Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Hiányszakmák nőknek?

Hiányszakmák nőknek?

Figyelt kérdés

Szeretnék valami olyat tanulni, amivel jó élet vár rám. Nyilván, akár, esztergályos is lehetnék- de nem ilyenre vágyom.

Egyetemi tanár, gimnáziumi tanár, börtön pszichológus/pszichiáter, vagy hasonlók.

Az is érdekelne, hogy ezeket hol tudnám tanulni. Ezekhez ösztöndíj hol, hogyan, és honnan pályázható meg?

2013. máj. 6. 16:04
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
Nos egyetemi tanár: az adott szakon bsc 3,5 év, majd msc 2 év, végül pedig egy phd, ami 3 év. Ezután írsz egy disszertációt, megvéded. Min. 4-es diploma kell hozzá meg szerintem érdemes 2 nyelvet folyékonyan beszélni. Gimnáziumi tanárnál nem olyan magas a ponthatár, hiányszakma a matematika, fizika, kémiatanár. pszichológia általában 420-440 pont körül van felvételikor.
2013. máj. 7. 09:30
 2/13 anonim ***** válasza:
100%

Kedves Kérdező!

Ez nem így működik..

Érettségi után egyetemre kell menned, a megfelelő szakra, dönteni neked kell, hogy mit választasz.

Egyetemen van állami ösztöndíjas képzés és költségtérítéses képzés. Mindkettőre felvételizni kell, tehát aki fizet az sem csak úgy besétál..hogy van egy 2-3-as érettségim, kifizetem és ide járok.

Az állami ösztöndíjas annyit jelent csak hogy nem fizet tandíjat..de havonta ezzel még egy fillért sem kap. Ha valakit felvettek ilyen állami helyre akkor van lehetősége havonta kapható pénzt azaz kézzel fogható ösztöndíjat kapni, egyik a szociális alapon, másik része tanulmányi alapon tevődik össze. (egyetemenként változik hogy milyen tanulmányi átlagért kap már valaki pénzt, ez nem egyforma) Szociális alapon csak tényleg rászoruló kap, elég szigorúak a kritériumok. Itt nagy pénzekre ne gondolj pár ezer Ft-ről van szó csak, emellett a családnak jócskán kell költeni az egyetemistára vagy diák munkát vállalni, ha valaki bírja a képzés mellett, egy erős szakon ez kizárt, egy gyengébb "büfé" szakon belefér valakinek az életébe. Az általad vágyott érdekes szakoknál nem igazán tud valaki dolgozni képzés mellett..

Gimnáziumi tanár az inkább középiskolai tanár (nem képeznek külön gimnáziumi tanárokat meg külön más iskolatípusba tanárokat)--egyszerű egyetemre tanár szakra jelentkezel..elvégzed az alap és a mesterképzést és már az is vagy..csak találj állást.

Egyetemi tanár..ez bonyolultabb fogalom, mert az egyetemi tanár az nem egy szak, hogy ilyet szakembert képeznek és végzés után az lesz valaki Az egyetemi tanár az aki az adott szakterületen kiváló, tudományos kutatást végez, tudományos fokozatot szerzett (PHD), és egyetemen helyezkedett el. Szóval az évfolyamelsők akik ott maradnak dolgozni az egyetemen..és végigjárják a ranglétrát..és PHD fokozatot szereznek, ők az egyetemi tanárok. Ami lehet persze jogász, közgazdász, stb..attól függ milyen karról van szó.

Pszichológus az bölcsész diploma elég magas a bekerülési pontszám.

Pszichiáter az orvos és utána rezidens képzésben szakosodik..(6 év egyetem után még 7 év mire valaki pszichiáter lesz)

Börtön...nos az hogy börtön pszichológus sz csak annyit jelent hogy olyan pszichológus aki oda helyezkedett el dolgozni..Ilyen képzés hogy "börtön pszichológus" nincs

Pszichiáterre dettó a fenti igaz.

2013. jún. 23. 12:00
 3/13 A kérdező kommentje:
Koszonom a hasznos valaszt. Nagyon sokat segitett.
2013. jún. 23. 15:07
 4/13 A kérdező kommentje:
Gondolkodtam még a francia tanár vagy stewardess-en is. Szerintetek ez mennyire keresett?
2013. júl. 2. 16:34
 5/13 anonim ***** válasza:
Tanárból hiány van.De nem fogsz belőle meggazdagodni.Viszont főiskolán azért már kifizetődő tanítani.
2013. júl. 2. 17:55
 6/13 anonim ***** válasza:

Ha felvesznek, akkor idén megyek egyetemre. Osztatlan tanárképzésre jelentkeztem, ez annyit tesz, hogy az alap- és a mesterképzés összevonva van.

Egyébként GYIK helyett Felvi.hu-n tájékozódj szerintem, direkt ezzel foglalkozik az a honlap. Nagyon hasznos, fel vannak sorolva az egyetemek, képzések, stb. Még fórum is van, ahol bátran felteheted a tanulással kapcsolatos kérdéseid. :)

2013. júl. 10. 11:07
 7/13 anonim ***** válasza:
Hú, de burkoltan lehúzó válasz volt a második. :) Francia tanár szerintem suliban nem sokat keres, viszont ha nyeliskolában helyezkedsz el, meg magánórákat vállalsz, akkor jól lehet vele keresni. Esetleg francia fordító/tolmács. :)
2013. júl. 10. 11:15
 8/13 anonim ***** válasza:

2. vagyok

"Hú, de burkoltan lehúzó válasz volt a második. :)"

Ezt hogy érted? Mit húztam le?

2013. júl. 10. 11:27
 9/13 anonim ***** válasza:
Ne haragudj, lehet, hogy csak én éreztem bele olyat, ami nincs is. Csak valahogy nekem úgy jött le, hogy "jaj, nehogy azt hidd, hogy az olyan könnyű, meg hogy csak besétálsz, sok évig tart, de utána is még kell phd, és nagyon nehéz elvégezni, nem kapsz ám sok ösztöndíjat, csak az évfolyamelsők maradhatnak az egyetemen stb). Persze ez mind igaz (ha tárgyilagosan nézzük), csak valahogy olyan negatívnak tűnt a kicsengése.
2013. júl. 10. 13:34
 10/13 anonim ***** válasza:

előttem válaszoló..nem ilyennek szántam

Csak sok ember pláne nagyon fiatalon, keverik a megszerzett végzettség és a betöltött munkakör kategóriákat.

Ezért szoktak olyat kérdezni hogy milyen iskolába kell mennem hogy egyetemi tanár legyek, vagy börtönpszichológus.

Biztos kutatnak a neten az infó után és nem találnak ilyen képzést hogy "egyetemi tanár"..persze mert állás és betöltött pozíció én nem szakok nevei..én úgy ítéltem meg hogy a kérdező ezeket keveri mert még fiatal..kicsit rendet akartam tenni ezek között, hátha segít a választásában majd..miből mi sülhet ki, ha ide vagy oda jelentkezem.

2013. júl. 10. 13:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!