Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Szerbet vagy horvátot éri meg...

Szerbet vagy horvátot éri meg jobban tanulni?

Figyelt kérdés
Oroszul már tanulok és nagyon tetszik, még legalább egy-két szláv nyelvet szeretnék tanulni, de inkább a déli csoportból, mert tudom, hogy nem ennek kéne dominálni, de a cseh, a szlovák és a lengyel nem tetszenek. A szlovénon is gondolkodtam! Szóval szerintetek melyik éri meg jobban, szerb vagy horvát?
2012. jan. 3. 21:04
 1/8 anonim ***** válasza:
Én a Horvátra feküdnék rá, mert lehet kapsz egy olyan lehetőséget majd hogy kimenjél dolgozni Horvátországba a tengerparthoz pl vagy egyéb más és akkor nem árt ha valaki tud 1-2 nyelvet főleg Horvátot, Magyart meg Angolt. Én Szlovákul tudok vagy is régen tudtam mert olyan iskolába jártam és eléggé hasonlít a Horvát nyelvhez is rengeteg egyforma szavakkal találkozgattam, de mégis más. Én a Szerbet azért nem javaslom mert állítólag bonyolultabb és ott szerintem nem sűrűn fogsz járni mert nem éri meg.
2012. jan. 3. 21:12
 2/8 anonim ***** válasza:
Szláv nyelvvel mellélőni nem lehet. Egyébként az orosz után már a lengyel szerintem nagyon könnyű. A szlovén néhol kicsit különc, de nagyon jó nyelv, könnyen tanulható. A lengyel nehezebb. Szerbet nem tanultam. A horvátot is szeretik az évfolyamtársaim.
2012. jan. 4. 01:36
 3/8 anonim válasza:
Hidd el nekem ha tudsz szerbul akkor erted a horvatot es ha a horvatot tudok akkor a szerbet is mivel nagyon megegyezoek es a boszniai szerb is tehat en a szerbet ajanlanam avval mindharom orszagban birsz ervenyesulni...
2012. jan. 25. 10:39
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Az, hogy a kérdező nem tudja, az nem gáz, de emberek, minek válaszoltok, ha fogalmatok sincs? A szerb és a horvát TELJESEN ugyanaz a két nyelv. Teljesen mindegy, hogy melyiket tanulod meg, mert ugyanúgy megérted a másikat is. Sőt, jobbat mondok, még a bosnyákot is meg fogod érteni, wow.

Csak egy-két szó különbözik, ahogy a magyar nyelven belül is a nyelvjárások külöbözőek lehetnek apró dolgokban, de ez nem megy a megértés rovására. Pl. répa hr. mrkva szrb. šargarepa, ezer hr. tisuća szrb. zsilada stb, de most ezek miatt el ne kezdj vacilálni, hogy melyiket akarod megtanulni.

A szerb annyival lesz nehezebb, hogy

1.,vallási okokból meg kell tanulnod a cirill írást is - a horvátok mind katolikusok, csak latinnal írnak

2.,egy átlag szerb már csak azért utálni fog, mert magyar vagy, így nehéz lesz élesben gyakorolni a nyelvet. A horvátokkal nincs ilyen baj, haverok vagyunk alapvetően.

Am. szerintem szlovénul tanulj meg, arra sokkal nagyobb a kereslet, mint fent tárgyaltakra.

Üdv: egy szlavisztikás

2012. febr. 18. 22:15
 5/8 anonim válasza:

Egy szerb nem utal csak azert mert magyar vagy.De kulonmben a ciril nem nehez egyaltalan keves betu van benne mi 3.ban tanultuk szerbbol vagy negyedikben...most nem akarlak megserteni de zsilada ??? ez meg micsoda ? nem hiljada veletlenul ??

egy vajdasagi magyar.

2012. febr. 19. 00:35
 6/8 anonim ***** válasza:
49%

Hát azt én se tudom, hogy sikerült így beírnom... vannak ilyen áramszünetek nálam. :( Igen, tehát HILJADA.

Nos, ha te vajdasági vagy, nyilván jóval többet tudsz a magyar-szerb viszonyról, mint én. De gondolom azt leszögezhetjük, hogy a horvátot egy jóval barátságosabb közegben lehet tanulni, nincs az a rengeteg kínos ügy a két ország között.

2012. febr. 19. 10:19
 7/8 anonim válasza:
Igen igaz a horvatok jobban szeretik a magyarokat mar a vallas miatt is meg mert a horvatok nem szerbek es nem haboruznak ossze-vissza...Szerbeknel is vannak ilyen nagy Szerbiasok nem azt mondom de legtobben nem azok...
2012. febr. 19. 16:49
 8/8 A kérdező kommentje:
köszönöm a hasznos válaszokat, időközben már én is szlavisztikás lettem, orosz szakon. a cirillel nem lenne bajom, mert az orosz miatt már kb öt éve megtanultam a cirillt. sokat vaciláltam, hogy mi legyen a második szláv nyelvem és a szlovént választottam, amit imádok. a mi egyetemünkön még horvátot lehet tanulni és eldöntöttem, hogy majd valahogy abba is belekóstolok. tényleg köszönöm a válaszokat! :)
2013. jan. 21. 00:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!