Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Milyen szak való nekem?

Milyen szak való nekem?

Figyelt kérdés
10. osztályos gimnazista vagyok, szol még ráérek, de kíváncsi lennék. Jó tanuló vagyok, és nagyon szeretem a matekot. Nyelvekből is jó vagyok. Budapesten vagy környékén mit ajánlotok?
2009. febr. 3. 12:24
1 2
 1/12 A kérdező kommentje:
tehát vmi egyetemre gondoltam ,csak nem tudom, hogy milyen szakok vannak stb. Köszi
2009. febr. 3. 12:25
 2/12 anonim ***** válasza:
100%
Jelentkezz bölcsészkarra nyelvszakra, és később azon belül specializálódj nyelvészeten belül formális szemantikára, vagy matematikai nyelvészetre. az egyik tanárom ebből Phd-zik, és imádja.
2009. febr. 3. 12:42
 3/12 anonim ***** válasza:
100%

Én az előző válaszolóval vitatkozva azt mondanám, hogy menj inkább mérnöknek vagy matematikusnak, esetleg informatikusnak. Sokkal-sokkal jobbak az elhelyezkedési lehetőségek. Bölcsésszel Dunát lehetne rekeszteni, én sem reménykedem, hogy a szűkebb értelemben vett szakmámban fogok elhelyezkedni... Két nyelvszakosként azt tudom mondani, hogy itt nem fogsz nyelvet tanulni, csak kettő-négy szemeszternyi beszédgyakorlat van, általános tapasztalat, hogy inkább elfelejted a nyelvet, minthogy megtanulnád. Sajnos magamon is tapasztalom a jelenséget, és szintén nyelvszakos ismerőseim, barátaim is erre panaszkodnak.

Tehát én azt mondanám, hogy inkább a matekra menj rá, mellette pedig próbálj nyelvórákra járni, mert az idegennyelv-tudás nagyon hasznos, és manapság nyelvvizsga nélkül már lassan takarítói állást sem kapsz, pláne külföldön.

A matematikai nyelvészet meg a formális szemantika nagyon szép, de megélni nem lehet belőle, kivéve ha főállású tudós szeretnél lenni. Ehhez viszont elég nagy elhivatottság kell, képesség a megalkuvásra, és nyalni is kell rendesen a megfelelő embereknek. Sajnos az egyetemek még mindig szigorúan hierarchikus szemléletben működnek.

2009. febr. 3. 12:57
 4/12 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi válaszokat!

Én is inkább matekos lennék. Mellette tanulok amúgy angolt és németet is, nyelvvizsgára készülök jelen pillanatban. :)

És vmi konkrét szakot tudnátok ajánlani? Mer egyetemek honlapján nézelődtem de nekem nem mond semmit a szakok neve :S

2009. febr. 3. 13:57
 5/12 anonim ***** válasza:
87%
Én egy nyelvet ajánlok neked! Egy olyat amit kevesen beszélnek és után halálra keresed magad vele! Pl. holland, orosz, kínai..stb
2009. febr. 3. 13:59
 6/12 anonim ***** válasza:
73%
szia, 12.57-esnek nagyon igaza van. bölcsészdiplomával semmire sem mész itthon, külföldön meg pláne. ha így is úgy is nyelvvizsgázol, próbáld meg az IELTSből egy 7-es szintet. valamivel több energiabefektetést igényel, mint a középfokú, de mindenképp jobban jársz vele.
2009. febr. 3. 15:14
 7/12 anonim ***** válasza:
100%
Közgazdasági szak.
2009. febr. 3. 16:21
 8/12 anonim ***** válasza:
100%
Na, akkor vitatkoznék egy kicsit. elég vaskos túlzás az állítani, hogy bölcsészdiplomával nem lehet semmire menni. nyelvszakos bölcsészdiplomával, pláne ha olyan nyelvből szerzed, ami kevésbé elterjedt az EU régióban, nagyon is sokra lehet vinni. a kínai, arab, török, holland nyelvet beszélők után lasszóval nyúlnak a multik, hogy tolmácsként vagy fordítóként dolgozzanak náluk, igen jó pénzért. én német-holland szakos vagyok, és el fogom végezni később a japán vagy az arab szakot is, épp ebből az okból...
2009. febr. 3. 16:35
 9/12 anonim ***** válasza:
off. union belül lehet. és a tengeren túl? sorban visszadobálják az ilyenfajta szakmaelismertetéseket.
2009. febr. 3. 16:56
 10/12 A kérdező kommentje:

Nem szeretnék új nyelvet elkezdeni tanulni egyelőre, csak majd ha az angol és a német is megy felső fokon.

Viszont én is azt hallottam, hogy kezd túltelített lenni a bölcsész szakma.

De pl jó matekkal hol tudok elhelyezkedni? Pl. közgazdász vagy ilyenek? Vagy inkább úgy kérdezem: mihez kell a matek és Budapesten és környékén hova tudok jelentkezni?

2009. febr. 3. 18:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!