Alkalmazott fizikus, biofizikus, csillagász, fizikus, geofizikus, meteorológus? Bővebb lent!
Én meteorológus hallgató vagyok, így arról tudok nyilatkozni. Ha találsz munkát, akkor jól megfizetnek. A hangsúly a ha-n van. Legnagyobb munkaerő "felvevő" az OMSZ, oda már másodévtől lehet menni szakmai gyakorlatra, ha jól tanulsz, akkor később szerződtetnek. Repülőtéri/katonai munkák is elérhetőek. Ha böngészed a netet, nem nagyon fogsz találni álláshirdetést, ez pont azért van, mert az OMSZ elsősorban a frissen végzett/tanulmányai végén járó hallgatókat veszi fel. Én mindenképp külföldre megyek, de ehhez nincs köze a szakmámnak. Ha kétkezi munkás lennék, akkor is első adandó alkalommal mennék. Évfolyamtársaim beszámolói alapján geofizikusokra talán picit nagyobb az igény, felvevőpiac, mint meteorológusokra. A fizetés nagyjából azonos. Az összes fenti szakra kőkemény matek és fizika kell, így gimiben érdemes ráfeküdnöd ezekre a tárgyakra. Akár fakultációban emelt szinten is, nem fogod megbánni később. (Az ellenkezőjét viszont könnyen bánhatod.)
Meteorológiára és geofizikára 3 szakon szakosodhatsz:
ELTE-TTK Földtudományi Bsc, Környezettan Bsc és Fizika Bsc.
Környezettanon sok a kémia, így ha azt nem szereted, nem ajánlom. Fizikáról nem tudok nyilatkozni, földtudományin pedig első két félévben sokkal több alapozó tárgy van a későbbi szakirányokra, mint környezettanon.
Előző válaszoló nem tudom hol él. Geofizikát tanulok így képben vagyok a lehetőségekkel. Az idén geofiz MSc-t végzettek közül (8 emberről van szó) félévvel a diploma átvétele után mindenki a szakmájában dolgozik már. Kb. fele külföldön. Meteon csak álmodnak ilyen arányról. Magyarországon esélytelen meteorológusként elhelyezkedni. Fő gond ezzel a szakiránnyal, hogy nagyon sokan végeznek.
Csillagászat viszonylag jól megy, aki a szakmájában akar dolgozni annak jó esélyei vannak.
Fizika és biofizika szintén jók.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!