Nálatok hogyan folyik az érettségi?
Mert nálunk szlovákián csak angol vagy nemetből, magyarból, szlovákból és választható matekbol van az érettségi írásbeli semmi mast nem lehet ez van marcius közepén. A szobelin ugyan ezek a kotelezők a valaszthatobol itt marvan tobb is.
Továbbá magyaron es szlovakon van egy irodalmi tétel. Magyaron pár nyelvtani kerdes ugyan abbol a témából. Szlovakon meg egy konverzacios tetel. Szobelire egy jegyet kapunk tantargyakkent. Az irasbelire meg szazalekot kapunk egyet a tesztre egyet pedig a fogalmazasra.
Azt nem ertem, hogy szlovákból minek irodalom pláne ugy, hogy a szlovakok nem tanulnqk a vilagirodalomban magyar irodalmat, pedig a magyar szebb, mint a szlovák.
Matematika, magyarnyelv és irodalom ( egyben a kettő), történelem, egy idegen nyelv, egy válaszható tárgy
Ezek a kötelezőek.
Matematikából középszinten csak az mehet szóbelire, aki a 10%-ot elérte, de a 20%-ot nem. ( 20%-tól kettes.) Szóval ez ilyen utolsó javítási lehetőséget ad.
A magyar nyelv és irodalom egy tárgyank számít.
Magyar írásbelin szövegértelmezés van és szövegalkotás.
Történelemből szintén vannak esszék, de vannak rövid feladatok is.
Idegen nyelv hasonló, mint nálatok.
Minden tantárgyra százalékos eredményt is kapunk, ez számít bele a felsőoktatási jelentkezésbe. ( Tehát 80% és 100% is ötös, de felvételinél az előbbi kevesebb pontot ér).
Van magyar írásbeli: szövegértési teszt, fogalmazás (3 választható téma)
Van magyar szóbeli: 20 perc összesen, ebből kb. 5 perc nyelvtan, többi irodalom
Van matek írásbeli: rövid és hosszú feladatok (szóbeli nincs)
Van történelem írásbeli: tesztes cucc, esszé, ebből 2 rövid és 1 hosszú, 1 egyetemes (ez az egyik rövid), 2 magyartöris
Van történelem szóbeli: 60 pontos, kb. 15-20perc
Van nyelvi írásbeli: halottszövegértés, levélírás, olvasott szövegértés, nyelvhelyesség
Van nyelvi szóbeli: németnél egy párbeszéd és egy téma önálló kifejtése (két téma közül lehet választani)
Van egy választható: nekem info volt, word, excel, honlapszerkesztés, adatbáziskezelés, képszerkesztés
Van a választhatónak is szóbelije: Infónál nem témák voltak nekem, hanem témakör lista.
A szóbelikre min. 30perc felkészülési idő jár kivéve nyelvnél.
Remélem segítettem.
Am. Május elején vannak az írásbelik, idén máj.7-11ig voltak a főbb dolgok, de egy-két tárgyból később voltak. A szóbeliknek meg most pénteken volt vége. Először emelt szintű szóbelik vannak utána középszintűek.
Jah, és középszinten 20%-tól kettes, 40%-tól hármas, 60%-tól négyes, 80%-tól ötös.
Emelt érettséginél 60%-tól 5-ös. 30%-tól lehet rá 50többletpontot kapni. A többi jegynél a határokat nem tudom emelt szinten, az enyém ötös lett...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!