BME-VBK/ELTE-TTK?
Sziasztok!
Jövőre fogok végezni középiskolában és ez a bizonyos kérdés nagyon foglalkoztat. Kémia és matematika iránt érdeklődő vagyok ezért szeretnék mindenképpen vegyész, illetve vegyészmérnöki képzésre jelentkezni, csak nem tudom eldönteni, hogy melyikre. Nem tartom magam túlságosan műszaki beállítottságúnak, és én úgy gondolom, hogy a géptan sem köt le, ahogy a folyamatirányítás sem. Sokkal jobban érdekel a labor és a kutatás. Erre persze rögtön rá lehetne vágni, hogy akkor ELTE-vegyész, viszont azt hallottam, hogy az elhelyezkedési lehetőségek nem túl rózsásak. Ezért hallgatók, illetve volt hallgatók véleményét várom, hogy vajon melyik szakot lenne érdemesebb választani?
Köszönöm szépen előre is a segítséget!
"Az egyiket nem véletlenül nevezik mérnöknek ;)"
Ó, a BME-s gőg. Megmondom neked barátom, mindkettőn ugyan annyit fogsz sz*pni, csak itt az Eltén előtte megsimogatják legalább a kis buksidat.
Sokáig éltem abban a tévhitben, hogy vegyészmérnök > vegyész még kis gólyaként is, de amikor szerves 2 után beleolvastam a műszakis anyagba, és durván 90% volt az egyezés, ugyan ez igaz a szervetlenre, áltkémre, akkor lehet nem kellene nanométerre pontosan ekkora műszakis arcot ereszteni.
Hogy mi a nagy különbség? Tanulsz mikmakot és vegyipari géptant... és itt ki is fulladt a dolog. Félreértés ne essék, a vegyészmérnök se tervezői munkára született elsősorban, hanem átkötést nyújt a formai tervezés és a kémcsőben lezajlott folyamatok között. Persze lehet arra sokat révülni, hogy egyszerre leszel gépészmérnök és vegyész is, de érdemes lenne felébredni és elolvasni a szakleírást legalább egyszer úgy cirka másodév tájékán...
"a BME-hez kell is a "tehetség", mert nem egy sétagalopp és ha elvégzed az egyetemet akkor elmondhatod, hogy az ország egyik legnehezebb egyetemén szereztél mérnöki diplomát, amivel szinte biztosan el tudsz helyezkedni."
Ja, végül is az Eltéhez nem kell tehetség,hiszen tele vagyunk retardáltakkal. Ugye itt csak laboránsok meg kémiatanárok végeznek, akiket sosem fog tudni felszívni a vegyipar, elvégre a vegyészmérnök megcsinálja kicsiben is, na meg pepecsel éveket a prepis vagy szintis laborban. Egyáltalán minek is léteznek vegyészek? Nem is tudom ... talán véletlen osztogatják a doktorikat, elvégre a professzorok több mint kilenc tizede rendelkezik eggyel... tuti plágium vagy kiló kandiscukorért osztogatják... összehordta a tanári kar szemetét is a szél, nem csoda hogy az összes kémikus palánta ekkora senkiházi...
Szégyelld magad a kommentárod miatt a szaktársaid helyett is, egy patinás egyetem tanulója ilyen viselkedést még anonim sem engedhet meg magának ha egy csöppnyi profizmus és önkritika szorult belé. Félreértés ne essék, le a kalappal aki letolja a VBK valamelyik modulját, de te vagy az öntudatos béemés archetípusát jelenítetted meg cirka 100 karakterben, vagy a büdös életben be nem tetted a lábad nemhogy a Martosba, de még a CH-ba sem. Ha viszont tényleg képes vagy elereszteni egy ennyire nettó gyökér beszólást műszakis révén, akkor gratulálok, a felvétellel együtt kaptál két kiló arroganciát is amit nagyon fognak szeretni mind a kollégáid, mind a feletteseid. Ja, hogy nem.
Egy két és fél soros szubjektív véleményen ekkora kiakadást... Nagyképűségről meg arroganciáról beszélsz, miközben minden sorodból szintúgy sugárzik a negativizmus (és a burkolt irigység?). Vegyük sorra a 3-as kolléga kommentjét:
"Az egyiket nem véletlenül nevezik mérnöknek"
Hol ebben a BME-s gőg? Igen, nem véletlenül nevezik mérnöknek, mert más tudást ad a szakterületen belül, másra összpontosít, az iparra koncentrál a kutatás helyett.
"a BME-hez kell is a "tehetség", mert nem egy sétagalopp"
Ez így van és kész. Ez még nem jelenti azt, hogy az ELTE-hez nem kell tehetség. Kell oda is, ez inkább arra próbált szerintem rámutatni, hogy a BME-n tanulni szopás de megéri.
" ha elvégzed az egyetemet, akkor elmondhatod, hogy az ország egyik legnehezebb egyetemén szereztél mérnöki diplomát, amivel szinte biztosan el tudsz helyezkedni."
Szintén, semmit nem mondott az ELTE-ről.
Ez a vegyészmérnök>vegyész vita meg tök értelmetlen. Sok olyan terület van, ahol teljesen mindegy, hogy melyik szakon végez az ember, pl. analitikai laborokban ugyanúgy dolgozik mindkét végzettséggel ember, azonos beosztásokban. Viszont pl. ipari termelésnél, tervezésnél már inkább kell a mérnöki szemlélet, oda kell az a plusz, ami amúgy nem csak a vegygépből meg mikmakból áll. Szinte az összes tárgyunknál előkerül valamilyen ipari alkalmazhatóság vagy szempont, műveletek 1-2 15 kredit értékben csak ipari berendezésekről szól, szerves vegyipari techológiák laborral együtt szintén ipar, tanulunk üzleti jogot, menedzsmentet stb stb. Itt arra megyünk rá már a BSc alatt is, hogy a megfelelő mélységben megismert elméleti tudást hogyan hasznosíthatjuk a gyakorlatban. Más a szak célja, ne hasonlítsuk az almát a körtéhez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!