Szerbet vagy horvátot éri meg jobban tanulni?
Az, hogy a kérdező nem tudja, az nem gáz, de emberek, minek válaszoltok, ha fogalmatok sincs? A szerb és a horvát TELJESEN ugyanaz a két nyelv. Teljesen mindegy, hogy melyiket tanulod meg, mert ugyanúgy megérted a másikat is. Sőt, jobbat mondok, még a bosnyákot is meg fogod érteni, wow.
Csak egy-két szó különbözik, ahogy a magyar nyelven belül is a nyelvjárások külöbözőek lehetnek apró dolgokban, de ez nem megy a megértés rovására. Pl. répa hr. mrkva szrb. šargarepa, ezer hr. tisuća szrb. zsilada stb, de most ezek miatt el ne kezdj vacilálni, hogy melyiket akarod megtanulni.
A szerb annyival lesz nehezebb, hogy
1.,vallási okokból meg kell tanulnod a cirill írást is - a horvátok mind katolikusok, csak latinnal írnak
2.,egy átlag szerb már csak azért utálni fog, mert magyar vagy, így nehéz lesz élesben gyakorolni a nyelvet. A horvátokkal nincs ilyen baj, haverok vagyunk alapvetően.
Am. szerintem szlovénul tanulj meg, arra sokkal nagyobb a kereslet, mint fent tárgyaltakra.
Üdv: egy szlavisztikás
Egy szerb nem utal csak azert mert magyar vagy.De kulonmben a ciril nem nehez egyaltalan keves betu van benne mi 3.ban tanultuk szerbbol vagy negyedikben...most nem akarlak megserteni de zsilada ??? ez meg micsoda ? nem hiljada veletlenul ??
egy vajdasagi magyar.
Hát azt én se tudom, hogy sikerült így beírnom... vannak ilyen áramszünetek nálam. :( Igen, tehát HILJADA.
Nos, ha te vajdasági vagy, nyilván jóval többet tudsz a magyar-szerb viszonyról, mint én. De gondolom azt leszögezhetjük, hogy a horvátot egy jóval barátságosabb közegben lehet tanulni, nincs az a rengeteg kínos ügy a két ország között.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!