Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Mit jelent ez a rövidítés,...

Mit jelent ez a rövidítés, amit sokszor látok bizonyos szövegekben? (sic! )

Figyelt kérdés
De most komolyan...
2013. jún. 18. 16:52
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

"A sic! latin eredetű szó. [ejtsd: szik], jelentése: így!. Egy szövegben – rendszerint zárójelben – a betű szerinti hűségre emlékeztet, (Bakos Ferenc: Idegen szavak szótára, Akadémiai, 2. átdolgozott kiadás, Budapest, 2002), illetve a nyomdászatban annak jelölése, hogy nem javítandó, pl. a hibás írásmód szándékos, ezért is van zárójelben (Tótfalusi István: idegenszó-tár, Tinta Kiadó, Budapest, 2005)."

[link]

2013. jún. 18. 17:02
 2/5 reptoid ***** válasza:
68%

Gépelés közben a szerző meglátott egy cicát, ami át akart robogni az íróasztalán, aztán amit kimondott, le is írta véletlenül.

Amúgy azt jelenti, hogy ha idéznek pl. egy nyelvtanilag helytelen dolgot, akkor azt a hibát nem a szerző követi el, hanem akitől idéz, már az is hibásan használta.

3/5 anonim ***** válasza:
100%

Nem rövidítés. Latinul azt jelenti: "így". Akkor szokták kiírni, ha nyomatékosítani akarják, hogy nem elírásról van szó.

Pl. Tegnap láttam egy táblát az alábbi felirattal: Neájj (sic!) ide!

4/5 A kérdező kommentje:
Most már értem.Köszönöm a válaszokat!
2013. jún. 18. 17:11
 5/5 A kérdező kommentje:
2-es: Valami ilyenre gondoltam én is először :D
2013. jún. 18. 17:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!