Magyarországon szeretnék továbbtanulni! Mit kell hozzá? (felvidéki vagyok)
Nálunk 4 érettségi tantárgy van : szlovák,magyar, 1 idegen nyelv, és egy választott tantárgy
Orvosira szeretnék menni. Oda kell érettségizni bioszból, és kémiából.
De igaz-e az, hogy nekem még vagy töriből vagy matekból lekéne érettségiznem? Mert sokan leérettségiznek közülünk akik magyar egyetemre mennek. Így ők a választott tantárgy mellé felveszik a törit/matekot is. De nekem akkor már 6 tantárgyból kéne érettségiznem...:O
Valaki megtudná mondani, hogy működik ez?
Előre is köszönöm :)
Nálunk az érettségi ugyanúgy van mint nálatok, egy kis módosítással: matek, magyar, töri, idegen nyelv + választható. Szóval nálunk a magyar, a töri és a matek elvileg kötelező, így úgy gondolom, hogy veled sem tennének kivételt azért, mert felvidéki vagy. De szerintem mindenképpen meg kéne érdeklődnöd, hívd fel a választott egyetemedet és kérj tájékoztatást, biztos vagyok benne, hogy segíteni fognak neked.
Amúgy én is orvosira akarok majd menni, és nekem is 6 tantárgyból kell majd érettségiznem, sőt mindenkinek, aki orvosira megy. (matek, magyar, töri, 1 nyelv, biosz, kémia/fizika)
Meg nem tudom, nálatok hogy van, de nálunk kötelező, hogy vagy biszból vagy a másikból emelt szintűt tegyünk, plsuz az emelt szint plusz pont, és a nyelvvizsga is.
Egyébként ha érdekel és még nem tudod: az orvosira a ponthatárok 420 körül mozogtak ebben az évben, ha jól emlékszem csak a pestin volt 438 körül.
Köszi !
Valaki esetleg konkrét választ nem tudna adni a kérdésemre?
szintén felvidék, ősszel megyek SZTE-re
nekem az informatikához kellett a matek és mellé választottam az infót logikusan :) de a töri nem kellett, ezért gondolom, hogy akinek nem követeli meg a szak, annak nem kell érettségiznie belőle
viszont erősen javaslom, hogy a többletpontokért menj át nyelvvizsgázni minél hamarabb Mo.-ra... elvileg a szlovák érettségit elfogadják felsőfokú nyelvvizsgának, de nem biztos, hogy ez mindig így lesz, mi sem számoltunk vele
egyik osztálytársnőm csinálta meg, hogy emeltezett töriből Mo.-on a plusz pontokért (ő pszichóra ment), de biosz + kémia mellé kicsit sok lenne... esetleg azt csinálhatnád, hogy az egyik tárgyból ott érettségizel le emelt szinten, de azzal számolj, hogy teljesen más a tananyag felépítése, az elvárások, mindenképp kéne egy ottani tanárhoz járni különórákra
remélem, segítettem... ha valami, akkor írj ! :)
ja és pontszámításkor csak az érettségi eredményeket nézik :( szóval hajrá!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!