Hogyan tovább a gimnázium után?
Nem igazán tudom eldönteni, hogy mit kezdjek magammal. Összeszedtem néhány dolgot, ami talán segíthet, hogy megismerd a személyiségemet, és ezáltal átfogóbb képet kapj rólam. Tudom, hogy rengeteg ilyen kérdés van, de külső szemmel talán jobban átláthatóbb, hogy mihez kéne kezdenem magammal. Légyszi, normális válaszokat, ha nem tetszik ott a jobb felső sarokban a piros X. Köszönöm. :)
Szóval 17 éves gimnazista fiú vagyok, most lesz az utolsó évem.
Azért nehéz a választás, mert sok mindenből jó vagyok. Igazándiból nem mondanám magam se humán se reál beállítottságúnak magam. Ez köszönhető annak, hogy viszonylag magas logikai készséggel rendelkezem, így nagyjából minden tantárgy megy.
9. és 10. osztályban biológia faktos voltam. Letettem erről az ötletről, mert megutáltam a tantárgyat a tanár miatt. Ebből az 1 tantárgyból voltam 3-as a tanulmányaim során, a többiből ötös.
A mostani évben matek/kémiás voltam, de rájöttem, hogy a kémiát nem tudom emelt szinten teljesíteni, mert nincs érzékem hozzá, illetve besoroláskor a gyengébb csoportba kerültem. (1 ponttal maradtam le, és ezt nagy kudarcnak fogtam fel) Bármennyire szeretem, és nagy a rajongásom érte, kilőttem a listámról. Matekból viszont nem akarok emeltezni az idei évi emelt matek miatt, illetve attól félek, hogy kevés lennék én oda. Érdekel a számok világa, de igazándiból egy bizonyos szintig, amíg nem túl elvont. A túlságosan bonyolult, komplex feladatok nem mennek.
Szóval keresnem kéne valami mást, ami passzolna a matekhoz, a 2. fakultációs idősávban van, és vállalnám az emeltet belőle.
Tantárgyak közül a földrajz/matek/töri ami az erősségem. Földrajzból elsősorban a társadalmi és a gazdasági része érdekel.
3 évig "gyógyfizikát" tanultam, szóval mérnökin egyből kiszórnának. Ez biztos kizárva.
A nyelvekből is viszonylag jó vagyok, angolt/németet illetve oroszt tanulok. Bár utóbbit hobbiként. Angolból felsőfokú nyelvvizsgával rendelkezem, jövő nyárra egy középfokú németet akarok megejteni. Ezenkívül magyarból/kémiából is tudok jó eredményt produkálni, bár a magyarhoz van érzékem, de az írási készségem nem túl magas szinten van, illetve a kémiát egyenlőre hanyagolni akarom, a fentebb leírt dolgok miatt.
Informatikához is konyítok azért, bár programozni nem tudok.
Igazándiból a matek/töri párosításra gondoltam, és valamilyen gazdasági szakon gondolkodom. Pl. a pénzügy és számvitel. Ehhez viszont marhára magas pontszámok kellenek, sajnos fizetni meg nem igazán tudnánk egy ilyen kaliberű képzést. Hitelt meg nem akarok, hogy a szüleim felvegyenek ezért, mert már így is van némi tartozásuk, szóval azért nem akarok +1 gondot a nyakukba sózni.
Egyébként nem tudom mennyire illene hozzám, hiszen itt a gimnáziumban nincsenek szakmai tantárgyak mint pl. egy közgés szakközépben. De jelenleg ez a legütőképesebb ötletem.
Mindenképpen olyan munkát akarok:
# ami ne legyen nagyon változatos, a spotaneitást nem szeretem.
# legyen gyakorlati haszna.(nem szeretek valamit csak azért tanulni, hogy tudjam.)
# viszonylag jól keressek vele (ez alatt azt értem, hogy azért ne a minimálbérért kelljen dolgoznom, mert akkor már jobban járok, ha elmegyek egy gyárba robotolni)
# a kommunikációs képességem nem igazán mondható fejlettnek, szóval a kifejezetten ilyen munkán alapuló dolgok kizárva.
# szívesebben tevékenykednék egyedül, mivel a túlzott csapatmunka nem az én asztalom
Elmondható rólam, hogy:
- precíz
- alapos,
- gyakorlatias
- felelősségteljes
- maximalista
- monotonitástűrő ember vagyok.
Igazándiból annyira elveszettnek érzem magam, hogy nem tudok magammal mit kezdeni. A legtöbb országban a diákoknak van lehetőségük megnézni továbbtanulás előtt, hogy az egyes szakokkal mit lehet később kezdeni. Meg pl. alapból honnan tudjam, hogy tetszene-e az a munkakör amiben dolgozni fogok később xy diplomával, ha nem dolgoztam még úgy igazándiból sehol se?
Na de a fő kérdésem az az, hogy milyen foglalkozást/szakot ajánlanátok nekem ami nagyjából passzol az érdeklődési körömhöz és a személyiségemhez? Őszinte válaszokat!!
Ha elolvastad, akkor köszönöm a kitartásod. :)
Ha a nyelvek jól mennek: Tolmács, fordító, idegenvezető.
Habár ezekhez kell a kommunikáció... (Habár mindenhova kell valamilyen szinten)
Esetleg elmehetnél egy pályaválasztási tanácsadóhoz, úgy tudom, ingyenes. Ha pedig már van valami elképzelésed, keress ismerőst, és faggasd ki a munkájáról.
Kémia/fizika és biológia biztosan kilőve amúgy? Mert a gyógyszerész szakma szerintem eléggé illene a személyiségedhez.
Igazából hogy tudnád elképzelni magad, nincsen valami álmod? Lehet, hogy a mérnök is jó lenne neked, az hogy a fizika tudásod jelenleg nincs a topon, ne tántorítson el semmitől. Egy év alatt egy kis elszántsággal sokra lehet vinni, tapasztalatból mondom, ugyanis felvételi tárgyaimból 2-es 3-as voltam, sőt az egyikből meg is buktam, aztán mégis jól sikerültek az emeltjeim. Szóval ha azt írod, jó képességű vagy, akkor bármit meg tudsz tanulni és érteni, ne egy ellenszenves tanár vagy egy kudarcélmény miatt válassz végül mást, mint amit igazán szeretnél. Bízz magadban!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!