Miért szűntek meg a kombinált szakok?
Régebben voltak, sokan végeztek mat-fiz, kém-fiz, vagy bio-kém szakon. Én matek-fizikára mennék, nem tudom, később melyikkel mennék tovább.
Igazából azért nem értem, miért szűntek meg, mert pl. egy természettudományi mesternél 50-60 kredit is elegendő a szakterületről a felvételhez, bölcsész területen teljesen természetes, hogy minorral lehet az adott mesterszakra menni.
Szerintem sokan lennének, akik szívesen járnának ilyen szakokra.
Pl.: 2001-ben az ELTE-n matek-infóra 50 felvett volt, matek-fizikára 20, csak matekra 60.
De ha lenne rá kereslet, miért szüntették meg?

#1 De annak csak a harmada az egyik szak, és nem is az a céljuk, hogy kétféle mesterképzésre lehessen róluk jelentkezni, ráadásul nagyon hosszúak.
Az osztatlan tanári lényegében a kombinált szak+ ped-pszi +szakmódszertan +gyakorlat.
De ez így már nem éri meg annak, aki nem akar tanár lenni.

#3 Egyik osztálytársam apja matek-fizika szakon végzett, aztán ment matematikusnak, most kvantként dolgozik. Nem voltak ped-pszi tárgyai, se tanítási gyakorlata. Bár ő régebben végzett, tudom, hogy már 15 éve se volt ilyen lehetőség.
De 20+ éve még külön indították a matek-info, és a matek informatikatanár szakokat:
Egy-két kombinált szak még mindig van, mint a filozófia, politika, gazdaság, vagy a szabadbölcsészet, sőt, a legtöbb bölcsészképzés két területen is elmélyít. És vannak természettudományos kombinált szakok is, csak külföldön.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!