Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Szerintetek is jó lenne, ha a...

Szerintetek is jó lenne, ha a tanítók/tanárok 4-5 évente részt vegyenek egy pszichológiai szűrésen, igazolva pályaalkalmasságukat?

Figyelt kérdés
2011. máj. 12. 22:06
 1/10 anonim ***** válasza:
Hasznosnak hasznos lenne, de honnét szerzel póttanárokat a megürülő helyekre? Fizikatanárból pl. már most hiány van.
2011. máj. 12. 22:18
 2/10 anonim ***** válasza:
70%
Ennyi erővel szűrésen vehetne részt bármely emberek közt dolgozó alkalmazott: eladó, sofőr, könyvtáros, postás, gyári munkás...stb. Nem erre kellene fordítani megint x összeget hanem a megfelelő szakemberek (akár pedagógusok) anyagi, erkölcsi megbecsülésére.
2011. máj. 12. 22:30
 3/10 anonim ***** válasza:

Inkább azt kellene biztosítani, hogy ne is alakulhasson ki pszichológiai gondjuk. Vagy az egyetemi felvételi előtt, közben valamikor jöhetne egy ilyen szűrés. Az után pedig normális fizetés, bánásmód, munkakörnyezet. Ha valakinek így is úgy tűnik, hogy "elborult az agya", akkor azt panasz vagy bejelentés alapján külön lehetne vizsgálni.

Csak ezt mondani könnyű, de nem tudom, hogy lehetne megvalósítani.

2011. máj. 12. 22:30
 4/10 anonim ***** válasza:
Előzőnek igaza van, azonban tényleg vannak olyan tanári területek is, ahol viszonylag sok tanár van(tehát esetleg többlet is), de közöttük sok az alkalmatlan is, főleg humán tanárok. Én mindenképpen helyesnek tartanám az ilyen szűrővizsgálatokat, de legalább azt, h a tanárok egyáltalán elmozdíthatóak lehessenek tartós panaszok esetén, mert ez valahogy sok helyen nagyon nem bevett.
2011. máj. 12. 22:33
 5/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Azért tettem fel a kérdést, mert sajnos általánosban és gimiben is sokat szenvedtem a nem pályára alkalmas pedagógusok miatt és szerintem olyan tanárok kellenének a közoktatásba, akik erős kézzel tudnak megfelelő szakmai tudással tanítani. A pályaalkalmasság által erősödne a tanári pálya presztízse és megbecsülése is, mert nem csak azért menne valaki tanító-, vagy tanárképzőbe, hogy legyen egy "csak úgy"-diplomája. (Nem tanár vagyok és nem is készük annak egyébként, csak remélni tudom, hogy az én gyerekem már jobb kezekbe kerül.)
2011. máj. 12. 23:22
 6/10 anonim ***** válasza:
Ötletnek jó ötlet, a megvalósítás kérdéses. Sok tanárról hallani aki nem való a gyerekek mellé. Nálunk volt egy tesitanár aki az óráján elment piálni. akkor lett gond, amikor az egyik fiú lesérült, a tanárt meg nem találták meg. Amúgy még mindig a suliban tanít -.-
2011. máj. 13. 10:09
 7/10 anonim ***** válasza:

A pályaalkalmassági vizsgálatot indokoltnak tartom, még ha csak pl. a beszédhibásan hadarókat szűri is ki, már jobban jártunk (ismerek ilyen tanárt, igaz, 5 év tanítás után pályát váltott, most ő az egyik legjobban kereső ismerősöm, mert amúgy agya van).

A pályán lévők szűrését még indokoltabbnak tartom, mert már maga a főiskola/egyetem elvégzése is sokaknak szétzilálja az idegeit, néhány év tanítás meg pláne. Amikor a "jajj, én úgy szeretem a gyerekeket cukimukik, okosak, szépek" (mivel csak a rokonságban lévő csemetéket ismeri, azokat is csak vendégségkor) tanítónéni szembesül azzal, hogy nem minden gyerek jól nevelt, pontosabban nem minden gyereket az ő elképzelései szerint nevelnek, s van, akit egyáltalán nem nevelnek, na, akkor jelentősen megrendül a tanári pályához szükséges pszichés stabilitása, alkalmassága.

Ezt tetézi, hogy a tanárképzés nem készít fel sok mindenre. Megtanítják, hogyan adj le egy témakört, de arra már nem, hogyan kelts érdeklődést (mert nem mindent tananyagot szeretnek a gyerekek). Tanulsz pszichológiát, hogy hogyan 'kellene' fejlődnie normálisan egy gyereknek, de hogy mit kezdj a kezelhetetlenekkel, arra magadnak kell rájönnöd. Végtelen sok kreativitás és türelem kell, ami sokszor a tananyag rovására megy.

Szóval, nem elég az iskola elején felmérni, hogy kinek van eléggé rendben az idegállapota ehhez.

én már nem tanítok

2011. máj. 13. 10:45
 8/10 anonim ***** válasza:
az ötlet tényleg jó, de ilyen sose fog megtörténni.
2011. máj. 13. 16:23
 9/10 anonim ***** válasza:
Tetszik az ötlet,azonban fontos lenne,hogy mindenki belássa: ez nem a pedagógusok lejáratása,szakmai ismereteik vagy tapasztalataik megkérdőjelezése,hanem az ő érdekük.
2011. máj. 22. 09:49
 10/10 anonim ***** válasza:
Igen, szerintem kéne. A mi sulinkban is van egy tanár aki nem teljesen komplett... Folyton üvöltözik és nagyon ijesztő....
2011. máj. 22. 10:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!