség az, hogy az ELTE sokkal kutatásorientáltabb, és nagyobb a hangsúly az elméleti tudáson, a Károlin pedig a gyakorlat a mérvadó.
Pázmányról én sajnos nem sokat tudok, van egy-két ismerősöm ott is pszichón, nem szoktak panaszkodni. Plusz ugye elvileg most szeptembertől Piliscsabáról Budapestre költözik a képzés, ami azért valljuk be elég előnyös dolog.
Károlin egyébként nem volt minden évben magasabb a ponthatár, mint az ELTE-n, ez tavaly változott így meg (ELTE-n 10 pontot csökkent a határ, de valószínűleg azért, mert 70 emberrel többet vettek fel, mint egy évvel azelőtt). Úgyhogy azzal pl. nem veszítesz semmit, ha azokat az intézményeket is megjelölöd a rangsorodban, amelyeket nem látsz esélyesnek - hiszen nem tudhatod biztosra, és később lehet, hogy bosszankodnál, ha kiderülne, hogy simán felvettek volna :)
Én Károlis vagyok.
Valóban, nem nagyon lehet mellé lőni, mindenkinek megvan a preferált sorrendje, de károlit, eltét és pázmányt is be lehet írni. Bevallom én a gyakorlatorientáltság miatt döntöttem a károli mellett (bár hát...sztem kutatási lehetőség van a károlin is, de igaz, h sok a gyakorlati szakember), meg mert családias. (Nálam fontos szempont volt.)
Az ELTE-n tanuló válaszoló vagyok. A felvi.hu honlap szerint a következő szakosodási lehetőségek vannak mesterképzésen:
kognitív pszichológia, társadalom- és szervezetpszichológia, munka- és szervezetpszichológia, klinikai és egészségpszichológia, tanácsadás- és iskolapszichológia, fejlődés- és klinikai gyermekpszichológia, interperszonális és interkulturális pszichológia
Igazából annak érdemes utánanézni, ha egy adott szakirány megtetszik, hogy azt hol tudod tanulni, mert nem mindenhol lehet mindent.
Na de szinte mindegy, hogy hol végzi a BA-t, MA szempontjából. Hozzánk és szoktak jönni külsősök, és tőlünk is sokan mennek el eltére, bme-re masterra.
Én mondjuk maradok a Károlin tervem szerint.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!