ELTE IK programozó matematikus szak (az új neve programtervező informatikus). A kérdés az az, hogy milyen nehéz?
Jó vagyok matekból(középiskola, emelt szint, fix 4-5-ös, ha 4-es, akkor azért, mert nincs időm megoldani minden feladatot, tanulok infót is emelt szinten.
De úgytudom nagy a bukási arány.
Minden infót a szakkal kapcsolatban szívesen olvasok.
Ha jól tudod a matekot, az az alap.
Ha jól tudod a programozáselméletet, az a másik alap.
Ezután már van lehetőség rendszerszemléletben gondolkodni, megtanulhatod, hogyan kell rendszereket felépíteni, az élet konkrét folyamataira alkalmazni.
A konkrét tárgyi ismereteken túl a legfontosabb szempont, hogy átlásd az összefüggéseket.
Kétféleképpen szoktak elvérezni az egyetemen: eleinte az alap-matematikán, később az alkalmazásával.
Én egy félévet jártam oda 2008-ban, magamnak köszönhetően kibuktam, de az oktatással sincs minden rendben. Volt egy HVG cikk is, amiben külön meg is említették ezt a szakot, mint ahol kirívóan nagy volt a lemorzsolódás. Asszem 2007-es évfolyam 4%-a végzett időn belül és 7-8% 4 éven belül, vagy ilyesmi, de meg kell nézni pontosan.
Mondjuk az alapprobléma a gyenge középiskolai matematikaoktatás + plusz a fejkvóta rendszer, ezzel tömegeket ítéltek szerintem felesleges kudarcra, eleve nem szabadott volna őket felvenni (engem is beleértve).
Ez most némileg módosul, de még mindig csak középszintű érettségi a követelmény (úgy tudom). Vagy ha felvették őket, illett volna nyújtani is valamit nekik, felzárkóztatni, átvenni a középiskolai feladatokat. Ebben a "fájdalomcsillapításban" voltak ők országos szinten a legrosszabbak. Az oktatói kar nem volt képes az elitoktatás reflexeit elhagyni, nem tudták kezelni a tömegesedést.
(megjegyzés: Az első év szerintem olyan kéne legyen (minden reál szakon) , mint egy intenzív specmatos gimnázium, ami felzárkóztat valamivel az emelt szintű érettségi fölé, meg tanulásmódszertan, motiválás stb.)
Én egy személytelen, tömeges, rideg helynek láttam, sajnálatosan kevés lánnyal, ami a mentális közérzet szempontjából sokat számít.
Röviden:
4-es, 5-ös emelt matek (illetve annak megfelelő tudás) az alap, és nem árt belenézni egy-két egyetemi matematika tankönyvbe (még előtte), mert tulajdonképpen az igazi matematikának köze sincs a középiskolai "matekhoz". Lehet hogy nehezebb, de biztosan szebb, értelmesebb, logikusabb. Szóval tudomány :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!