Miből kell emelt szintű érettségit tennem, ha 2013 után akarok felvételizni a BGF-re?
Két éve érettségiztem, most 2 évig OKJ-t tanulok, de erősen gondolkozom a továbbtanuláson (lehet, hogy csak estin vagy levelezőn, de az is lehet, hogy nappalin). A felvételi rendszer megváltozása miatt kötelezően rendelkezni kell emelt szintű érettségivel. Én ilyet nem tettem semmiből. A BGF Nemzetközi gazdálkodás szakára szeretnék menni. Ide milyen tantárgyból követelnek emelt érettségit? Vagy ha többől, akkor miből lehet választani?
A válaszokat előre is köszönöm!
Minden évben akkor derül ki, hogy mik a felvételi követelmények, mikor kiadják a felvételis kék könyvet. Tavaly például azért vártam, hogy kiderüljön, a történelem beleszámít-e abba, hogy valaki közgazdásznak tanul, mert minden kacsa elhangzott már a továbbtanulásról. Mivel ezt a könyvet úgy adják ki, hogy tárgyévet megelőző november vége/december eleje, így úgy tudod (ELVILEG!) alakítani a felkészülésed, hogy február 15.-ig az érettségire és a felsőoktatási jelentkezésre megfelelőeket jelöld be. Ilyen lehet például egy angol/német emelt szint, matematika emelt szint, közgazdaságtan emelt szint. Szerintem a töri kérdéses, de a kormány álláspontjától függ, hogy hogyan próbálja javítani/rontani az oktatás színvonalát.
Remélem, tudtam segíteni!
Köszi a választ!
Akkor jól értem, hogy ha teszek mondjuk egy emelt szintű angol érettségit, akkor az elég és nem kell matek vagy gazdasági?
Igazából nekem az lenne jó, ha egy angol emelttel el lehetne intézni. Matekból 4-es lett az érettségim, de az emelt nem hiszem, hogy túl jól sikerülne.
Szóval az a lényeg, hogy nincs megszabva, hogy csak matekból lehet azt az egy emeltet tenni?
"Minden évben akkor derül ki, hogy mik a felvételi követelmények, mikor kiadják a felvételis kék könyvet. Tavaly például azért vártam, hogy kiderüljön, a történelem beleszámít-e abba, hogy valaki közgazdásznak tanul, mert minden kacsa elhangzott már a továbbtanulásról."
Az, hogy milyen érettségik kellenek, legalább 2 évre előre kihirdetendő. Nem akkor derül ki, amikor megjelenik az a szar könyv (ami egyébként csak arra jó, hogy fizess érte, a neten amúgy is minden fent van). Ha sok kacsa volt ezzel kapcsolatban, annak csak az az oka, hogy sok a tudatlan ember, akik okosnak érzik magukat. (Mellesleg miért ne lenne jó a történetelem a gazdaságira? A kezdetek óta jó, és soha nem volt róla szó, hogy ezen változatnak.)
A 2013-as dolgok nemsokára kiderülnek. Már van róla tervezet:
Az nem teljesen tiszta nekem, hogy a gazdasági képzésre kell-e emelt szint, mert ez nincs leírva konkrétan, de úgy sejtem, oda is fog kelleni egy (több biztosan nem).
Azt javaslom, felvételizz 2012-ben (akkor még biztosan nem fog kelleni emelt), és halassz rögtön 2 félévet.
Egyébként az adott szakra jelenleg az alábbi érettségik közül kell kettő:
gazdasági ismeretek v. matematika v. történelem v. egy idegen nyelv v. szakmai előkészítő tárgy
Idegen nyelv lehet:
angol v. francia v. német v. olasz v. orosz v. spanyol
Szakmai előkészítő tárgy lehet:
közgazdasági alapismeretek v. közgazdasági-marketing alapismeretek v. vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek
Ezek 2012-ben még biztosan maradnak. Kicsi esélyt látok arra, hogy 2013-tól maguk a tárgyak megváltozzanak, ugyanis évek óta ezek vannak.
Az viszont elég valószínű, hogy kelleni fog ezek közül valamelyikből emelt szint.
Az előttem szólóknak tudok igazat adni, valami jó dolgot mondhatunk, csak az az igazság, hogy előre egyikünk sem tudja. Arra figyelj, hogy például jelenleg csak pénzügy és számvitel szakon kötelező a matek, többin nem (holott 1. évben mindenki ugyanazt tanulja).
Erről ma neked még nem tud senki semmit mondani, de ez nem rossz ötlet, hogy felvételizz és rakd magad passzívra. :) Egyébként ha ilyen drasztikus változást vezetnek be, hogy kötelező lesz mondjuk egy adott érettségi, vagy kettő, akkor ez kellőképpen átrajzolja a ponthatárokat, és az eddig is alacsony felvételiküszöbű mérnökképzésekkel nem tudni,hogy mi lesz...
Sok sikert hozzá! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!