Mit tanítanak ma az iskolában a magyar nyelvtan tanárok?
"Ez nem a tanárok hibája."
Én inkább azt mondanám, hogy nem EGÉSZEN a tanárok hibája.
Régen is voltak, akik nem tanultak, de nem ilyen mértékben. "Bezzeg az én időmben" is voltak helyesírási analfabéták, de a tanároknak sokkal több felelősségérzetük, tekintéjük és befolyásuk volt, mint ma.
Megint más dolog az, hogy hiába tanulja meg valaki a helyesírás összes csínját-bínját, ha alkalmazni nem tudja. Márpedig ehhez olvasni kellene! Ez pedig az erdeklődés felkeltése nélkül nem megy. Ha a szülőnek nincs erre ideje vagy lehetősége - mert (már) ő sem olvas - akkor ide lelkesebb tanárok kellenének. A lelkesedést viszont a gyerekek viselkedése rövid időn belül kioltja a kezdetben nagy álmokat szövő tanárból is...
Szóval ez amolyan "tyúk-tojás" probláma!
*Bocsánat, "tekintélyük"
Na, ilyen hibát is régen csináltam, talán még soha!
Ejnye-bejnye! :)))
Ennél nagyobb hibákat is láttam már.
Egyetértek Juliannával. Sajnos, a kedves diákok itt, a Gyakori kérdéseken csináltatják meg velünk a leckéiket.
Ami szomorú, mindig van valaki, aki unalomból, szórakozásból megcsinálja helyettük.
Ebből a diák semmit nem tanul.
A másik dolog, amit nem nagyon reklámoznak, hogy a tanároknak levették az óraszámát, ezért, ha tartani akarják az ütemtervet, nincs idejük hosszabb magyarázatokra.
Nem tudják a diákokkal megszerettetni a magyar nyelvtant, ők csak szükséges rossznak fogják fel, és így is viszonyulnak hozzá.
A nyelvtan és a helyesírás a nyelvtanórákon már két külön fogalom. A tanár leadja az anyagot, hogy ez az író miben befolyásolta a magyar nyelvet, új szavakat hozott létre, satöbbi, satöbbi, helyesírást viszont nem tanítanak. Általános iskolában SEM. Mikor versenyekre jártam, akkor a tanárom adott különórát a helyesírásról, de órai anyag sosem volt. Fogalmazást írattak velünk, azt leosztályozták, aláhúzták pirossal a helytelen szavainkat, betették a vesszőket, és ennyi.
Megjegyzem huszonegy vagyok, úgyhogy nincs ilyen "bezzeg az én időmben". :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!