Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Kb mennyi pénzbe kerül amig...

Kb mennyi pénzbe kerül amig elvégez valaki egy főiskolát átlagosan?

Figyelt kérdés

2013. jún. 23. 17:25
 1/4 anonim ***** válasza:

Ez változó. Vannak szakok, ahol pár százezerért már tanulhatsz, de van olyan képzés, ami meghaladja az egymilliós határt félévente!

Érdemes a felvi.hu-n megnézni ezeket. És ugye sok különbség van államilag támogatott és költségtérítéses képzés között is. Pl. hallgatói szerződés, kollégiumi elhelyezés, kollégiumi díj, juttatások... stb.

2013. jún. 23. 17:33
 2/4 A kérdező kommentje:
Értem,az én szakmám szakács,nekem az életbejött a valállalkozás terén és mikor fiam továbbtanul nem akarom,hogy ő is talán bejön talán nem alapon kezdje majd el a nagybetűs életet,szeretném ha tisztességes végzettsége lenne,én személyszerint jogi pályát szánok neki,ha ő is szeretné,korlátozni nem fogom,de egy-egy fellángolás miatt,nemfogom hagyni ,hogy az életét tönkretegye.
2013. jún. 23. 18:42
 3/4 anonim ***** válasza:
Ez tényleg szaktól függ. Ha teszem azt államilag támogatotton tanul, akkor is kemény pénzekbe kerülhet, pl egy orvosi, ahol némely könyv ára - használtan - több tíz ezer forint, aztán valahol azért nem árt, ha van egy jobb laptopja az embernek stb. Joggal ugye most az a baj, hogy kevés az államilag támogatott hely és hacsak nem kiemelkedő képességű diákról van szó, akkor már 2-3százezer csak maga a tandíj. Aztán kérdés, hogy hol tanul, persze ha a saját városában, akkor a lakhatás, étkezés nem drágább, mint eddig, de egy koli, ne adj Isten albérlet elég sokat el tud vinni a családi kasszából. Illetőleg nem árt figyelembe venni a kedves diák habitusait, van olyan, aki csak és kizárólag akkor érzi jól magát, ha frissen vett új könyvből tanulhat, amit szépen ki is színez, mert úgy ragad meg. Egy jogon meg amúgy is bazi sokat kell tanulni (tesóm jogász), ott azért csak nem mind1 hogy tanul az ember. Mert lehet vacak fénymásolatokból, esetleg könyvtári könyvekből, de azért sokaknak igényük van a szép új könyvekre is. Na mind1. A lényeg, mindenképpen kell egy minimális összeg, ami azért ilyenkor ott van a kasszában legalább első évre, utána úgy is kitapasztalja, hogy mi az, amin tud spórolni, vagy nem életbevágóan fontos.
2013. jún. 23. 19:53
 4/4 anonim ***** válasza:

Első válaszoló vagyok.

Így igaz, tandíj mellett is van jócskán kiadás. De az is igaz, hogy a diák minimálisra csökkentheti a szülői támogatást. Tapasztalatból beszélek. Én egyetem mellett dolgoztam és hála Istennek, ösztöndíjam is volt, mind szociális mind tanulmányi.

Jó, persze, hozzá kell tenni, hogy nem gyakran járok szórakozni és nem költöm feleslegesen a pénzt. Beérem a fénymásolt könyvvel és inkább főzök magamra, mint kajáldákban veszem az ételt.

Lehet egy hónapban százezret is költeni, de okosan csinálva kijön az ember pár tízezerből.

2013. jún. 24. 15:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!