Van lényeges különbség a gimnázium, a szakközépiskola és a szakiskola között?
gimnázium -> érettségit ad, mehetsz vele tovább egyetemre/főiskolára
szakközép -> szakmád + érettségid lesz
szakiskola -> csak szakképzés
És a szakiskola rövidebb is.
Továbbá a szakközépben szakmai tárgyak vannak, és kevesebb közismereti tárgy. A gimnáziumban megválaszthatod az egyik érettségi tárgyadat, a szakközépben nem. (Bár a rendelet furcsa módon "kötelezően választhatónak" nevezi a szakmai tárgyat.)
A szakiskolában lényegében alig van közismereti tárgy, onnan már nagyon nehéz visszakerülni egy középiskolába és eljutni az érettségiig. Ne válaszd.
Azért azt nem mondanám,hogy olyan nehéz eljutni szakiskolától az érettségiig.
Szakmunkásba kezdtem,majd vissza mentem és le érettségiztem.Most egyetemre készülök.Szóval semmi sem lehetetlen.van még pár ilyen ismerősöm.
De ez így hosszabb folyamat.Ha lehetőséged van akkor egy jó gimnáziumot vagy szakközepet válassz.
Csak hogy eloszlassam a homályt néhány ember fejében:
A szakközép is felkészít az érettségire. És nem vagy köteles abból a tárgyból érettségizni, mint ami a szakirányod. És nem szűkebb az egyetemi/főiskolai választék, csak más. Például műszaki pályán külön előny a műszaki szakközépiskola elvégzése. Humán irányokban meg inkább a gimnázium előnyös.
"És nem vagy köteles abból a tárgyból érettségizni, mint ami a szakirányod."
De. Aki most választ iskolát, az már igen. Nem az én fejemben van homály, hanem a tiédben elavult információk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!