Hogy lehet, hogy ilyen alacsony a ponthatár az orvosi
képzésekre? És szerintetek mennyire lehetséges, hogy
jövőre sem lesz sokkal magasabb?
Figyelt kérdés
Ahogy elnézem most is rengeteg jelentkező volt (bár igaz, hogy az érettségik nem voltak éppen könnyűnek mondhatók + dupla emelt). Én még nem láttam 400 pont alatti ponthatárt :D
Jah. De akinek ez már az emelt érettségin sem sikerült (ugyanis az emeltnek az a lényege, hogy nem elég visszamondani a megtanultt anayagot, hanem alkalmazni is kell, logikusan gondolkodni), akkor majd egyetemen hogy fogja?
2013. júl. 25. 14:24
12/26 anonim válasza:
"és attól még annak egy része valóban egyetemi anyag"
Ennyi erővel minden egyetemi anyag. Ugyanis egyetemn azt már alapból tudni kell, amit a gimiben tanult az ember. Maximum van, ahol átismétleik.
Bizony semmit nem olyan szinten vettünk, mint gimiben. Mident sokkal de sokkal részletesebben.
2013. júl. 25. 14:25
13/26 anonim válasza:
Azért azt is nézzétek, hogy idén szigorítottak az emelten, már nem 30% (vagy 35%?)-tól kapott az ember plusz 50 pontot, hanem 45%-tól. Nem olyan könnyű ezt sem elérni, sok ismerősömnek 43, 44%os lett az emeltje, amiért pluszpont nem jár, és olyan mintha közepet tett volna, így legtöbbnél a rossz eredmény miatt nem lehetett pontot számítani. Szerintem nem baj, hogy ilyen alacsony pontszám volt most, nem a bekerülés nehéz, hanem a bentmaradás! Aki nem odavaló, az úgyis kihullik. Lehet, hogy csomóan csak az érettségit cseszték el( izgultak, leblokkoltak stb), különben meg okosak akarják ezt csinálni..
2013. júl. 25. 14:27
14/26 anonim válasza:
Mondjuk az egyetemen lesz annyi előnye, hogy azok fogják oktatni, akik a vizsgát összeállítják, így olyannak is lesz esélye a tudását alkalmazni, aki mondjuk ponthatárral becsusszant egy kevésbé erős gimnáziumból, kevésbé erős felkészítő tanárral, de amúgy esze, logikája és kitartása is van hozzá. Hidd el, nagyon sok ilyen van.
2013. júl. 25. 14:28
15/26 anonim válasza:
Nyilván sokkal részletesebben, azért egyetem. De vannak dolgok, amiket szerintem felesleges lenne még felvételire megtanulni (most amik eszembe jutnak az idei emeltből: pl. prolaktin hypothalamusban termelődik és nem hypophysisben, thalamus és látópálya kapcsolata, stb.). Meg ezek olyanok, amiket vagy tud, vagy nem, érteni még annyira nem fogja egy felvételire. Mikor majd élettanból veszi a dopaminerg rendszereket, meg a látótérkieséseket, akkor már lesz is esélye átlátni. Persze lehet felvételire is ilyeneket kérni (mit ahogy meg is teszik), de minek. Az lenne a lényeg, hogy az alapokkal tisztában legyünk. Na, viszont ezzel ellentétben a tanulás típusaival kapcsolatos feladat viszont kifejezetten a gondolkodásról szólt.
2013. júl. 25. 14:33
16/26 anonim válasza:
És ha 45%-tól adnak plsuzpontot?
Ne haragudj már, de 45%-ot csak el kellene már érnie egy olyan embernek, aki orvosira akar menni.
Aki nem ér el 45%-ot se, annak nincs meg az alapja. És bizony aorvosira kell az alap, mert különben nincs mire építeni.
Én nem azt mondom, hogy sosem lesz képes elvégezni az orvosit az, aki szar emeltet írt, de abban az évben még nincs készen rá. Meg kell tanulni az alapokat, és akkor aztán majd jobb emeltet ír, és teljesíthet az orvosin is.
De így...
2013. júl. 25. 14:34
17/26 anonim válasza:
Nem prolaktin, oxitocin, csak fáradt vagyok :D
2013. júl. 25. 14:34
18/26 anonim válasza:
87%-os: Ebben igazad van egyébként. Tényleg sok olyan dolog van, amit pont azért nem lehet megérteni a gimiben, mert nem tanuljuk elég részletesen. Így nem áll össze a dolog, és csak magolás lesz belőle.
De azért tanítanak ennyi mindent, mert muszáj edzeni az agyat. Ha még ennyi mindent sem kellene megtanulni, akkor az egyetemi anyagot képtelenség lenne egyszerre magunkba tömni.
Az agy edzése pedig a tanulás.
2013. júl. 25. 14:36
19/26 anonim válasza:
Nekem anno pl. esélyem se lett volna megírni a kémia emeltet (szerencsére akkor még nem kellett, fizikát írtam helyette). Kb. semmit nem tanultunk a gimiben, ami kellett volna hozzá. Aztán az egyetem alatt simán megtanultam a kémiát is, pedig tényleg csak az alapok voltak meg hozzá (néhol még azok se). Fizikából meg kötözködtek mindenen, pedig azt jobban tudtam.
2013. júl. 25. 14:39
20/26 anonim válasza:
Most sem kell a kémia. A biosz kötelező, és mellette VAGY fizika, vagy KÉMIA.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!