Hogyan tudnám meggyőzni a nyeltan tanárom ez ügyben?
Ez a mondat: Jancsi ügyesen felkereste a fészkét a fecskének és a rigónak.
Meg akarom győzni,hogy ez részeshatározó nem birtokosjelző.
Próbáltam már azzal,hogy ő nekik kereste fel a fészket,de nem fogadta el. S.O.S Egy választ kérnék szépen minnél előbb :D
Hát pedig így volt amúgy:
Jancsi ügyesen felkereste fészkét a rigónak és fecskének.
Így sem részeshat. ?
Akkor lenne részeshatározó, ha Jancsi a fecske és a rigó részére/számára kereste volna fel a fészkeket. Nem tartom azonban valószínűnek, hogy a fecske és a rigó direkt megkérte volna erre ezt az ügyes Jancsit!
Úgyhogy sajnos a tanárodnak van igaza, itt a fecskének és a rigónak a fészkéről van szó, tehát birtokoseset...
Bár a mondat elég h.ülyén van megfogalmazva, ami azt illeti...
Kedves kérdező,
Elég nagy a faantáziám ahhoz, hogy ezt a mesét is el tudjam képzeni, miért ne?
Csakhogy... Itt szegény Jancsigyereknek már egy birtokjelzős tárgyesetért kell föltornáznia magát a mesebeli fára!
"Édes-kedves Jancsika, ugyan keresd már meg a fészkünket!"
Persze értem én, hogy mit akarsz mondani... Ha mindenáron ragaszkodsz a részeshatározóhoz, maradjunk a te mesédnél.
"A jószívű Jancsi megígérte a fecskéNEK és a rigóNAK, hogy segít megkeresni a fészküket."
Itt a részeshatározó, ahogy kívántad. Így aztán a fecske is jóllakott, és a rigó is megmaradt!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!