23 évesen érdemes elkezdeni egy kb 5 éves főiskolai képzést?
A jelenlegi szakmám nemigen az amit mindig is akartam csinálni.
Ezért elhatároztam, hogy egy olyan szakot tanulok ki ami érdekel is. (ez az egészségügyi szférában laboraszisztens képzést jelenti)
Időtartam azért 5 év, mert annyi pontom nincsen, ami egy fsz hez elég lenne, hanem csak a normál képzés jöhetne szóba.
jelenleg munkát keresek, és próbálok pénzt spórolni a fősulira amit majd el szeretnék kezdeni.
Problémám csak az, hogy 28 leszek, mire kikerülök a suliból "friss" diplomásként, már ha sikerülne egyáltalán ez az egész....:/
van értelme szerintetek?
szeretném végre a saját álmaim követni...
igen igen, pontosan ez a tényállás....:/
viszont nappali alapképzésben rendszeresen idul pécsen (kaposváron) és a pothatár is 270 körül volt tavaly oda...de ez ugye így minimum 4 éves képzés lenne.
Kedves kérdező a két képzés nem ugyanaz!!
A nappali alapképzéssel diplomád lesz. Sem a fizetés sem a beosztás nem azonos.
A 2 évessel csak egy okj bizonyítványod lesz.
A bekerülési pontszámot meg nem tudhatod előre..ez évről évre változik, lehet hogy egyes években megugrik másik évben meg csökken.
Sikerült bekerülni a suliba, az álmaidat követni?
De egyáltalán nem késő. Nappalisként ösztöndíjakat is kaphatsz, és ha bekerültél, gondolom észrevetted, hogy nem tartozol az "idősek" közé.
nem sajnos. anyagi okok miatt ez egyenlőre nem kivitelezhető. a szüleim nem tudnak támogatni, és jelen pillanatban nincs elegendő megtakarításom, hogy belevágjak.
Természetesen államilag támogatott képzés jöhet csak szóba, de sajnos az itteni kb havi 50 ezres költséget sem tudom kiszorítani..jelenleg!
Kedves kérdező!
Amikor valaki anyagi helyzet miatt nem tanul, akkor mindig érdekel hogy pontosan miért. Mi az a havi 50. ezer Ft amit nem tudtok kigazdálkodni? Mire nem?
Felsőoktatás költségessége attól függ hogy hol laksz az egyetemhez képest. (útiköltség)
Ha államin vagy akkor nem kell fizetni az egyetemnek semmit sem..kellenek könyvek füzetek...ezt meg könyvtárból be lehet szerezni..lehet szerezni fénymásolatot..stb...szóval ez nem egy költség (kivéve az orvosi egyetemet ott még a használt könyv is drága)..de én eü karon diplomáztam 20 ezer Ft-t sem költöttem a 4 év alatt könyvre füzetre összesen..inkább 16.000 körül...
Mivel helyben laktam (nem Pécs más város)bérletem így is úgy is volt a tömegközlekedésre..semmi sem került pénzbe.
Ezért nem értem hogy pontosan mit kellene kigazdálkodni nektek..vagy mi az amit nem engedhetsz meg magadnak?
A gond itt kezdődik.
több mint 100 km re lakom a főiskolától. A koli havonta 12000 ft.
Jegyzetek stb az nem téma persze, azzal nincs gond, beszerezhetők.
Élni naponta minimum 1500 ft kell. (kaja stb)
Helyi járat bérlet 3000 ft.
Tehát még ha 1 hónapig haza se jövök, már megvan az 50 ezer. és ebbe nincs ruhamosás, esetleges szórakozás semmi sem. beleszámolva.
ha kapok is némi szociális, vagy bármiféle juttatást, ilyen oylan alapon az 10-20 ezer ft között van.
Első évbe ugyanis nincs tanulmányi ösztöndíj.
Marad 30 ezer de akkor kb kőkorszakban élek, a sulibajáráson meg tanuláson kívül semmit sem csinalok. Sem buli, sem bármiféle megmozdulás hétvégéken sem!
Nyilván nem bulizni járnék, de valamiféle szórakozás csak jár...
Azért szurkolok, hogy megvalósuljon az álmod.
Diákmunka?
esetleg diákhitel?
milyen szoctám van a suliban, esetleg más, külsős alapítványok?
jaj, látom, hogy van valami szoctám is.
Ingyenes bulik, szórakozási lehetőségek nincsenek? vagy nagyon olcsók?
vagy ha önkénteskednél, valami oylasmi helyen, ahol tudnál így menni szórakozni is? (bár lehet, h nincsenek ilyenek.)
Ne ez az kérdező..a legtöbb magyar család így áll mint ti. Erre a helyzetre találták ki a diákhitelt. (igaz hogy nem ó adóssággal kezdeni az életet, de jobb adóssággal normális állásban dolgozni és törleszteni mint hagyni az éveket elszállni és maradni az érettségizett minimálbérnél)
Létezik diákmunka nappalisoknak legtöbb diák dolgozik suli mellett valamennyit. ezt elég könnyű szerezni nem olyan mint rendes munkaviszonyba elhelyezkedni.
Tanulmányi ösztöndíj nem az első évben ne jár, hanem csak ez első félévben ez is nagy könnyebbség!!
Szoc. tám első félévtől jár ha olyan az anyagi helyzeted, alaptámogatás is jár amikor az egyeteme kezded szociális alapon. Jár a Bursa Hungarica ösztöndíj az önkormányzattól.
Szóval egy nappalis egyetemista több pénzt szed össze egy hónap alatt mint aki minimálbérért dolgozik fő állásban. Ezeket is végig gondoltad mielőtt úgy döntöttél meg sem próbálod az egyetemet mert az neked drága?
utolsó, Így van
Én volt, hogy annyi ösztöndíjat összeszedtem, ami 2 szer annyi volt (vagy talán még több is), mint anyukám rokkant nyugdíja. és én támogattam őt. meg utolsó évben egy csómó pénzt is félre tudtam tenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!