Mikor szűnt meg Magyarországon a kötelező orosz nyelv tanítása?
Szerintem a rendszerváltás után.
1989-90
Nekem egy ismerősöm azt mondta, ők voltak
az utolsók, akiknek kötelező volt
az orosz az iskolában (Ő kilenvenegy körül
érettségizett)
1989. május 31-én felállt egy kopasz pasi a Parlamentben, és bejelentette a Művelődési Minisztérium közleményét, hogy azonnali hatállyal megszűnik az iskolákban az orosz nyelv kötelező oktatása. Ezt élőben közvetítette a TV, én is láttam, (akkor még újdonság és érdekes volt) és megállt bennem az ütő, mert mi orosz magnókazettákat gyártottunk az iskoláknak GMK formában - és a bejelentés kihúzta a lábunk alól a talajt ... :-)
1989. június 16-án Glatz Ferenc művelődési miniszter bejelentette, hogy az általános és a középiskolákban szabadon választható lesz az idegen nyelv, ha az iskola megfelelő szaktanárt tud biztosítani. Ez meg is történt, mert az USA iszonyú pénzeket ölt bele abba, hogy átvegye a kiszorított orosz nyelv helyét. Ideküldtek 600 amerikai tanárt (mint az "üdvhadsereg" részét), akik egy éven át ingyen tanították az itteni orosz-tanárokat angolra. Ingyen adták a tankönyveket, eszközöket, mindent, a TV és a mozik a nyugati ár 5-10 %-ért kapták a filmeket. Az USA mindent elkövetett az angol nyelvi gyarmatosításért. - sikerült is neki... :-)))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!