Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Miért szűntek meg a kombinált...

Miért szűntek meg a kombinált szakok?

Figyelt kérdés

Régebben voltak, sokan végeztek mat-fiz, kém-fiz, vagy bio-kém szakon. Én matek-fizikára mennék, nem tudom, később melyikkel mennék tovább.

Igazából azért nem értem, miért szűntek meg, mert pl. egy természettudományi mesternél 50-60 kredit is elegendő a szakterületről a felvételhez, bölcsész területen teljesen természetes, hogy minorral lehet az adott mesterszakra menni.

Szerintem sokan lennének, akik szívesen járnának ilyen szakokra.

Pl.: 2001-ben az ELTE-n matek-infóra 50 felvett volt, matek-fizikára 20, csak matekra 60.

De ha lenne rá kereslet, miért szüntették meg?

tegnap 18:02
 1/4 anonim ***** válasza:
84%
Még mindig létezik, csak osztatlan tanáriként
tegnap 18:27
 2/4 A kérdező kommentje:

#1 De annak csak a harmada az egyik szak, és nem is az a céljuk, hogy kétféle mesterképzésre lehessen róluk jelentkezni, ráadásul nagyon hosszúak.

Az osztatlan tanári lényegében a kombinált szak+ ped-pszi +szakmódszertan +gyakorlat.

De ez így már nem éri meg annak, aki nem akar tanár lenni.

tegnap 18:39
 3/4 anonim ***** válasza:
100%
Nem szüntették meg, csak ma tanárszaknak hívják. Amit te írsz, azok is tanárképzések voltak, csak nem úgy hívtak őket. Ettől függetlenül ugyanúgy tanultak pepszit, és volt tanítási gyakorlatuk is.
tegnap 21:06
 4/4 A kérdező kommentje:

#3 Egyik osztálytársam apja matek-fizika szakon végzett, aztán ment matematikusnak, most kvantként dolgozik. Nem voltak ped-pszi tárgyai, se tanítási gyakorlata. Bár ő régebben végzett, tudom, hogy már 15 éve se volt ilyen lehetőség.

De 20+ éve még külön indították a matek-info, és a matek informatikatanár szakokat:

[link]

Egy-két kombinált szak még mindig van, mint a filozófia, politika, gazdaság, vagy a szabadbölcsészet, sőt, a legtöbb bölcsészképzés két területen is elmélyít. És vannak természettudományos kombinált szakok is, csak külföldön.

tegnap 21:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!