Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Nem éri meg államit jelölni,...

Nem éri meg államit jelölni, ha úgyis el akarok menni, igaz?

Figyelt kérdés

Mielőtt még bárki támadna, látok logikát a hallgatói szerződésben, kivéve, hogy nem értem, munkahelyek nélkül minek idekötni a fiatalokat évekre - de most ne ez legyen a téma, légyszi, mást szeretnék kérdezni.

Tehát van értelme állami helyet jelölni, ha ki szeretnék majd költözni külföldre, vagy egyszerűbb lenne a Diákhitelt törleszteni? Ki fizet vissza többet? A diákhiteles vagy majd az, aki államisként akar elmenni?

2013. febr. 16. 12:10
1 2
 1/11 anonim válasza:

nem ugyanannyit fizetnek vissza?

amúgy lehet én is államira megyek, de attól függetlenül ki külföldön szeretnék majd élni, ha végeztem visszafizetem a pénzt és kész.

2013. febr. 16. 12:22
 2/11 A kérdező kommentje:
Gőzöm sincs, mennyit fizet egy államis, ha elmegy, nem láttam még hallgatói szerződést, de lehet, hogy tiszta ideg lennék, ha alá kellene írnom... Azért 6-10 évet eladni az életemből a semmiért... Idegbeteg lennék, ahányszor csak eszembe jut. Na de még át kell gondolnom.
2013. febr. 16. 12:27
 3/11 A kérdező kommentje:
Bár azt hiszem, meg is válaszoltam magamnak a dolgot.
2013. febr. 16. 12:33
 4/11 anonim válasza:
de gondolj bele, ha 6-10 év alatt spórolsz és dolgozol akkor lehet össze tudsz annyit szedni, hogy a végén kifizesd. vagy esetleg a szüleid kipótolják. amúgy gondolom csak simán a képzés árát kell visszafizetni
2013. febr. 16. 12:34
 5/11 anonim ***** válasza:
Ez attól is függ milyen képzésre jelentkezel: mennyire keresett külföldön illetve mennyi a képzés díja. + mennyi plusz költséggel jár a suli, a szüleid tudnak-e anyagilag támogatni, tudsz-e majd suli mellett dolgozni, ha önköltséges leszel nem kapsz semmilyen támogatást, míg, ha államira mész különböző támogatásokat igényelhetsz, kaphatsz kolit, amin sokat lehet spórolni. Ha pedig tényleg sikerül jó munkát találnod külföldön, akkor könnyen kifizetheted a diákhitelt vagy a képzés díját, akár hogyan is döntesz.
2013. febr. 16. 12:44
 6/11 A kérdező kommentje:
Igen, tudom, bár végül is lényegtelen téma, mert ugyanaz a végkimenetel, fizetni kell. Majd megkérdezek valakit, mi állt a hallgatói szerződésben - és ki tudja, idén mi fog állni benne, biztos kiegészítik, meg kicsukják a kiskapukat... Szóval tényleg át kell gondolni. Nem szeretem, ha megkötnek, teljesen meg tudok hülyülni a gondolattól, és ez valószínűleg rányomná a bélyegét a tanulási évekre is... Azt hiszem, diákhitelezni fogok.
2013. febr. 16. 12:45
 7/11 anonim ***** válasza:

"Azért 6-10 évet eladni az életemből a semmiért."

A diplomád neked már most semmit ér? Bocs de ezt nem hagyhattam ki.

Ne diákhitelez az a legrosszabb verzió. Milyen szakra akarsz menni mennyi lesz a tandíjad?

Mert az enyém havi 20. ezerből megvan, annyit pedig diákmunkába simán összeszedek, minthogy eladósodjak.

A hallgatói szerződést pedig fent van az interneten te magad is elolvashatod.

2013. febr. 16. 12:56
 8/11 A kérdező kommentje:
Hát itthon elég elterjedt szöveg, hogy a diplomáddal kitörölheted. 150 egy félév, és ha nem veszek fel diákhitelt vagy nem vagyok államin, még beiratkozásnál le kell perkálni, diákmunkára meg még nem vagyok jogosult - nem-diákmunkát meg egyszerűen nem találok. Én nyelvszakos leszek, és a mellé szeretnék majd/közben egy okj-t.
2013. febr. 16. 13:03
 9/11 anonim ***** válasza:

16. éves kortól mehetsz diákmunkára azért az emberek ennél jóval idősebben érettségiznek, szóval igenis mehetsz.

150. ezer, akkor megkérvényezed, hogy ezt te két részletbe akarod fizetni. Így szeptember közepén kell 75. ezret meg november közepén 75. ezret. Ennyit simán össze lehet szedni diákmunkán, előtte van 3. hónap nyári szüneted az alatt végig dolgozhatsz. Minden félévben lehet két részletben is fizetni.

Beiratkozáskor egyszerre semmit nem kell perkáni.

2013. febr. 16. 13:12
 10/11 A kérdező kommentje:

Most kihagytam egy évet, pár hónapig volt csak munkám, de már nincs pénz, mert szükség volt rá itthon. Na mindegy, ez már más téma. A nem veszek-fel-diákhitelt-de-államin-se-vagyok féle megoldás ki van zárva, a semmiből nem tudok pénzt előteremteni.

Egyébként nem úgy van, hogy az első év nehéz? Lehet mellette dolgozni úgy, hogy közben jól is teljesítek?

2013. febr. 16. 13:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!