BCE emberi erőforrások vagy BGF pénzügy és számvitel?
Az,h melyik suli a jobb, nem ilyen könnyen állapítható meg. Kb. mindenki azt mondja,h az övé a jobb. Én BGF-es vagyok (gazdmenes), van jópár BCE-s ismerősöm is, illetve olyan is, aki mindkét suliba jár egyszerre (bgf-gazdmen és bce-pénzügy).
Így amiket hallottam és tapasztaltam: a BCE sokkal hallgatóbarátabb, mint a BGF. A BGF-en egy csomó tantárgy-egymásraépülés van, a tanárok/tanszékek sokkal jobban gec1znek veled, mint a BCE-n. A BCE-t azért mondják jobbnak, mert van több külföldi kapcsolata is, meg sok ember még mindig úgy van vele h "de az egyetem!", a BCE-n végzettek közül többen kerülnek magasabb beosztásba, mint a BGF-esek közül, de ehhez hozzátartozik az is,h ott többen vannak az igazán pénzes emberek gyerekei... Szoktak lenni minden évben vendégelőadók, egyikőjük -egy fontosabb magyar cég vezérigazgatója- mondta,h csak nálunk és a BCE-n szokott előadást tartani (sztem nem hiába) és van egy közkedvelt mondata, ami kb: "a BGF katonákat képez, a BCE vezéreket. Sok múlik a vezéreken, de lényegében a katonák nyerik meg a csatákat".
Ami az említett két szakot illeti, az emberi erőforrásokról (hr-ről) legtöbben úgy tartják,h haszontalan, a hresek végzik az "aljamunkát", ilyen gyere ide-menj oda, ezt csináld-azt csináld, ők a mindenesek, de kétlem,h ez mindenhol így van. Normális helyen normális és fontos az ő munkájuk is. A pénzügy-számvitel az köztudottan nehezebb és elismertebb. Az idei évig úgy vélekedtem,h pénzügy-számvitelből a BGF a legjobb, egyrészt azért mert a kezdetek kezdete óta, mikor még nem BGF-nek hívták, ezt tanították a suliban, másrészt a hatályos magyar számviteli törvény egyik (talán a legfontosabb) megalkotója se hiába itt tanít. De mivel most nyugdíjaztak sok tanárt, így ő is erre a sorsa került, más szaktekintélyekkel együtt, szal jópár jó tanártól megkellett válnia a sulinak.
Én biztos,h pénzügy-számvitelre mennék, nem hr-re.
Nálunk a matek az, amin a legtöbben elhasalnak. Általában 2 félév matek van: matek1-analízis és matek2-valószínűségszámítás. Az analízis az elhasalós tárgy. Nálunk úgy van,h első óra elején íratnak egy tesztet középiskolás anyagból, nekem anno 3 éve ha jól emlékszem volt benne 1 db egyenlőség, 1 db egyenlőtlenség, 1 függvényábrázolásos és még vmi. Akkor még úgy volt, hha nem értél el 50%-ot akk javasolta a tanár,h járj a sulis előkészítőre. De ha jól hallottam tavalyi évben aki nem érte el, annak kötelező volt bejárni erre, mert minden évben nagyon sokan buknak analízisből és így akarják ezt a problémát megoldani. Egyébként nem sok köze van a középsulis matekhoz, mert ennek a tesztnek a megírása után gyorsan lerajzolják a középsuliban tanult függvényeket és ahhoz kapcsolódó dolgokat, aztán jön a deriválás és integrálás. Sztem nagyon vészesnek tűnik mikor ott ülsz és nem értessz semmit meg mikor elkezdesz tanulni rá, de sok idővel és kitartással megcsinálható. A valószínűségszámítás meg kb. gyerekjáték az analízishez képest. Ja igen, az előbbi BCEvsBGFről még annyit,h a BCE-n analízisből deriválás-integrálásban kérik a trigonometrikus dolgokat is, BGF-en nem, de ennek ellenére sztem nálunk nehezebb. Van egy haverom, aki mindkét suliba jár, először a BCE-n írta a valszám vizsgáját, 3-as lett, majd úgy gondolta h az a BGF-es valszám vizsgájára is elég lesz, de nagyon mocskosul elhasalt rajta.
A tanult tárgyak itt elérhetőek az órarendekben: [link]
Én gazdmenes vagyok, nagyon sokban nem tér el a psz-től, amik ott vannak: ugye matek1-2, mikro-makroökonómia-nemzetközi gazdaságtan, számvitel-pénzügyi számvitel 1-2-vezetői számvitel, pénzügy-vállalati pénzügyek 1-2,adózás 1-2, menedzsment, marketing,statisztika 1-2 stb. persze számvitel szakirányon több számvitel, pénzügy szakirányon több pénzügy van. Mindegyik tárgyról sok idő lenne írni, de ha vmi érdekel, akk írj privátot és válaszolok rá amint tudok.
Erről a statisztikáról írnál valamit amit ott tanultok?Stat.1-2 azt hiszem,már ha van.Matek nem gond.Nekem egy félév volt kb. ami a bgf 2 félév matekja.Most csináltam mat 2-t mat 3-at.Még van 2 félév.omg.
Köszi!
Kérdező:bocsánat az off-ért!
Egyébként pü-re menjn és jó bankhoz!
Hát a stat1-2 az a tipikus, kb. mindenhol stat1-2 néven szereplő tárgy :D
Stat1: alapdolgok, mint az átlagok, módusz, medián, alsó-felső kvartilis, szóródás stb. számítása. Koncentráció, asszimetria, idősorokból a nagyon alapok, viszonyszámok, asszociáció, standardizálás, korreláció, indexszámítások, indexsorok.
Stat2: mintavételek (EV, többlépcsős, rétegzett stb), torzítatlanság, konzisztencia, hatásosság, elégségesség, intervallumbecslés, hipotézisvizsgálat (egymintás, kétmintás, varianciaanalízis stb), 2 és többváltozós korreléció-regresszió, idősorok.
Am itt gazdmenen van külön statisztika szakirány, az a király! :D
Ahogy én megfigyeltem a gazdmen az sehol sem ugyanolyan. Nálunk pl. majdnem ugyanaz, mint a psz tantárgyak tekintetében, csak a követelmények valamennyivel lazábbak, meg ugye más szakirányok vannak. Gazdmenen statisztika, vállalkozásszervezés és team business, pszen pénzügy és számvitel. És régebben nézegettem a debreceni gazdmen tárgyait, vannak eltérések bőven. Mondjuk az is hozzátartozik,h a gazdmen elég sokmindent átkarol. Sztem alapból a gazdmen inkább több területen próbál kisebb tudást adni, a psz pedig egy területen erőset. És Debrecenben biztos könnyebb, mert sok olyanról hallottam, aki nálunk kezdte a gazdment, vagy akár a pszt és később átment a Debreceni Egyetemre. Meg am az is megszokott volt régebben (lehet ma is),h olyan suliba jelentkeznek hallgatók, ahol könnyebb teljesíteni az analízist és a számvitel alapjait, aztán bíznak benne,h áttudnak iratkozni hozzánk (vagy a BCE-re, BME-re).
Én megszerettem a gazdment és ha újrakezdhetném akk nehéz lenne eldöntenem,h átmenjek-e pszre vagy ne, mert én itt a statisztikát eléggé megszerettem, viszont úgy veszem észre,h psz-szel jobbak az esélyek elhelyezkedni. Mert ha a bankoktól eltekintünk még akkor is vannak nagyobb könyvizsgálócégek, ahol szép karriert lehet befutni, vagy az is jól néz ki az önéletrajzodban, ha csak egy pár hónap gyakorlatot végzel pl. a Big Four vmelyikénél.
Köszi!!!Végre egy értelmes ember!Termelésmenedzsment és mat 4 alatt kb. ez az anyag.csak kicsit bővebben :(.
Most már világos mik ezek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!