Matekből általánosan 9-es vagyok, de most volt egy matek versenyen, és nagyon elszúrtam. Mit jelent ez?
Szia! Én matek-fizika beállítottságú vagyok, saját pénzből veszek tankönyveket, naponta foglalkozok önerőből mindkettővel. Többet foglalkozok a két tantárggyal, mint bárki más az osztályomból (nem csak én akarok matek-fizikával foglalkozni később). Mindenkinek van gyengéje, nekem a nyilvánosság előtt szereplés az (táblánál feladat megoldása, olyankor kb úgy érzem magam, mintha semmit sem tudnék). Neked ezek szerint a versenyláz, ami kisöpri a fejedből a tudást. Ezzel neked kell megküzdened. A matek 9. osztálytól kezdve kezd érdekes lenni, ha jól emlékszem most a nevezetes azonosságokat veszitek, meg hasonlókat. Ez az alapja az egész középiskolai mateknak, ha 5-ös dolgozatokat írsz, és érted, valamit miért rontottál el esetleg, akkor nem lesz probléma.
A matekra nem lehet igazán tanulni. Ezért nincs olyan sok mérnök, fizikus, míg nyelvészből, bölcsészből, egyéb magolós tárgyakkal foglalkozókból felesleg van (egyik ok). Annyit tanulhatsz rá, hogy MEGÉRTED, mi miért van. Mellesleg megsúgom, általában a versenyek azért versenyek, mert nem középszintű, nem is emelt szintű, hanem verseny szintű feladatok vannak feladva, amikhez gyakran nélkülözhetetlen az iskolai tananyag mellett a "plusz" rész ismerete is (a később tanult anyagot már tudnod kellene, személyes tapasztalat). Az, hogy a középiskolai matematikában hányasra állsz, a versenyen nyújtott teljesítményednél valamivel jobban tükrözi a tudásodat - ott elméletileg olyat kérnek számon, amit már tanultál is- ha versenyekre akarsz járni, ajánlottak a magánórák, illetve 11-től az emelt szinten tanulás is. Ezek nélkül sok esélyed nincsen a versenyfeladatok többségének megoldására. Remélem, önbizalmat ad ez a személyes tapasztalatokat tartalmazó válasz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!