Van különbség főiskolán, illetve szakközépiskolában tanított OKJ között?
Ami főiskolán van OKJ, az általában felsőfokú
oklvelet ad.
Szakközépben inkább a középfokúak vannak
az fsz-nek akkor van értelme, ha ott maradsz a főiskolán tanulni, különben semmi értéke
a szakközépben tanított OKJ értéke sokkal nagyobb, azzal mész is valamire, ami lehet közép vagy felsőfokú a képzés idejétől függően
Igen, ebben igazad van, én is megbántam, hogy nem Bsc-vel kezdtem, de most megyek arra, viszont annak ellenére, hogy rohadt nehéz volt elvégezni örülök, hogy egyetemen végeztem nem pedig egy középiskolában maradtam OKJ-n. Nálunk csak 2 tanár volt olyan, hogy lenézte az fsz-eseket, a többi normális volt.
Azonban nem értem, hogy jön ide a Bsc? A kérdező a szakközépiskolában és a főiskolán tanított OKJ közötti különbséget kérdezi, ami más néven felsőfokú szakképzés, 2013-tól pedig felsőoktatási szakképzés.
Nyilván az fsz-nek egy Bsc-s szaknál jóval kisebb az értéke, hiszen a Bsc végén diplomát adnak, fsz végén pedig csak a legmagasabb szintű OKJ-s bizonyítványt. Viszont hidd el, hogy az fsznek több értéke van, mint egy szakközépiskolában tanult OKJ-nak. Ha nem hiszed, akkor nézz utána és rájössz, hogy nem véletlenül már csak felsőoktatási intézmények tarthatják a képzést!
Mivel én fsz-en tanultam, szerintem jobban tudom, hogy 360 órás kötelező szakmai gyakorlatra jártam (12 hetes volt, mint az alapképzéseseknél) és csak akkor fogadták el a gyakorlatot, ha a szakhoz kapcsolódó volt.
Egyébként a húgommal mindketten hasonló kategóriájú, gazdasági OKJ-t tanultunk, én egyetemen fsz-t, ő szakközépiskolában gazdasági ügyintéző szakot. Én kaptam fizetést a gyakorlatért (ugyanis kötelező a minimálbér x%-át megadni annak a gyakornoknak, aki a felsőoktatásban tanul), ő viszont nem kapott semmit, mert rá nem vonatkozik ez a fizetésről szóló törvény. Ráadásul míg ő a gyakorlati helyén csak iratokat rendezett, mert komolyabb feladatokat nem mertek rábízni mivel "csak OKJ-s", én sokkal szabadabb kezet kaptam, minden munkát megismertem, ami egy irodában felmerülhet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!