OE-NIK-re van esélyem?
Nézegettem már. Idén 2020 fő jelentkezett, de ebből csak 697 ember jelölte meg elsőként az egyetemet, köztük én is. Általában 320 ember kerül be évenként. Nekem kb 312-324 pontom lesz középfokú nyelvvizsgával. Eddig a ponthatár állami finanszírozási formán mindíg 320-330 pont között mozgott, viszont nem tudom mennyire befolyásolja az a felvétel esélyeit, hogyha valaki elsőként jelölte meg a szakot, intézményt.
Mindenesetre köszi a válaszod :)
Ja és a jelentkezési sorrend nem számít, az mindenkinek az egyéni preferenciája.
1. Te első helyen jelölöd a NIK-et, pl. 330 ponttal.
2. Más valaki negyvenedik helyen jelöli, 331 ponttal és tegyül fel, az első 39 helyre nem nyert felvételt.
Ez esetben a 2. számú versenyző jut be az egyetemre.
Először is köszönöm a válaszod
Szóval akkor ezzel a 320 körüli ponttal nem sok esélyem lesz idén bekerülni. Jövőre meg érettségizhetek újra infóból viszont akkor már emelt szinten.
Mondanám, hogy egy kicsi esély van, de nem akarlak tévhitekbe csalogatni, ezek sajnos adott számadatok, matematikailag lehetetlen, hogy a ponthatár a tavalyinál alacsonyabb legyen, kivéve, ha idén mindenki elszúrta az érettségit (rajtad kívül), de ahogy nézem, idén az érettségikben sem volt semmi extrém, tehát marad a régi séma.
Egyébként sokan "semmittevéssel" töltik el ezt az egy évet, vagy elvégeznek egy szakmát... egy valamiről meg senki sem "tud". Ha nem kerültél be, az sajnos azt jelenti, hogy tudásod (legalábbis az érettségin tanúsított tudás) alulmarad az elvárthoz képest. Mérnök Informatikus szakon a bekerültek alsó rétege is kibukik az első év során. Aztán a másik, az az egyetemi oktatás. Sokan (én is), úgy mennek Mérnik Informatikusnak, hogy majd beülnek előadásra és ott mindent megtanítanak. Nem. Ez egy olyan szak, ahol jó kevér órája van az embernek (a többihez képest), ellenben otthon annál többet kellene foglalkozni vele. Így most jöjjön egy baráti jó tanács (kérlek fogadd meg, ha erre a pályára készülsz):
- Nyald be az emelt szintű matekot. Nem kell belőle jövőre érettségit tenned, de tudd, mi az a komplex szám, határérték, deriválás, integrálás. Legalább fogalmad legyen róla, persze a legjobb az lenne, ha előre megtanulnád, mert ezeket számon kérik az első félévben és megtanulni akkor is OTTHON fogod. Az egyetemi jegyzetek (tankönyvek) ingyenesen elérhetők az interneten és ha ügyes vagy, ZH (zárthelyi dolgozat) példákat is találsz.
Szerintem érdemes idejében - akár 1 évvel korábban - nézegetni ezeket, barátkozni a tudattal, mert az egyetemen nincs mentség, nincs "kibekkelés", meg kell tanulni.
- Tanulj meg programozni. Asszem a NIK-en első félévben C# van. De tanulj meg általában is programozni. Algoritmusok, stb.
- Nézd át a fizika elektronika részeit. Nem kell nagyon belemélyedni, de kellemetlen érzés, amikor beülsz az első előadásra és arra sem emlékszel, mi az az Amper, vagy hogyan számolunk teljesítményt. Ezeket már rögtön, a félév elején számon fogják kérni, ne akkor kelljen megtanulni.
Na, szóval nem kioktatni akarlak, véletlenül se érts félre, csak sajnos sokan esnek ebbe a hibába, hogy majd akkor. Sajnos nekem sem mondta el ezeket anno senki, buktam is elég tárgyat miatta, sőt, egyetemet is. Mindenki csak azt mondta, kösd fel a gatyád, ezt meg nehéz komolyan venni. Amiket leírtam, azok viszont tények. Remélem hasznodra vált.
Eddig én is abban a tudatban voltam hogy majd bent megtanítanak mindent. Mindenesetre örülnék hogyha idén bekerülnék legalább költségtérítéses formában és reménykedhetek benne hogy fel kerülök államilag finanszírozottnak idővel.
Nagyon köszönöm a tanácsaidat, mindenképpen megfogadom. A C#-re gondoltam én is mint programozási nyelv, de nem voltam benne biztos hogy felsőoktatásban ezt is fogják kérni.
Mégegyszer köszi hogy ezeket elmondtad, nagyon sokat segítettél :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!