Lehet nagyon hülye kérdés, de még úgyis messze vagyok tőle, csak érdeklődöm. Ha bejutok egy egyetemre az nekem teljesen dijmentes? Esetleg jár valami támogatás is, vagy csak akkor, ha osztályelső vagyok?
Vannak államilag támogatott képzések, és vannak költségtérítésesek. Mikor jelentkezel, akkor eldöntöd, hogy melyikre adod be (mindkettőre is be lehet). Aztán a pontok alapján felvesznek. Nyilván az államilag támogatottan sokkal magasabb a ponthatár.
Szociális alapion lehet ösztöndíjat kapni, illetve tanulmányi eredmény alapján.
De azért minden egyetemen kellenek könyvek, jegyzetek, szóval azért pénzbe kerül így is úgy is.
Vannak olyan szakok, általában a matematikától való undor miatt mennek emberek olyan helyekre. Magyarul azokat a szakokat kerüld el, ahol egyáltalán nincsen matematika, persze van kivétel (pl. orvos, jogász...).
Az ösztöndíjra se úgy gondolj, hogy csak észlényeknek jár. Az évfolyamom 50%-a kaphat ösztöndíjat, ami fél évig havi 8-30 ezer forintot jelent kb.
Amúgy költségeid lesznek (nálunk minden félévben van egy 5000 forintos alapdíj még akkor is, ha támogatott vagy). A könyveket nem muszáj megvenni, gondolom lesz az egyetemednek könyvtára is, ahonnan ki lehet kölcsönözni. Én azért ha van rá lehetőségem (vagyis pénzem) megveszem őket, de ne horribilis összegeket képzelj el.
Összességében szerintem nem drágább, mint a középiskola.
Ezen felül vannak még szociális helyzetre vonatkozó ösztöndíjat. Én összesen havonta 30 ezret kapok, de érdemes érdeklődni egyéb pályázatokért.
Bár újra belegondolva... orvosok és jogászok is számolgatnak valamit.
Akkor visszaszívom amit írtam :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!