Ha történelem tanár szeretnék lenni, akkor muszáj emelt érettségiznem? Nem elég a középszint?
Még lenne pár kérdésem. :)
Tényleg igaz, hogy ha történelem tanár akarok lenni, akkor kell még választanom mellé egy tantárgyat? Mint pl a földrajzot?
Melyik fősuliba lenne érdemes jelentkeznem?
Mennyi egy történelem tanár fizetése körülbelül?
Érdemes egyáltalán tanárnak tanulnom?
Igen, emeltet kell tenni, mert fölvételi követelmény.
Tényleg váasztani kell mellé egy másik tárgyat, de most megvariálják a tanárképzést.
Amelyikbe meg tudod oldani, hogy járj.
Nem keres sokat, nézz utána, nyivános a lista.
Ha ezt szereted, akkor nyilván érdemes, de sima történelemtanárként nem leszel valószínűleg mutimilliomos.
Muszáj az emelt szintű érettségi a töriből ehhez, mivel felvételi követelmény.
Igen, ha tanár szeretnél lenni, akkor 2 tantárgyat kell választanod. 2013. szeptemberétől a tanárképzés osztatlan képzés lesz, így sok változás történik az eddigi rendszerhez képest. Erről január végén fog megjelenni egy tájékoztató, a hírekről a felvi.hu oldalon is keresgélhetsz majd, mivel eddig még nem sok hivatalosat tudunk az osztatlan tanárképzésről, de annyit elmondhatok neked, s biztosra, hogy muszáj 2 tantárgyat választani. Ez a kettő tantárgy lehet a töri és a föci, okos párosítás szerintem.
Én úgy hallottam, hogy a pedagógusképzést az állam viszonylag támogatja (ahhoz képest, amik napjainkban lezajlottak bizonyos szakokhoz képest...).
Hogy tanárnak mennyire érdemes menni, azt Neked kell eldöntened. Mik a te szempontjaid? Ha a fizetés érdekel, nem egy álomkereset, de meg lehet élni belőle.
Eduline-os adat szerint úgy tudom, nettó havi átlagkeresetük a tanároknak 2012-ben 137 000 Ft volt. 2005-ben 119 000 Ft volt. Ha maga a foglalkozás vonz, hogy taníts, emberek vegyenek körül, gyermekek vagy fiatalok, vagy a munkakörnyezet... én azt mondom, hogy ha valamiben elhivatott vagy, és jó vagy benne, és vannak ambícióid, el tudsz majd helyezkedni. Csak legyél rugalmas, ha költözni kell, nagy valószínűséggel szükség lesz rá, kicsi arra az esély, hogy ott, ahol tanultál, vagy ahol éltél éppen felszabadul egy ilyen tanári állás.
Egyébként úgy tudom, hogy jövő éven nagy leépítés lesz a tanári körökben. Konkrétan azok is félnek, akik már 20 éve tanárok, hogy elküldik őket. :( De mire Te fogod elvégezni az egyetemet, addigra ki tudja mi lesz a helyzet 5-7 év múlva!
Kedves kérdező illetve eddigi és leendő válaszadók!
Én is kacérkodom a tanári pályával, engem a hivatás vonz, hisz a fizetés nem igazán képes vonzó lenni jelenlegi felállás szerint. Na már most én olyan információt kaptam, hogy töri tanárból sok van, ez tény, de valamilyen ügyes kombinációval nem a földrajzra értem, mint az előttem szólók közül valaki, mert rengeteg a töri-földrajzos tanár, hanem valamilyen kuriózum, mondjuk a gazdaságismeret, honismeret, ami hasonlít a törire, de akármi más is játszik etika,,... nem tudom.
Amilyen tanárból hiány van fizika, kémia, biosz azok melyek ilyen státusban vannak, de töri érdeklődéssel, nem hiszem hogy ezeket választaná valaki is, én sem vagyok így. Viszont ezeken kívül nem is igazán tudok olyan tanári szakról, amiből ténylegesen kevés lenne, ha valaki tud ez irányban felvilágosítást adni annak örülnék!
"Egyébként úgy tudom, hogy jövő éven nagy leépítés lesz a tanári körökben. Konkrétan azok is félnek, akik már 20 éve tanárok, hogy elküldik őket. :( De mire Te fogod elvégezni az egyetemet, addigra ki tudja mi lesz a helyzet 5-7 év múlva!"
Igen, én is hallottam ezekről a leépítési tervekről, de akkor ezt hogy lehet összeegyeztetnie a kormánynak az "életpálya modell" hangzatos fantázianevű programjával, ha olyan ösztönzést tesz, hogy kirúg X mennyiségű tanárt.
A másik, meg szerintem senki nem tudja mi lesz itt még 5-7 év múlva, tehát szerintem erre kalkulálni nem ésszerű, de nem tudom én is tanácstalan vagyok, hogy beadjam-e a fejem tanári pályára...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!