Sírnak, hogy kevés az országban a mérnök, mégis a nívós szintű mérnöki karokon már a legelső évben a felvettek kb. felét kiszórják. Vélemény?
A nívós mérnöki karokon rengeteg a nem oda való ember. Éppencsak 2-es érettségivel jönnek a középiskolából, fogalmuk sincs semmiről, de "a mérnöki karon jó alacsony a ponthatár meg aszongyák, ezzel munkám is lesz".
Na, bele is ugranak a jóba, aztán elcsodálkoznak: jé, itt kellene tudni a matekot meg a fizikát? Az első rácsodálkozás általában olyan nagy erejű, hogy 1-2 félév után ott is hagyják az egészet.
Igen, kevés a mérnök, de van egy szint, ami alá nem mehet a képzés. Nem arra van szükség, hogy mindenki "mérnök" feliratú diplomával szaladgáljon, hanem arra, hogy a műszaki tudományokhoz ténylegesen értő emberek dolgozzanak a megfelelő helyeken. Ahhoz pedig kell egy színvonal, amit sokan nem érnek el.
Az utolsó hozzászólásoddal nem értek egyet Kérdező.
Nálunk az éltanulók szinte mind gimisek, sőt a többség gimnazista. Miért? Mert a szakközepesek többsége nem tanult meg tanulni, abból a 2-3 tárgyból amit oktattak nekik gimiben nem lehet megélni. (gépész leszek)
Kicsit fejre van állva a közoktatás, ez a baj.
Aki nyolcadikosként a nevénél kicsit többet is le tud írni, az rögtön gimnáziumba megy és diplomát akar. Pedig a gimnázium elvileg "tudósképző" lenne: a bölcsészet- és természettudományi karra készülők, leendő jogászok, orvosok tudnának itt megfelelően művelődni. Sok lexikális tudást ad a gimnázium, nyelveket tanulnak, ez pont jó.
Műszaki pályára szakközépiskola kellene, ahol több a gyakorlat, nem tanulnak annyi közismereti tárgyat. Csakhogy a szakközépiskolák tele vannak félanalfabéta hülyékkel, akik az Aranyeső vagy a legújabb traktorhangú villanyzene telefonról bömböltetésén (rosszabb esetben éneklésén) kívül semmire sem képesek. Ha ilyenbe kerül be egy kicsit is értelmesebb ember, szinte biztos, hogy 4 év múlva nem műszaki egyetemre felvételizik, hanem a munkaügyi központban várja, hogy jöjjön a sorszáma.
Ezért van az, hogy a műszaki felsőoktatási intézményekbe sok gimnazista kerül be, akiknek - elméletileg - nem sok keresnivalójuk lenne ott. Nincs kellő előképzettségük, kínlódnak, de ők el tudják végezni.
A szakközepesek közül is sokan el tudják végezni, de az ő nagy részük már nem jut el az egyetemig. Nekik megvan az előképzettségük, de gyakran tényleg csak a négy "technikumi" év alatt beléjük vert műszaki alapismeretekből élnek, mert a matematikáról és a fizikáról sok fogalmuk nincs.
Az elsődleges gond az, hogy sok vidéki egyetem nevetségesen könnyű a nívós műszaki sulikhoz képest és azokra a helyekre (mérnöki állásokra) akik a jobb suliban kezdenek majd kihullanak és elmennek inkább dolgozni azok kerülnek be aki ilyen szr vidéki egyetemet végzett, mert hát kell a mérnök....
Nem lenn szabad hogy XYZ egyetem és ABC egyetem színvonala között ekkora különbség legyen.
Nem értek egyet azzal, hogy aki sima gimiből megy mérnökire az esélytelen.
Én is gimiből fogok menni.
Fizika megy, emelt matek 5-ös.
Informatika érettségim tegnap tudtam meg, 100%.
Gimnáziumban magasabb a szint.
Miért van az, hogy a gimisek jobbak fizikából, mint például a középsulis gépészszakosok?
Attól hogy ők tanulnak szakrajzot meg ilyeneket, nem azt jelenti hogy okosabbak, és hogy a gimiseknek esélyük sincs mérnökire menni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!