A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző karának fizikai felméréséről szeretnék érdeklődni?
Utána olvasgattam itt ott, a katonai vezetői szakon gondolkodtam és láttam ,hogy 3200m futás,húzódzkodás,fekvőtámasz és felülés szerepel ebben.
A kérdésem(kérdéseim) az lenne(lennének),hogy:
1.: Mind a négy gyakorlat szerepel-e,vagy a húzód.és a fekvőtám.között lehet-e választani?
2.: Illetve az,hogy ezekből mennyit, illetve milyen idő alatt, hogyan kell elvégezni?
Mert erről nem találtam semmit!
Ha valaki esetleg ki tudni segíteni azt nagyon megköszönném!
Előre is köszi! :)
A fizikai alkalmasság vizsgálatára szolgáló mozgásformák:
− 3200 m síkfutás sportöltözetben,
− Fekvőtámasz gyakorlatcsoport gyakorlatai,
− Húzódzkodás gyakorlatcsoport gyakorlatai,
− Felülés gyakorlatcsoport gyakorlatai.
A felsorolt mozgásanyagból három mozgásforma teljesítését kell mérni. A 3200 m síkfutás
sportöltözetben és felülés gyakorlatcsoport gyakorlatai kötelezőek, a fekvőtámasz
gyakorlatcsoport gyakorlatai és húzódzkodás gyakorlatcsoport gyakorlatai között választani
lehet.
Az értékelés pontértékelési rendszerrel történik. A 3200 m síkfutás maximális elérhető
pontszáma 160 pont, az erő-állóképesség felmérő gyakorlatokért maximum 100-100 pont
adható. A három mozgásforma felmérésével megszerezhető legmagasabb pontszám 360 pont,
a fizikai alkalmasság minimum követelménye 240 pont.
„Alkalmas” az a jelentkező, aki a mellső fekvőtámaszban karhajlítás-nyújtás vagy
húzódzkodás illetve a hanyattfekvésből felülés mozgásformáknál legalább 40-40 pontot, a
3200 m-es síkfutásból legalább 80 pontot elér és az összesített pontszám tekintetében
minimálisan 240 pontot teljesít.
Mellső fekvőtámaszban karhajlítás-nyújtás:
Kiinduló helyzet: mellső fekvőtámasz (vállszéles támasz, lábszár, comb, fenék, hát, fej egy
vonalban)
1. ütem: karhajlítás (a váll eléri, vagy meghaladja a könyök síkját)
2. ütem: karnyújtás (könyökszög 170-180 fokot zár be)
A végrehajtásra felhasználható idő maximum 2 perc, pihenés kiinduló helyzetben.
Húzódzkodás:
Kiinduló helyzet: vállszéles alsó madárfogás függés nyújtott karral és hajlított lábbal
(170-180 fokos könyökszög és 130-140 fokos térdszög)
1. ütem: karhajlítás (az áll eléri vagy meghaladja nyújtóvas síkját, 170-180 fokos
csípőszög)
2. ütem: karnyújtás (170-180 fokos könyökszög és csípőszög, 130-140 fokos
térdszög)
Hanyattfekvésből felülés hajlított térddel:
Kiinduló helyzet: terpeszülés hajlított lábbal, tarkóra vagy keresztezett vállra tartás
(90-100 fokos térdszög és 80-90 fokos csípőszög) 1. ütem: ereszkedés hajlított lábemeléssel hanyattfekvésbe
(a térd és csípőszög közel állandó, a lapocka megérinti a talajt)
2. ütem: felülés kiinduló helyzetbe (170-180 fokos könyökszög és csípőszög, 130-
140 fokos térdszög)
Az erő-állóképesség felmérés során alkalmazandó általános szabályok:
− Az erő-állóképességet felmérő gyakorlatoknál a követelményrendszernek megfelelő
ismétlésszám végrehajtására kettő perc áll rendelkezésre,
− A kettő perc alatt pihenésre van lehetőség, de csak a szabályos kiinduló helyzetben. Aki
ettől eltér azt le kell állítani és az addig szabályosan végrehajtott gyakorlatait kell értékelni,
− A szabálytalan végrehajtót, figyelmeztetni kell a testtartáshibákra, és ha a figyelmeztetés
után sem korrigálja a hibát, le kell állítani a gyakorlatot.
A testtartáshibával végrehajtott gyakorlat nem számolható!
3200 m síkfutás:
Folyamatos, előre haladó mozgás, amely legfőbb jellemzője a repülő fázis, amikor a futó
személy az ellépés és talajfogás fázisa közötti időszakban elveszti kapcsolatát a talajjal.
Gyalogolni lehet.
Öltözet:
Évszaknak, időjárásnak megfelelő, kényelmes sportöltözet és sportcipő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!