Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Budapesten ezekkel milyen...

Budapesten ezekkel milyen egyetemi szakra lehet bekerülni?

Figyelt kérdés
Biztosan tervezek emelt történelmet, és még vagy angolt, vagy kémiát, vagy matematikát (emelten). A jog érdekel legjobban, de kilátásban van a tanári is. Valami olyan kéne amivel jól el lehet helyezkedni. Jó lenne államilag finanszírozottra bekerülni, jó tanuló is vagyok, 460+ talán biztosan meg lesz. Rendelkezem még angol B2 nyelvvizsgával, és ugyanezen a szinten tervezem az olaszt is.

ma 14:25
 1/5 anonim ***** válasza:
70%
460-nal quasi bárhova bekerülhetsz, viszont javasolnám átgondolni mit választasz, mivel nem mindegyik szak fogadja el mindegyik érettségit. Személyesen a töri+matek+angol kombót választottam, viszont ha pl. az állami elte jogot célzod, akkor lehet jobb csak töri/angolra összepontosítani mivel hogy ott kb 90%+ feletti kell mindkettőből. Bár mennyire jól tudsz ezzel elhelyezkedni az más kérdés, javasolnám hogy olvass bele pár jogi tankönyvbe és gondolj bele hogy tetszene e ez neked v sem.
ma 15:22
 2/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm hogy válaszoltál, már bele olvastam, és úgy gondolom hogy neki tudnék kezdeni. A másik dolog az elhelyezkedés. Balassagyarmat, Vác környékén örülnék a legjobban munka lehetőségeknek (itt lakom), de ahogy látom itt elég nagy lenne a konkurencia. Esetleg ha a jog után még tovább tanulok, és bíró leszek (járási), akkor utána mennyire változna a kereslet?
ma 16:46
 3/5 anonim ***** válasza:

Hányadikos vagy?

Ha joggal szeretnél foglalkozni, nagyon kitartónak kell lenned. Eleve 5 éves a képzés, nem szállhatsz ki 3 év után, és utána még 8-10 év, mire jó pozícióba kerülsz, jó kereseted lehet.

[link]

Pl.: itt látod, hogy 6-7 év munkatapasztalattal bruttó 615 ezer, 8-9 évvel 682 ezer a jogászok bruttó átlagfizetése. Később ez még emelkedik, de arra már nem találtam adatot.

Anyukám is jogon végzett, de elhunytak a szülei, nem tudták támogatni, és ezért átképezte magát gazdasági irányba, úgy, hogy kb. 1 évet dolgozott csak jogászként. Ha nagyon kitartó vagy, és támogat a családod, akkor éri meg a jogász szak.

Írtad hogy érdekel a matek-töri. Gazdasági szakokon nem gondolkodsz? Azzal sokkal gyorsabban tudnál jó munkához jutni.

Ha meg tanári szakra mész, és az egyik tárgyad a matek, vagy a kémia, ott is jól el fogsz tudni helyezkedni, és magánórákat is fogsz tudni adni. Csak ezzel megint az a gond, hogy 5 éves a képzés, utána még 2-4 év mire ped. 1 leszel, és ez a jogás szakkal ellentétben hosszútávon sem ad magas fizetést, szóval csak akkor ajánlom, ha nagyon elhivatott vagy, és el tudod fogadni, hogy annyira nem jó a fizetésed, és magánórákkal kell kiegészítened.

ma 17:07
 4/5 anonim ***** válasza:
Ha jól emlékszem bírói pályához 30+-nak kell lenned, és alapból is erősen függ a szüleidtől. Ha apukád/anyukád ebben a pályában munkáskodott akkor nem rossz ötlet, ellenben viszont átgondolnám hogy mennyire vagy biztos iránta, mivel ahogy a másik válaszoló mondta ez 5év tanulás(ha nem csúszol!) + 1 év gyakornokság.
ma 17:12
 5/5 A kérdező kommentje:
#3, most vagyok még 10-ben, hamarosan jön a fakt választás. Év elején gondolkodtam a pénzügy és számvitelen, csak nem biztos hogy megyek matematika fakultációra, ezért végül hagytam. Ha szabad kérdeznem (írhatod privátban is), édesanyád melyik egyetemen végzett, és milyen eredményekkel került oda? Neki hogy ment, mi volt a véleménye a szakról, és hol tudott elhelyezkedni?
ma 17:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!