Hogyan tanítják manapság nyelvtanórákon? Befejezett melléknévi igenév vagy múlt idejű melléknévi igenév?
Melyiket tanítják?
folyamatos / jelen idejű melléknévi igenév?
beálló / jövő idejű melléknévi igenév?
Melyik elnevezést tanítják manapság?
-Folyamatos (képzője az -ó/-ő),
-Befejezett (képzője a -t/-tt),
-Beálló (képzője -andó/-endő),
Na de az első válaszolót nem az érdekli, hogy mit kérdeztél, hanem hogy ő válaszolhasson, minden kérdésre többször is. :-)
Te mikor jártál iskolába? Én a nyolcvanas években érettségiztem, és akkor beálló, folyamatos és befejezett volt. Gondolom, a "régen" ennél régebbit jelent a te esetedben. Az én érdeklődésemet is felkeltette, megnéztem az érettségi követelményeket, de ott nem részletezik ilyen szinten. Szerintem most is ezek vannak, ahogy rákerestem, ez például egy elég mérvadó oldal: [link]
Köszönöm! Én a 90-es években érettségiztem. Mivel erősen nyelvészeti érdeklődésű voltam mindig, nem tudtam pontosan már, nyelvtanból melyik elnevezést tanultuk, mert mindkettőt hallottam már régebben is.
Nyelvtani magyarázatokat teszek fel a netre idegen nyelvekhez, ezért akartam tudni, hogy milyen elnevezést használjak, a nyelvtanulóknak mely elnevezésből fog kiderülni, hogy miről van szó. Szerencsére akkor a folyamatos, befejezett, beálló elnevezéseket ismerik, akik előfordulnak nyelvtanórákon napjainkban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!